YLE Teema

 

Kino Klassikko

Iivana Julma II (12)

Julkaistu torstaina 05.04.2012 3 kommenttia 148 suositusta

sunnuntai 13.5. klo 18.00

Eisensteinin Iivana Julman toinen osa valmistui vuonna 1946, mutta sitä ei päästetty sensuurin läpi Eisensteinin (eikä Stalinin) elinaikana.

Toisessa osassa Iivana tekee selvää sisäisistä vihollisistaan. Puolaan sotaretkelle lähetetty ruhtinas Kurbski lupautuu Puolan Sigismundin liittolaiseksi, mutta kun Iivana onkin palannut Moskovaan, juoni raukeaa. Iivana ottaa pajarien maat suoraan kruunun omistukseen ja tekee vanhasta ystävästään Filipistä Moskovan metropoliitan. Mutta kun Iivana sen jälkeen teloituttaa Filipin sukulaisia, pajarit onnistuvat kääntämään Filipin tsaaria vastaan. Iivana ei kuitenkaan säikähdä papin puheita vaan panee tämän tyrmään, jolloin pajarit päättävät murhata tsaarin.

Elokuva on osittain värillinen, ja se oli ensimmäisiä neuvostoliittolaisia värielokuvia.

Lisätietoa ohjelmasta

(Ivan Groznyi, Neuvostoliitto 1946) O: Sergei Eisenstein. N: Nikolai Tšerkasov, Mihail Žarov, Amvrosi Butšma, Mihail Kuznetsov

Suosittele148 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Säveltäjän nimi olisi kiinnostanut. No löytyy se tieto kai muualtakin.

Anonyymi

Sähkäkatkos esti elokuvan näkimisen (Iivana Julma II)- siis uusikaa vaikka molemmeat, please. tätä ei ole voinut nähdä ainakaan 30 vuoteen. Uusikaa please. Kiitos.

T: Kaei Kotila

ps. Teema on Suomen paras kanava, kiitos.

Anonyymi

Toivoisin kovasti molempien uusintaa. Toinen jakso meni vahingossa ohi ja en pysty katsomaan sitä Areenasta hitaan nettiyhteyden takia.
Eisensteinin harvinaisuuksien näyttäminen Teemalla on hieno teko, kiitos!

T: Janne

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook