YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Jelena (16)

Julkaistu tiistaina 30.07.2013 0 kommenttia 66 suositusta

keskiviikko 18.9. klo 22.00

Andrei Zvjagintsevin ohjaama Jelena kuvaa synkkää eloonjäämistaistelua Moskova-nimisessä viidakossa. Elokuvan maailma on moraalinen tyhjiö, jossa raha tuo valtaa ja sosiaaliluokkien välinen kauna kytee. Asetelma on hyvin alkukantainen ja luonnonvalintoihin pohjaava. Yksilön on selviydyttävä ja huolehdittava jälkeläisistään, hinnalla millä hyvänsä.

Keski-iän ylittänyt aviopari Jelena (Nadežda Markina) ja Vladimir (Andrei Smirnov) ovat molemmat toista kertaa naimisissa, ja heillä on lapsia aiemmista liitoistaan. Jelena on säyseä ja miehensä tarpeet tyydyttävä vaimo. Vladimir on kylmäkiskoinen, varakas mies, joka halveksii vähempiarvoisiaan. Jelena on elänyt vaatimattomissa olosuhteissa pienen palkkansa turvin.

Vladimirin tytär, Katerina (Jelena Ljadova), on itsekeskeinen ja piittaamaton nuori nainen, jolla on hyvin etäinen suhde isäänsä. Katerina on elänyt isänsä varoilla mukavaa elämää. Jelenan poika, Sergei (Aleksei Rozin), on työtön alkoholisti, joka elää Moskovan ränsistyneellä laita-alueella perheensä kanssa. Jelena käy säännöllisesti tapaamassa poikaansa ja toimittaa tälle rahaa. Kun Sergei ilmoittaa Jelenalle, että tarvitsee rahaa poikansa opintoja varten, Jelena kääntyy Vladimirin puoleen. Vladimir ilmoittaa, ettei aio elättää Jelenan rappioitunutta perhettä.

Vladimir saa sydänkohtauksen uimaradalla. Katerina tulee katsomaan isäänsä sairaalaan. Lyhyen tapaamisen yhteydessä he löytävät toisensa uudelleen. Vladimir ymmärtää elämänsä rajallisuuden ja päättää testamentata koko omaisuutensa Katerinalle. Kun Vladimir ilmoittaa asiasta Jelenalle, Jelena hätääntyy. Entä Sergei perheineen? Miten he tulevat toimeen? Ujo ja alistuva Jelena tekee impulsiivisen ratkaisun jolla aikoo turvata perheensä tulevaisuuden.

Lisätietoa ohjelmasta

(Jelena, Venäjä 2011). O: Andrei Zvjagintsev N: Nadežda Markina, Andrei Smirnov, Jelena Ljadova, Aleksei Razin

Suosittele66 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kukin makunsa mukaan (S)

Ranskalaisen Agnès Jaouin hurmaava komedia hyvästä mausta ja huonoista tavoista. Tyylit törmäävät, kun liikemies ihastuu näyttelijättäreen. Pääosissa Jean-Pierre Bacri, Anne Alvaro ja Agnès Jaoui.

28.9. Teemalauantai: Sankaritoimittajia

Teemaillan sankareita ovat lehtimiehet ja -naiset: Watergate-skandaalin paljastaneet Bob Woodward ja Carl Bernstein Oscar-palkitussa elokuvassa Presidentin miehet sekä The New York Timesin toimitus dokumenttielokuvassa Etusivu uusiksi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook