YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Iivana Julma I (12)

Julkaistu torstaina 05.04.2012 0 kommenttia 144 suositusta

sunnuntai 13.5. klo 18.00

Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon 1941 elokuvateollisuutta evakuoitiin Moskovasta Almatyyn, ja myös Sergei Eisenstein oli lähtijöiden joukossa. Kazakstanissa Eisenstein ryhtyi tekemään suurelokuvaa Stalinin ihailemasta tsaari Iivana IV Julmasta, jossa neuvostojohtaja näki esikuvallisen häikäilemättömän hallitsijan, joka ei antanut minkään sumentaa kirkasta näkemystään yhtenäisen kansakunnan edusta.

Ensimmäisessä osassa nuori Iivana saa tsaarin kruunun ja ryhtyy oitis keskittämään valtaa käsiinsä tarmokkaasti, mikä järkyttää niin aatelin kuin papiston. Mutta Iivanan tarkoituksena on Venäjän yhdistäminen ulkopuolisia vihollisia vastaan. Iivana saavuttaa loistavia menestyksiä: hän lyö Kazanin tataarit ja avaa kauppareitit Englantiin pohjoisen kautta. Mutta petollisten pajarien juonet ajavat Iivanan jättämään Moskovan, jonne hän palaa vasta kun suuret kansanjoukot saapuvat anelemaan hallitsijaansa takaisin.

Elokuvasta piti tulla trilogia, mutta jo toinen osa juuttui sensuuriin, ja Eisensteinin kuoltua vuonna 1948 kolmannen osan muutamat valmistuneet otokset takavarikoitiin ja tiemmä tuhottiin. Toinen osa sai ensi-iltansa Hruštševin aikaan vuonna 1958.

Toinen osa esitetään Kino Klassikossa seuraavana sunnuntaina.

Lisätietoa ohjelmasta

(Ivan Groznyi, Neuvostoliitto 1944) O: Sergei Eisenstein. N: Nikolai Tšerkasov, Ljudmila Tselikovskaja, Serafima Birman, Pavel Kadotšnikov

Suosittele144 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iivana Julma II (12)

Sergei Eisensteinin kaksiosainen elokuva 1500-luvun Venäjää hallinneesta tsaarista, joka valtataistelujen aikana muuttui uudistajasta ja kansan yhdistäjästä julmaksi tyranniksi. Osa 2/2


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook