YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Jaakko Pakkasvirtaa juhlitaan elokuvalla Pedon merkki (K15)

Julkaistu tiistaina 06.10.2009 1 kommenttia 367 suositusta

Kohua herättänyt sodanvastainen sotaelokuva TV-arkistossa.

Yksi persoonallisimmista elokuvaohjaajistamme, Jaakko Pakkasvirta, täyttää 75 vuotta tänä syksynä. Merkkipäivän kunniaksi TV-arkisto nostaa esiin harvinaisen Pedon merkki -elokuvan, jota ei ole esitetty televisiossa kahteenkymmeneenviiteen vuoteen.

Ohjaaja Pakkasvirta itse haluaa kertoa elokuvasta Teeman TV-arkiston katsojille näin:
"Pedon merkki on elokuvallinen tutkielma sodasta, sodan hirvittävistä seurauksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Sen lähtökohtana olivat Olavi Paavolaisen kirjat ja ennen kaikkea Synkkä yksinpuhelu."

Olavi Paavolainenhan oli kiistelty, sekä ihailtu ja rakastettu mutta myös vihattu merkittävä kirjailija ja intellektuelli ja hänen teoksissaan ilmenee Suomessa varsin harvinainen kyky monipuolisesti tutkia poliittista ja kulttuurista ilmapiiriä ja löytää aivan uusia näkökulmia.

Suomessa on yhä vieläkin vaikea käydä keskustelua toisesta maailmansodasta ja Suomen vaikeasta asemasta Neuvostoliiton, Natsi-Saksan ja Länsiliittoutuneiden välissä. Ja vuosisatainen väkivallan täyttämä historia Venäjän naapurina antaa kaikella vielä synkeän ja pelonkin täyttämän taustan.
Pedon merkki on "toisenlainen" sotaelokuva. Siinä ei ole sankareita eikä kansallista uhoa. Se on ennen kaikkea sodanvastainen elokuva, todella sodanvastainen, ja sikäli poikkeava sotaelokuvien yleisestä tyypistä, ja sellaisena se sai aikanaan huomiota ja kunniamainintoja myös kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, ei niinkään meillä Suomessa, täysin ymmärrettävistä syistä.

"Harvoinhan elokuvan tekijät ovat Suomessa saaneet ottaa vastaan tappouhkauksia, kuten Pedon merkin kohdalla kävi," ohjaaja Pakkasvirta jatkaa. "Nyt kun sodasta on kulunut jo 65 vuotta, on ehkä mahdollista katsoa tätäkin elokuvaa tyynesti, kuin pitemmän matkan takaa, ja miettiä kipeitäkin asioita ilman kiihkoa ja ennakkoluuloja."

Pedon merkki kertoo kolmen kulttuuripiireistä tulevan kaveruksen kohtaloista jatkosodan aikana. Miesten kohtaloitten ja tuntojen kautta kuvataan sodan mielettömyyttä ja sen tuottamaa inhimillistä tuskaa.

Ystävyksiä esittävät Esko Salminen, Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri, joista kaksi viimeksi mainittua palkittiin Jussi-patsailla. Natsismin nimiin vannovaa saksalaista upseeria tulkitsee Tom Wentzel, voimakastahtoista naista miesten maailmassa esittää Irina Milan.

Lisätietoa ohjelmasta

valmistunut vuonna 1981

Päärooleissa: Esko Salminen, Irina Milan, Tom Wentzel, Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri.

Sivurooleissa: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Elina Salo, Esa Pakarinen Junior, Jack Witikka, Seppo Kolehmainen, Saara Pakkasvirta, Ritva Vepsä, Pekka Milonoff, Pekka Laiho ja Marja-Leena Kouki.

IMDB

Suosittele367 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Historian maisteri

Elokuvassa "Pedon merkki" on varsin paljon historiaan liittyviä asiavirheitä. On suorastaan huvittavaa, että siinä saksalaisupseeri ja suomalaisnainen solmivat avioliiton. Jatkosodan ajan Helsingin Sanomista pistää silmään kuitenkin uutinen, kuinka Adolf Hitler antoi määräyksen, että asepalveluksessa olevat saksalaismiehet eivät saa solmia avioliittoja ulkomaalaisten naisten kanssa. Lisäksi saksalaissotilailla on vääränmalliset kypärät.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook