YLE Teema

 

Kino Suomi

Jäähyväiset presidentille (16)

Julkaistu torstaina 09.01.2014 16 kommenttia 55 suositusta

Tunteeton ja tasapainoton salamurhaaja vaanii Kekkosen näköistä presidenttiä onnistuneessa jännityselokuvassa.

torstai 23.1. klo 21.55

Pelkkä ajatuskin presidentin salamurhasta tuo mieleen amerikkalaisen politiikan ja viihdeteollisuuden; se ei vielä 2010-luvullakaan tunnu kuuluvan suomalaiseen mielenmaisemaan, saati sitten 1980-luvulla.

Pentti Kirstilän dekkari Jäähyväiset presidentille ilmestyi vuonna 1979 osana ylikonstaapeli Lauri Hanhivaaran tutkimuksista kertovaa sarjaa. Kirstilän dekkarit olivat hyvin suosittuja 1980-luvulla, ja moni niistä päätyi televisioon MTV3:n sarjaksi tai tv-elokuvaksi.

Matti Kassilan Jäähyväiset presidentille on ainoa valkokankaalle päätynyt Hanhivaara-dramatisointi. Se on myös juonen, henkilöhahmojen ja kerronnan näkökulmasta Hanhivaaran tutkimuksista kiinnostavin.

Tarinan päähenkilö on kylmä ja eleetön tarjoilija Asko Mertanen. Hänen kaljuksi ajeltu olemuksensa ei elokuvan valmistumisaikaan ollut suinkaan arkista katumuotia, vaan kieli vahvasta persoonallisuudesta, jonka viiteryhmä löytyi skinheadien, punkkareiden, narsistien ja rikollisten keskuudesta. Mertasen sielunelämää ei avata katsojalle, mutta viitteitä hänen psyykkisistä ongelmistaan annetaan.

Juhlakirjassa Elokuvat kertovat, Matti Kassila (2013) tutkija Jaakko Seppälä vertaa Mertasta piispa Henrikin surmanneeseen Lalliin. Molemmat kuuluvat työväestöön ja kokevat tulleensa parempiosaisten riistämiksi. ”Kummankin tapauksessa patoutunut suuttumus purkautuu lopulta väkivaltana. Lalli tappaa kostaakseen, mutta Mertasen suunnittelema attentaatti ei ole tällainen yksilötason teko. Koska Mertanen ei voi ampua jokaista korruptoitunutta poliitikkoa ja yritysjohtajaa, hän haluaa ampua kaikkein suurimman pomon eli tasavallan presidentin.”

Oman lisänsä elokuvan ilmapiiriin toivat muutamat uutistapahtumat kesken valmistusprosessin. Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin 28.2.1986. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus kuohutti 26.4.1986. Epätasapainoinen nuori mies kaappasi lentokoneen Oulussa 20.5.1986. Yleisradion pääjohtaja Sakari Kiuru sai kirjepommin 16.6.1986. Mikkelin panttivankidraama sai väkivaltaisen lopun 9.8.1986. Presidentti Kekkonen kuoli 31.8.1986.

Kaikki modernin maailman uhka tuntui hiipivän lähemmäs ja lähemmäs lintukotoa, ja suomalaisten perusturva vaikutti uhatulta. Samalla Helsingin metro-oikeudenkäynnit ja Tampereen Noppa-skandaali romahduttivat uskoa valtaeliittiin ja paljastivat, että maailman rehellisimmänkin kansan keskuudessa kytee korruptio. (Elokuvan alussa Mertanen tarjoilee kabinetissa, jossa kosteaa iltaa viettävät "rakennusliike Kuution" ja Tampereen kaupungin miehet.)

Kassilan elokuvan ensi-ilta 16.1.1987 oli siis periaatteessa hyvin pohjustettu. Elokuvasta ei kuitenkaan tullut lippuluukkujen vetonaulaa, sen katsojaluvut teatterikierroksella jäivät alle 55 000:n. Ehkä sen esittämä maailma oli liian turvaton ja kylmä, sillä tappajan motiiveja ja sielunelämää ei selitellä: hän voisi olla kuka tahansa. Myös Kekkosen kuolema saattoi verottaa elokuvan katsojalukuja: ehkä moni piti presidentin salamurhasta kertovaa elokuvaa mauttomana niin pian Kekkosen kuoleman jälkeen.

Tarmo Mannin rooli presidenttinä oli hänen pitkän elokuvauransa viimeinen.

Lisätietoa ohjelmasta

Jäähyväiset presidentille (1987) O: Matti Kassila. N: Hannu Lauri, Antti Litja, Aake Kalliala, Laila Räikkä, Esa Saario, Markku Huhtamo, Tarmo Manni. T: Skandia Filmi Oy.

Suosittele55 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

L.N.

Kaikinpuolin mainio leffa jossa Kassila näytti että kyllä täältä pesee jos vaan toimeen tartutaan: tuloksena eräs parhaita suomalaisia rikos- ja toimintaleffoja kautta aikain jossa kaikki palaset ovat kohdallaan.
Hannu Lauri on pahiksena elämänsä roolissa, Antti Litja toimii Hanhivaarana hyvin ja Laila Räikkä tarinan upeansexy nainen on myös osuva hahmo.
Juoni kulkee kuin luotijuna ollakseen 80-luvun suomileffaa, oikeastaan vasta Aleksi Mäkelä myöhemmin on yltänyt vastaaviin tehoihin omissa töissään, tunnelma on intensiivinen loppuun asti.
Ja pakko tietenkin mainita Tarmo Mannin hulppeanosuva roolli itse UKK:na.
Miksiköhän tätä helmeä ei ole koskaan julkaistu tallenteena, sen enempää VHS-kuin DVD-muodossa.Itse nauhoitin leffan teeveestä 80-luvun lopulla mutta nauha hajosi.

Anonyymi

L.N. kirjoitti:

Miksiköhän tätä helmeä ei ole koskaan julkaistu tallenteena, sen enempää VHS-kuin DVD-muodossa.

Minun tämän elokuvan tehnyt tuotantoyhtiö teki konkurssin ja kukaan ei tietenkään ole selvittänyt sitä kenelle tämän elokuva tallenne julkaisu oikeudet kuuluu.

Anonyymi

Tässä elokuvassa on "parempi" loppu kuin kirjassa. Elokuvassa on ammuskelu ja takaa-ajo lopussa, mutta kirjassa ei ole.

WW

Kulttuuriteko, kiitos taas Teema!

Petri

Kiva nähdä tämä elokuva vihdoin viimein. Kaikki pelissä ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus- elokuvien esittäminen on myös enemmän kuin mahtava juttu. Tässäpä vielä muutama toive Kino suomi-ohjelmapaikalla esitettäväksi:

Kaivo
Uuuni (tv-elokuva)
Kuutamosonaatti
Hirtettyjen kettujen metsä
Palava eneli
Jään kääntöpiiri
Perhosen uni ja muita Maunu Kurkivaaran elokuvia.

Anonyymi

Petri kirjoitti:
Kiva nähdä tämä elokuva vihdoin viimein. Kaikki pelissä ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus- elokuvien esittäminen on myös enemmän kuin mahtava juttu. Tässäpä vielä muutama toive Kino suomi-ohjelmapaikalla esitettäväksi:

Kaivo
Uuni (tv-elokuva)
Kuutamosonaatti
Hirtettyjen kettujen metsä
Palava enkeli
Jään kääntöpiiri
Perhosen uni ja muita Maunu Kurkivaaran elokuvia.

Petri

Anteeksi! Toivelista sisältää näköjään muutaman kirjoitusvirheen.

Siis Tv-elokuvasta Uuni ja Lauri Törhäsen elokuvasta Palava enkeli on kyse.

Veijo

Komppaan Petriä - Kuutamosonaatti olisi kiva nähdä.

Anonyymi

Mahtavaa! Edellinen tv-esitys on vain epämääräisenä muistikuvana. Nyt videot sitten nauhoittamaan, koska dvd:tä saa ilmeisesti odottaa.

L.N.

Anonyymi kirjoitti:
Petri kirjoitti:
Kiva nähdä tämä elokuva vihdoin viimein. Kaikki pelissä ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus- elokuvien esittäminen on myös enemmän kuin mahtava juttu. Tässäpä vielä muutama toive Kino suomi-ohjelmapaikalla esitettäväksi:

Kaivo
Uuni (tv-elokuva)
Kuutamosonaatti
Hirtettyjen kettujen metsä
Palava enkeli
Jään kääntöpiiri
Perhosen uni ja muita Maunu Kurkivaaran elokuvia.

Juu, listalle mukaan myös mm. Seppo Huunosen leffat Karvat ja Piilopirtti.
Muita mm. Julisteiden liimaajat ja Juha Rosman Mad Max-mukaelma Huomenna, Jaakko Pyhälän Jon, Jouko Suikkarin kettuleffan lisäksi vankila- ja rikoskuvaus Rundi (ok, tuottajana helluntaiyhteisö mutta Versku Tenhusen tiukka päärooli on täyttä asiaa)...Kurkvaaran leffoista Mijoonaliiga, Aarne Tarkaksen Villin Pohjolan salattu laakso..oishan noita esittämättömiä kotimaisia paljonkin...niin, ja Visa Mäkisen tuotokset myös listalle!
Ihme juttu ettei Kuutamosonaattia ja monia muitakaan näy eikä kuulu sen enempää ruudussa kuin tallenteenakaan.
Jussi Parviaisen Yksinteoin nähtiin ruudussa mutta puhelinkeskustelujen osalta sensuroituna, taustalla avioerokeissi, parin vuonen takainen kakkososa lie ikuisessa teatteri- ja levityspannassa.
Ensi viikolla vuorossa Kaikki pelissä, sen näin teatterissa tuoreeltaan 90-luvulla, minusta mukavasti rullaava ja toimiva rikostrilleri höystettynä maukkaalla herjailulla tuon ajan elokuvatuotannosta...eikä sovi unohtaa Satu Silvoa (ooh) ja Hannele Lauria sexyimmillään...

Anonyymi

Aivan loistavaa, että tämä vihdoin uusittiin. Kauan jo kerkesinkin sitä odotella. Kiitos Teema!

Anonyymi

Aivan loistava elokuva ja samalla turhan aliarvostettu. Sanoisin jopa, että paras jännityselokuva mitä Suomenmaassa on tehty kautta aikojen. Tässä on selvä suomalainen linja, joka pitää alusta loppuun.

Anonyymi

Suorastaan järkyttävää,että tämän tasoista näytetään kansalle.! Miten ala-arvoista kino suomelta ja yle arenalta näyttää tämmöistä. Olette vastuussa, jos jotain tapahtuu,kun näin kansaa opetatte!!!!!!Presidenttiä ei arvosteta ollenkaan,järkyttävää. Ei ihme jos täällä kohta riehutaan ,kun oikein tv :ssä opetetaan.Ette ole käyttäneet järkeä ollenkaan,sitä saa mitä tilaa Suomeen!!!

Anonyymi

Agentti 000 ja kuoleman kurvit olisi kanssa mukavaa nähdä.

Anonyymi

Tämän elokuvan loppu on 100 kertaa parempi, kuin kirjassa oleva.

Kokoomus

Tää on vastuutonta. Mitä jos kiakkovieraat ottaa tästä mallia ?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook