YLE Teema

 

Iskelmä-Suomi 6: Sininen ja valkoinen

Julkaistu perjantaina 18.01.2013 0 kommenttia 73 suositusta

maanantai 11.3. klo 21.00

Juha Vainio, Jukka Kuoppamäki ja parivaljakko Irwin Goodman-Vexi Salmi tulivat suomalaisen iskelmän maailmaan keskellä 1960-luvun kulttuurista murrosta. He jatkoivat suomalaista laulun tekemisen perinnettä ja samalla mullistivat sen. Kupletista kumpuava riimimittainen iskelmärunous vietiin uudelle todenmukaisuuden ja tarkkanäköisyyden tasolle. Vainio oli Kotkan poika, Kuoppamäki Stadin kundi ja Irwin ja Vexi radan varresta, Hämeenlinnasta. Heidän kokemusmaailmojaan yhdisti sodan jälkeinen todellisuus. Lauluissaan he kuitenkin loivat kolme erilaista kuvaa Suomesta ja suomalaisista. Yksi kuva oli raastava ja räävitön, toinen kansallisromanttinen ja kolmas humoristisesti salaviisas ja humaani.

6. osan päähenkilöt ovat Juha Vainio, Jukka Kuoppamäki, Irwin Goodman ja Vexi Salmi

Suosittele73 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iskelmä-Suomi

Iskelmä-Suomi on Rock-Suomen tekijöiden uusi kymmenosainen sarja, joka kertoo iskelmämusiikin avulla suomalaisten salattujen tunteiden historian. Iskelmän historia on suomalaisen mentaliteetin tarina, joka elää meissä kaikissa.

Iskelmä-Suomi 7: Show must go on

Iskelmätähteyteen kuuluu kasvun logiikka, se pyrkii joskus olemaan "elämää suurempaa". 1960-luku synnytti modernin suomalaisen vastineen Elviksen ja Tom Jonesin edustamalle maailmoja syleilevälle estraditähteydelle.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook