YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Jäämeri 30 päivässä

Julkaistu keskiviikkona 18.12.2013 40 kommenttia 146 suositusta

maanantai 10.3. klo 11.05

Villen omat verkkosivut

Villen löytää sosiaalisista medioista tunnisteella #ville30pv

Ville Haapasalo matkustaa taas Venäjällä paikoissa, joihin ei kuka tahansa lähtisi – tai edes pääsisi! Tällä kertaa reitti kulkee 6 000 kilometriä Murmanskista Beringinsalmeen.

Toisen suuren suomalaisen matkailijan A. E. Nordenskiöldin jäljissä Ville matkailee rannoilla, joiden ennustetaan lähitulevaisuudessa vilkastuvan mutta jotka vielä viettävät aika lailla hiljaiseloa.

Lisätietoa ohjelmasta

Suomi 2013. Tuotanto Aito Media ja Yle

Suosittele146 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Silkkitie 30 päivässä

Ville Haapasalo jatkaa tutkimusmatkaansa Silkkitiellä. Kymmenenosainen sarja johdattaa katsojat läpi Tadžikistanin, Uzbekistanin, Kazakstanin ja Mongolian. Ville vierailee myös paikoissa, joista turistioppaat eivät kerro ja joihin turistit eivät tavallisesti pääse.

Suomensukuiset 30 päivässä

Ville Haapasalo matkustaa Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria.

Kommentit

Anonyymi

Kiitos näistä Villen sarjoista! Tämä uusi "Jäämeri 30 päivässä" vaikuttaa vielä kiinnostavammalta kuin aiemmat.

Anonyymi

Nyt kun Villeltä tulee vihdoinkin taas uusi sarja, niin voisiko samalla saada tuon ohjelman tunnusmusiikin vihdoin soittoääneksi kännykkään? Kiitos!

Tepa

Ville Haapasalon ohjelmasarjat Silkkitie 30pv ja Suomensukuiset 30pv. Aivan upea ja mahtava ohjelmakokonaisuudet. Mies - Ville Haapasalo tekijäryhmän kanssa ovat tehneet huikeaa työtä tuodakseen kotisohville historiaa ja kulttuureita. Katson näitä varmaan neljättä tai viidettä kertaa ja joka kerran huomaa jotakin uutta. Halaus ja kiitos Ville Haapasalolle ja tekijäryhmälle mielenkiintoisesta kokemuksesta.

Tepa

Lisään vielä, jotta Ville Haapasalo aivan omana itsenään muuttumattomalla olemuksellaan antaa vahvan tunteen ohjelman aitoudesta. Hyvän ohjelmakokonaisuuden tuottamiseen ja tekemiseen riittää arkinen kokonaisuus, eli ei tarvita koreillen peitettyä ulkoista komeutta ja sisäistä intoa tunteineen.

Anonyymi

Ohjelman esittelytekstissä lienee pieni ilmansuuntavirhe. Tekstissä sanotaan, että matka kulkee idästä länteen, mutta jos Murmanskista lähdetään, niin todellinen suunta on kylläkin lännestä itään. Odottelemme mielenkiinnolla juttuja kiinnostavista paikoista ja maisemista.

Krisse

Haapasalon matkareissuja ei voita mikään!Kiitokset taas Ylelle ja koko ohjelman tekijäkaartille, näitä on aina ilo seurata, on naapurimaa tullut jotenkin tutummaksi ja Haapasalo välittömällä ja aidontuntuisella olemuksellaan on ohjelmien sydän:), siinä on suomalainen mies parhaimmillaan!!

Vastinetta verolle

Voiko olla surkeampaa katsottavaa kuin nämä Ville 30 päivää sitä, 30 päivää tätä. Ville ilmestyy paikalle ja alkaa höpisemään pehmeitä ja jakelemaan nimikirjotuksiaan venäläisille faneilleen. Ville ja suomensukuiset oli suoranainen pohjanoteeraus. Ohjelman informaatioarvo oli täys nolla.

Haapasalon 30-päivää sarjat ovat suorastaan kulttimaisia!

Vastinetta verolle kirjoitti:
Voiko olla surkeampaa katsottavaa kuin nämä Ville 30 päivää sitä, 30 päivää tätä. Ville ilmestyy paikalle ja alkaa höpisemään pehmeitä ja jakelemaan nimikirjotuksiaan venäläisille faneilleen. Ville ja suomensukuiset oli suoranainen pohjanoteeraus. Ohjelman informaatioarvo oli täys nolla.

Hah! Tuo on suorastaan naurettava väite. Ville Haapasalon sarjat ovat uskomattoman hyviä ja kertovat paljon Venäjästä mielenkiintoisella tavalla. Sarjasta tulee paljon informaatiota ja esimerkiksi suomensukuiset sarja nosti pöydälle paljon meidän sukulaiskansan kohtaamia ongelmia venäjällä. Häntähän seuras KGB (tai mikä sen palvelun nimi nykyään on) joka yritti sanella tarkkaan kaiken sen mitä Villen tuli nähdä.

Ville Haapasalo esittää meille millaista on elää Venäjällä. Hän kohtaa paljon ihmisiä ja haastattelee heitä. Ihmiset kertovat elämästään ja niin edelleen. Ville Haapasalo on yksi harvoista suomalaisista joka valaisee meitä suomalaisia venäjän asioista.

Hänen Venäjä sarjat ovat suorastaan kulttimaisessa suosiossa täällä suomessa. Voin todeta että se mitä Haapasalo esimerkiksi teki Georgiassa niin voin allekirjoittaa 100%. Sieltä tuli esimerkiksi todenmukainen poliittinen ja uskonnollinen katsaus sekä kuvailu elämästä ja ruoasta. Voin todeta asiat todeksi valtiontieteellisen taustani ja omista kokemuksistani ja keskusteluista Georgiassa.

Haapasalon sarjat ovat varmasti suosittuja monen eri syyn takia: Haapasalo ei karasta tunteiden tai ajatuksensa näyttämistä, hän ajattelee sarjassa hyvin syvällisesti. Sekä hän haastattelee ja tutustuu todella mielenkiintoisiin ihmisiin. Hän näyttää elämää ja maisemia paikoista joista ei muuten tulisi minkäänlaista tietoa. Sekä hänen asemansa Venäjällä mahdollistaa sen että ihmiset pitävät häntä tuttuna ja turvallisena. Haapasalolla on myös hyvä tuntemus Venäläisistä tavoista mitä monella suomalaisella ei todellakaan ole.

Anonyymi

Hyvä sarja ei mitään hömppää ei mitään glitteriä tässä ja nyt ohjelma Ville ihan oma itsensä!Kiva kun tulee olenkin jo odotellut uutta..Minulla on tuttavana "tataari" joka on muuttanut Suomeen.. juttelemme useasti tästä sarjasta hän on niin innosttunut kun tataareita kuvattiin hienosti:) Ville sarjassa..muistaa aina mainita:)ylpeänä!

Anonyymi

Nämä sarjat ovat hyviä, mutta kuitenkin esittelevät itänaapuria/itänaapureita jostain erityisestä vinkkelistä - silkkitietä, suomensukuisia, Jäämeren rantoja. Ai niin, olihan Venäjän halki 30 päivässä, siis "mainstreamia". Mutta miten olisi "Venäjän historian pääpiirteet 30 päivässä", alkaen Kiovasta (+ Novgorodista ehdottomasti), sieltä Vladimiriin ym., Moskovan perustaminen, Kazanissa voisi käydä, kun Moskovan noususta/Iivana Julmasta puhutaan jne. Kieltämättä iso aihe, mutta suomalaisten tietämys aiheesta on aika mitätön.

Vaahtera

Nämä Villen sarjat ovat aivan mahtavia (ja mikä kielitaito!)
Olin ymmärtänyt, että Ville on perutanut oman nettisivun. Mikä se mahtaa olla ku en löydä sitä?

PP

On tätä odotettukin! Venäjästä ruohonjuuritasolla ja paljon myös rivien välistä. Kuten tämä "veljesjärjestö". Tai suomensukuisissa se, miten yhdestä kylästä tehtiin mallikylä valtion rahoilla - Ville yritti siinä kysellä, mikä teillä on elinkeinona, kun kaikki näyttää olevan paremmin kuin naapurikylässä; ja kertoi lopussa ohimennen, että Putin rakennutti mallikylän ja mm. Halonen on käynyt täällä tutustumassa suomensukuisten elinoloihin. Ymmärsin myös sen surun, mikä suomensukuisten tilanne aiheutti - juhlapuheissa kaikki tuntui olevan hyvin, mutta kyllä sen "viimeiset rippeet" -meiningin näki.
Nytkin on mielenkiintoinen matkareitti. Venematka nauratti - kuvaus (= kamera veneen etuosassa) olisi sopinut mihin tahansa elokuvaan :) Minusta nämä ovat aidosti hauskoja ja traagisia. Ja ne ihmiset!
Vaahteralle: nettisivut ovat yle.fi/ville30paivassa

Orphs

Hyvä sarja,mutta annan ison miinuksen liian pitkille venäjänkielisille osille. 5minuuttinen dialogi josta ei ymmärrä mitään ja sen jälkeen Ville tiivistää sen 30sekunttiin. Huomaan itse alkavani tekemään jtn muuta kun ei jaksa katsoa kahta liikkuvaa suuta mistä pulppuaa erinomaista venäjän kieltä, mutta mutta..

Lukijaa

Orpsh: Käsittääkseni näistäkin tv-ohjelmista suomenkielinen tekstitys löytyy?

Satu

En ihmettele Villen suosiota. Hän on aito ihminen, ei nosta itseään jalustalle, mieletön empatiakyky. Ville ei politisoi vaan elää mukana. Ville ymmärtää ihmisiä. Hän ei takerru pikkuasioihin vaan näkee ihmiset pintaa syvemmältä. Ville on tunneihminen mikä tekee ohjelman katsomisesta nautinnon. Mainioin matkaohjelman tekijä ikinä. Kiitos Villelle ja hänen ryhmälleen.

Mila

Kiitos Viile Haapasalo ja YLE TEEMA !
Olen katsonut ohjelman Silkitiestä minun syntymäpaika Uzbekistan.
Todela hyvä dokumenti sarja !

Maiju

Nää on kyllä ihan suosikkeja nää Villen ohjelmat. Saisiko uusintana joltain kanavalta myös sen ohjelman, missä Ville kokkaa "venäläistä" ruokaa vieraidensa kanssa? Kiitos!

Pena

Aion katsoa jokaisen jakson tästä jäämeri 30pv,niinkuin katsoin muutkin Villen matkat vieläpä monta kertaa,olet Ville hyvä matkaaja niin myös koko tiiminne, tosi viihdyttävästi tehty kiitos!

Anonyymi

Kiitos YLE Kiitos Ville!

Loistava jatko aikaisemmille 30 päivässä sarjoille.
Kokoonnumme koko perheen voimin huomenna(6.1.2014) tv ääreen
ja läppäri kiinni paneli tv:hen ja katselemme Jäämerisarjan putkeen
areenan puolelta!!!
Ensimäisen jakson nähtyämme tykästyimme heti! On vain yksi Ville ja "Luojan kiitos" tekee suomenkin tv:lle parhaita matkailuohjelmia ikinä!
Villen ja tuotantotiimin tapa tehdä ohjelmaa on loistava.
"Kevyin rantein ja menoks" Rento ja inhimillinen meininki!
Mitä mielenkiintoista taas saadaan nähdä.

Suuri kiitos Areenan 30 päivässä lahjapakeeteistä.

Kiitos! Kiitos! Kiitos!

Jude

Nää on huikeita!

Villelle, tekijätiimille ja Ylelle isot kiitokset, että ollaan päästy mekin katsomaan huikeita maisemia, kokemaan jännittäviä tilanteita ja tapaamaan mahtavia persoonia 30 päivää sarjan parissa eli kiitos!

Tarina

Ne labyrintit ovat kivikautisia pakanauskontoon kuuluvia jatulintarhoja.
Kiitos seikkailuistasi!

Anonyymi

Orphs kirjoitti:
Hyvä sarja,mutta annan ison miinuksen liian pitkille venäjänkielisille osille. 5minuuttinen dialogi josta ei ymmärrä mitään ja sen jälkeen Ville tiivistää sen 30sekunttiin. Huomaan itse alkavani tekemään jtn muuta kun ei jaksa katsoa kahta liikkuvaa suuta mistä pulppuaa erinomaista venäjän kieltä, mutta mutta..

Oletpa sangen lyhytjännitteinen ihminen. Voi raukkaa!

LukijaX

Näin vasta tänä iltana jakson ao. sarjasta. Mielenkiintoista kuin mikä, kuten aikaisemmatkin Villen matkustussarjat. Mutta: minun silmääni sattuu, kun mies on ilmiselvästi humalassa, ja vielä useammin krapulassa. Jälkiäänitykset asiaosioineen ovatkin sitten ihan ok, ääni normaali jne. - Kuka ohjaisi nuorta miestä tiellä, että ei lopulta sorru viinan kiroihin?!

PP

Jos joku on kiinnostunut Solovetskin luostarin vankileiristä, niin Solzenitsyn kuvaa sitä ja sen historiaa Vankileirin saariston alkuosassa.
Tykkään näistä ohjelmista tdoella paljon. Tosin eilen ajattelin siinä kirkossa, että eikö Venäjältä muuta löydy kuin shamaaneja ja ortodoksimunkkeja. Sama tunne oli Villelläkin. Kiitos rohkeistakin kannanotoista!

Anonyymi

ohjelma on tosi mielenkiintoinen, mutta alkaa toi Ville olla niin turvoksissa ja deekun näköinen, että pitäiskö huolestua?????

Anonyymi

pois venäjältä , turvonnut naama.

Jokisen Matti

Olisi ollut kiva jos jossain olisi ollut kartta mistä tuo matka kulkee. Luulin että se nyt on ensimmäinen jonka näkisi että saisi kokonaiskuvan noista etäisyyksistä ja pääsisi "kartalle" ohjelmasta. Varsinkin kun samaa seutua voi lennellä Google Earthilla ja katsella paikkoja - kartta puuttuu tai ei ainakaan 10 min etsinnän tuloksella löydy mistään. Muutenkin nämä Ylen sivustot tuottavat tässä laajukissa usein vain pahaa mieltä - ihmiset näivettyy ja kuolee tietoon! Voisiko tätä jotenkin huomioida sivuissa - ne on kirjoitettu kuin roboteille. Kiitos

Katsoja

Ihan mahtava sarja jälleen kerran, kiitos YLE. Naapurimaata ihan eri vinkkelistä kuin sen yleensä näkee, ja Ville on hyvä opas, kun tuntee kulttuurin ja paikallisena julkkiksena varmasti pääsee paikkoihin joihin tavis ei olisi tervetullut. Parasta on, että nämä ovat Areenassa katsottavina, niin me televisiottomatkin pääsemme näkemään, että jotain kivaa niillä veroeuroilla kuitenkin saa. :)

Meeni vähän ohi tuon erään kommentoijan valitus pitkistä venäjänkielisistä osista. Öh, näissähän on tekstitys, niissä venäjänkielisissä osissakin.

Anonyymi

Viimeksi (= 22.1.) joutui kyllä vähän sietämään myötähäpeää, kun V. seikkaili melko sentimentaalisessa tilassa hiekka-aavikolla ja varsinkin kalastajien kanssa. Mutta kai se on vaan kestettävä, kun sarja on muuten niin hieno!

Peace6

Kiitos Ville!

Tämä on oikeata antia, parasta, mitä YV voi tarjota. Ne, jotka luulevat Kauniiden ja rohkeiden olevan elämää,tai Putouksen olevan huumoria, katsokoot Jäämeri-sarjaa.
Nykyaika ei tuota monia Villen kaltaisia taivaltajia. Hän on empaattinen,kaikkeen uteliaasti suhtautuva ennakkoluuloton matkaaja. Hän kunnioittaa aitoja,vaatimattomia ihmisiä ja lähtee mukaan heidän arkielämäänsä vaatimatta erityiskohtelua.
Miten tärkeätä onkaa itseään korvaamattomana pitävälle urbaanikiitäjälle katsella nenetsien elämää tundralla, heidän tyytyväisyyttään ja luontoon sopeutumistaan.

Villen on kyllä tästä sarjasta saatava kaikki mahdolliset Venlat ja dokumenttipalkinnot.Lisää tällaista!

Anonyymi

Loistavalle sarjalle pitäisi saada myös sen arvon mukainen päätös. 10. jaksosta puuttuu suomenkielinen tekstitys ja alussa on melkein minuutti testikuvaa ja vinkunaa.

maija

Missä se pipokisan linkki on?

Juha Mä

Hieno juttu! Olisi hienoa nähdä (jälkeenpäin) myös tarina miten tämä tehtiin. Miten pakettiauto odottaa aina perillä, lensipä Ville minne tahansa

MM

Haapasalon seikkailut ovat mainiota viihdettä mutta yksi juttu tuossa Yle Puheen Lupa seikkailla-sarjan kolmannessa osassa särähti korvaan. Ville nimittäin heitti että "Nykyään Suomen Lapissakin pääsee autolla joka paikkaan." Kannattaa nyt kuitenkin muistaa että Lapista löytyy Venäjän ulkopuolisen Euroopan suurimmat erämaat ja 99% hienoimmista/mielenkiintoisimmista paikoista Lapissa sijaitsee alueilla joille jotuu vaeltamaan kilometrikaupalla. Eivät välimatkat tietenkään Venäjälle vertoja vedä mutta silti.

Anonyymi

Ville Haapasalo hehkuttaa roistomaata joka murhaa ihmisiä Ukrainassa. Melkoinen Suomen vihollinen tämä Haapasalo. Parempi laittaa matkustuskieltoon pysykööt siellä Venäjällä.

roskaa

tuomo

Anonyymi kirjoitti:
Ville Haapasalo hehkuttaa roistomaata joka murhaa ihmisiä Ukrainassa. Melkoinen Suomen vihollinen tämä Haapasalo. Parempi laittaa matkustuskieltoon pysykööt siellä Venäjällä.

roskaa


Niin, kyllä Villellä olisi joskus ohjelmissaan mahdollisuus oikaista venäläisten vääristyneitä historiankäsityksiään menettämättä silti suosiotaan heidän keskuudessaan. Jo kunnioituksesta tavallisia suomalaisia sotaveteraaneja kohtaan joista monet uhrasivat yli 5 vuotta elämästään puolustaessaan maamme itsenäisyyttä olisi Villen otettava jossakin sopivassa tilaisuudessa historian totuudet esille.

Jari

Kiitos Villelle ja koko tekijä porukalle aivan mahtavista sarjoista joka jakson olen nähnyt, toivottavasti nämä tulevat dvd julkaisuna lähiaikoina että voin ostaa itselle ja perheelleni muistoksi ulkomaille. ja uskon että venäjän sarjaa tulee vielä lisää toivon mukaan!! kiitos ja hyvää jatkoa

PeeTee

Kiitos Ville jälleen hyvästä ohjelmasta,pakkaa reppusi ja jatka reissujasi odotan mielenkiinnolla seuraavaa matkaasi.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Ville Haapasalo hehkuttaa roistomaata joka murhaa ihmisiä Ukrainassa. Melkoinen Suomen vihollinen tämä Haapasalo. Parempi laittaa matkustuskieltoon pysykööt siellä Venäjällä.

roskaa


Mun mielestä kaikki Yhdysvalloista, Israelista, arabimaista, Kiinasta, Vietnamista, Ranskasta, Isosta-Britanniasta jne. kertovat matkailuohjelmat pitäisi laittaa boikottiin samasta syystä. Tai ainakin matkailuohjelmien toimittajien pitäisi muistaa kertoa, mitä mieltä he ovat po. maan politiikasta (ai miksi Iso-Britannia ja Ranska? Libya ja Mali...).

Anonyymi

Oliko tämä näistä pisin ylen kustantama ryyppyreissu Haapasalolle. Jätkä on ihan dokun näköinen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook