YLE Teema

 

Impressionistit

Julkaistu keskiviikkona 29.01.2014 8 kommenttia 70 suositusta

torstai 27.2. klo 19.01

Taiteentuntija Waldemar Janusczak esittelee neliosaisessa sarjassa taidesuuntaa, joka monen mielikuvissa yhdistyy hempeisiin väreihin ja utuisiin maisemiin, mutta joka oikeasti oli taiteellinen vallankumous.

Osa 1. Neljän kopla. Impressionisteista kuuluisimmat ja koko taidesuunnan perustajat Pissarro, Monet, Renoir ja Bazille haastoivat aiemmat taiteen normit ja muuttivat maalaustaiteen suunnan. Länsi-Intian rannoilla, Pariisissa, Seinen varsilla ja eteläisessä Lontoossa nämä taiteilijat tallensivat hetkellisiä kohtaamisia ja alati muuttuvia näkymiä.

Osa 2. Luonnon helmassa. Vaikeinta on saada taide näyttämään helpolta: impressionistien aurinkoiset ja leppoisat maisemamaalaukset olivat kovan työn tulosta. Maalarit tarpoivat halki sateen, lumen, tuulen, sumun ja petollisten rantakallioiden luodakseen spontaanin vaikutelman. Apunaan heillä oli myös uutta tekniikkaa – paitsi kannettavat maalaustelineet ja uudenlaiset pensselit myös rautatie.

Osa 3. Ihmiset maalausten aiheina. Keitä impressionistit maalasivat? Tässä jaksossa tutustutaan Edgar Degas’n sekä usein unohdettujen naismaalarien Morisot’n, Bracquemondin ja Cassattin aiheisiin. Impressionistit haastoivat perinteen kuvaamalla ihmisiä sellaisina kuin he kadulla olivat, tai vaikka hevosia Longchampin kilparadalla äärimmäisiin asentoihin jännittyneinä.

Osa 4. Viimeinen kukoistus. Impressionismin viimeisiä vuosia tarkastellaan keskeisten taiteilijoiden viimeisestä yhteisnäyttelystä käsin. Erityisen tarkkaan tutkitaan Georges Seurat’n taidetta, jossa näkyy myös hänen akateeminen taidekoulutuksensa. Lisäksi nähdään, miten impressionistit saivat vaikutteita optiikan ja väriopin tutkimuksesta – ja miten silmäsairaus muutti Claude Monet’n värinkäyttöä.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Impressionists, Britannia 2011) Tuotanto BBC

Suosittele70 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Aino L

Aivan ihana taidesarja ja mikä tyyppi tämä historioitsija. Räjähtävä suorastaan. Katsoin nyt jo toista kertaa tätä ensimmäistä osaa ja hymähtelin, kun juuri tänään Hesari uutisoi mm Pissaron työstä taidehuutokaupassa pyydettävän runsaan´20 miljoonaa euroa.

Näin aika seuloo. Tällaisten ohjelmien äärellä sitä kuvittelee kuuluvansa sivistyksen piiriin. Kiitos

Atro Niiniluoto

Vanhat mestarit olivat neroja. Olen ainakin Pariisissa katsonut vanhempia teoksia.

Anonyymi

Waldemar Janusczak on valloittava aina ja saa maallikonkin innostumaan taiteesta. Todellinen nautinto siis tämäkin sarja!

Anonyymi

Tämä selostajamies on kyllä rasittava: painottaa joka sanaa, pitää yllä valittavaa äänensävyä ja huolestunutta ilmettä. Tuntuu, kuin hän olisi koko ajan rasituksen ylärajoilla. En kestä tätä kerralla kuin vartin verran. Hyvä, että on Areena.

Tällaista puhetapaa, irvistelyä ja käsien käyttämistä lisäpainotuksia antamaan, aivan kuin painotusta olisi muuten liian vähän, kuulee ja näkee alvariinsa tämän tapaisissa sarjoissa nykyään. Ehkä nuoriso ei jaksa kuunnella muuten.

Pidän ohjelmasta muilta osin paljon ja tällaisia toivonkin Yleltä. Tykkään taiteesta ja historiasta, enkä tarvitse mitään väkinäistä lisämotivointia. Ihan tavallinen, rauhallinen puhetapa riittää.

Auli

Tosiaan valloittava sarja (joskin Januszakin ärsyttävän perusilmeen allekirjoitan pinäkin), pidän paljon tästä stereotypiat revitään alas -asenteesta, jossa impressionismin pehmennyttä populaariauraa ravistellaan ja mennään liikkeen perusteisiin. Runsaasti kiinnostavaa ja uudenlaista tietoa katsojaa aliarvioimatta, ja hieno osoitus siitä, että hauskuus ja syväanalyyttisyys eivät sulje toisiaan pois.

Tämän henkiseltä ohjelmalta outo veto, että Suzanne Valadon otettiin toisessa osassa esille vain hehkeänä mallina eikä kerrottu hänen upeista maalauksistaan!

Anonyymi

Liittymättä mitenkään impressionismiin tai ko. taiteilijoihin, haluaisin tietää jaksosta 3/4 mikä maalaus on kohdassa 41:52. Maalaus on vasemmalla, suurikokoinen ja siinä on ainakin 4 miestä. Toivottavasti joku osaa/haluaa kertoa tekijän.
Ja itse sarjasta; pidän paljon ja olen oppinut uutta sekä taiteilijoista sekä heidän töistään.

Anomuumi

Kysytty maalaus on William-Adolphe Bouguereau:n "Dante et Virgile".

Enhän minäkään tätä itse tiennyt, mutta otin videosta kuvakaappauksen, rajasin sen siihen osaan taulua, minkä päällä ei ollut YLE:n logoa, ja kokeilin Googlen "similar image search" -hakutoimintoa, jolla voi etsiä kuvia kuvan perusteella. Tuntuisi toimivan ihan pätevästi.

Anonyymi

Kiitos vastauksesta!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook