Hildegard Knef - varhaiset vuodet
Julkaistu keskiviikkona 01.09.2010 2 kommenttia 230 suositusta
Felix Moellerin dokumenttielokuva Hildegard Knef – varhaiset vuodet (Knef - Die frühen Jahre) on tarina näyttelijättärestä, joka halusi kuuluisuuteen hinnalla millä hyvänsä. Vuonna 2005 Hildegard Knefin (1925 - 2002) 80-vuotispäivän kunniaksi valmistunut dokumentti on kiehtova aikamatka Saksan raskaaseen 1900-lukuun sekä Hollywood-glamourin ihmeelliseen maailmaan, ja ennen kaikkea rakastetun mutta myös niin vihatun näyttelijättären elämään.
Hildegard Knef kuuluu sodanjälkeisen Saksan merkittävimpien näyttelijättärien joukkoon. Hänestä tuli toisen maailmansodan jälkeisen Saksan ensimmäinen filmitähti ja uuden alun symboli. Hänen läpimurtonsa oli Saksan syyllisyyttä ja hämmennystä kuvaavassa elokuvassa Murhaajat keskuudessamme (Die Mörder sind unter uns, 1946). Knef menestyi paitsi näyttelijänä myös laulajana, ja hänen muistelmakirjansa Lahjahepo oli bestseller myös Suomessa.
Knefin elämään kuuluu myös salatumpia vaiheita: natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels löysi nuoren näyttelijättären, joka myöhemmin seurusteli propagandafilmiteollisuuden mahtimiehen Ewald von Demandowskyn kanssa aina vuoteen 1945 asti.
Sodan päätyttyä Hildegard Knef avioitui juutalaisen Kurt Hirschin kanssa, joka oli menettänyt holokaustissa lähes koko perheensä. Uuden rakkaansa kanssa Knef suuntasi Hollywoodiin parrasvaloihin. Amerikassa hän näytteli muun muassa Gregory Peckin, James Masonin, Tyrone Powerin ja William Holdenin kanssa.
Dokumentti kertoo Hildegard Knefin tarinan kaunistelemattomalla tavalla. Arkistomateriaalia sekä haastattelut tuovat syvyyttä ja moniulotteisuutta näyttelijättären taruakin ihmeellisempään elämäntarinaan.
Lisätietoa ohjelmasta
Knef - Die frühen Jahre, 2005. Ohjaus: Felix Moeller. Tuotanto: N.E.F. Filmproduktion / Tagore Films / YLE Yhteistuotannot.
Lähetä linkki
Katso myös...
Erityisiä naisia
BBC:n 13-osaisessa historiasarjassa perehdytään arkistojen, haastattelujen ja draaman keinoin 1900-luvun poikkeuksellisten naisten elämäntarinoihin ja kerrotaan, minkä hinnan he joutuivat maksamaan saavutuksistaan.
Kommentit
Kiitos hyvästä ohjelmasta - mutta:
Suomalainen lukija lausui päähenkilön saksalaisen nimen ärsyttävästi väärin. "Knef" ei lausuta "niin kuin se kirjoitetaan", vaan pitkällä ee:llä, suunnilleen "kneef". Oikean ääntämisen kuului itse dokumentissakin saksalaisten esiintyjien suusta. Kun nimi esiintyy lukuisia kertoja se oli erittäin kiusallista kuulla. Kannattaisi tulevaisuudessa kiinnittää huomio sellaiseenkin seikkaan.
Ystävällisin terveisin
Lothar Mallon
Kiitos hyvin mielenkiintoisesta ohjelmasta. Esittäkääpä Teemalla myös
dokumentissa esitellyt Knefin sodanjälkeisessä Saksassa tekemät elokuvat.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
KESKIVIIKKONA 29.9.2010