YLE Teema

 

Perjantain Kino

JFK - avoin tapaus (12)

Julkaistu torstaina 18.04.2013 0 kommenttia 62 suositusta

perjantai 31.5. klo 21.50

Yhdysvaltain 35. presidentti John F. Kennedy murhattiin Dallasissa 22. marraskuuta 1963. Oliver Stonen kiistelty poliittinen trilleri pureutuu tapaukseen piirituomari Jim Garrisonin (Kevin Costner) näkökulmasta: totuuden etsiminen muuttuu pakkomielteeksi paljastaa murhan suunnitellut salaliitto. Faktaa ja fiktiota tehokkaasti yhdistelevä elokuva oli ehdolla kahdeksaan Oscar-palkintoon ja voitti kaksi, parhaasta kuvauksesta ja leikkauksesta.

Presidentti Kennedyn murhasta on ollut liikkeellä jos jonkinlaista salaliittoteoriaa, joissa syyllisiksi on nimetty CIA, FBI, mafia, Kuuba, armeija, aseteollisuus, Yhdysvaltain hallitus sekä näiden erilaiset kombinaatiot. Yhteistä teorioille on se, että kuka Kennedyn ampuikin, se ei ollut virallisen teorian mukainen Lee Harvey Oswald.

Oliver Stonen elokuvamammutti JFK – avoin tapaus (JFK, 1991) herätti kovasti kohua väkevällä tavallaan käsitellä ja esitellä Kennedyn salaliittoteorioita. Elokuvan keskipisteenä on New Orleansin piirisyyttäjä Jim Garrison, joka vuosia murhan jälkeen alkoi tutkia tapausta ja haastoi jopa pääepäiltynsä oikeuteen, vastoin hallituskoneiston virallista kaanonia, jonka mukaan Oswald oli yksin syyllinen.

Elokuvan herättämä kritiikki oli ymmärrettävää, sillä Stone käsittelee huhuja, sanomisia ja teorioita usein tosiasioina ja pyörittelee materiaaliaan niin tarkoitushakuisesti, että katsojan on mahdoton tietää, mihin kaikkeen Stonen sanomisista voi luottaa. Mutta se ei lopultakaan ole olennaista Stonen elokuvassa vaan se, kuinka on mahdollista, että lähes 30 vuotta maailman mahtavimman valtion johtajan murhaamisen jälkeen yksi elokuvantekijä voi kerätä näin valtavan kokoelman yhteyksiä, lausuntoja, faktoja ja kummallisuuksia tapahtuneesta.

JFK – avoin tapaus voi olla epätarkka ja laskelmoitu historian oppituntina, mutta se on mahtava mallikappale elokuvan tekemisestä. Stone kokoaa laajan ja usein sirpalemaisen materiaalinsa helposti ymmärrettäväksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi, ja sähköisen energinen kerronta piiskaa jännittävää elokuvaa eteenpäin eikä päästä katsojaa otteestaan.

Rooleihin on valittu mahtava joukko hienoja näyttelijöitä (Kevin Costner, Sissy Spacek, Tommy Lee Jones, Gary Oldman, Joe Pesci, Kevin Bacon, Donald Sutherland, Jack Lemmon, Walter Matthau, John Candy). Ironisena heittona tarinan sankari Jim Garrison näyttelee Earl Warrenia, jonka johtama komissio johti virallista Kennedy-tutkimusta.

Teksti: Vesa Nykänen

Lisätietoa ohjelmasta

JFK, USA 1991. O: Oliver Stone. N: Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Gary Oldman, Sissy Spacek.

Suosittele62 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

1.6. Teemalauantai: School's Out 1969!

Kesätauolle lähtevä Teemalauantai muistaa rockin, rauhan ja rakkauden kesää 1969. Ang Leen hyväntuulinen komedia Taking Woodstock kertoo yhden nuoren miehen vapautumisesta festivaalin liepeillä. Elokuvan jälkeen Jimi Hendrix keikalla Woodstockissa.

Hiiri, joka murisi (7)

Hilpeässä komediassa eurooppalainen pikkuvaltio julistaa sodan Yhdysvalloille vain antautuakseen heti ja päästäkseen täten käsiksi jälleenrakennusrahoihin. Jack Arnoldin ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Peter Sellers ja Jean Seberg.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook