YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Kahdeksan surmanluotia (7)

Julkaistu keskiviikkona 08.02.2012 8 kommenttia 218 suositusta

Mikko Niskasen suurtyö on piirtynyt syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan.

sunnuntai 1.4. klo 10.15

”Viina se ol kaiken pahan alku.” Ohjaaja Mikko Niskasen kuuluisin teos, neliosainen Kahdeksan surmanluotia, nähdään nyt osana Niskasen elokuvien retrospektiiviä, joka pyörii koko kevään torstai-iltaisin Teemalla. Surmanluotien ensiesityksestä televisiossa tulee tänä keväänä kuluneeksi tasan 40 vuotta.

Pihtiputaalla tapahtui talvella 1969 traaginen välikohtaus, kun Tauno Pasanen surmasi hänet pidättämään tulleet poliisit. Tapaus on Suomen rikoshistorian raaimpia ja kirvoitti elokuvaohjaaja Mikko Niskasen tarttumaan aiheeseen, josta hänen oli omien sanojensa mukaan pakko tehdä elokuva.

Neliosainen TV-elokuva kertoo syrjäisessä töllissään asuvasta, työttömäksi jääneestä Pasista, maaseudun arjesta sekä alkoholin kirosta ja laajenee kuvaamaan 1960-luvun suomalaista yhteiskuntaa.

Nelilapsisen pienviljelijäperheen elämä on mallillaan, vaikka arki on rankkaa työntekoa eikä Pasin takataskussa ole rahaa liiaksi. Kun hän innostuu keittämään pontikkaa läheisessä metsässä, alkaa jyrkkä alamäki. Miestä väkevämpi saa otteen Pasista, ja hän sortuu humalapäissään riehumaan ja uhkailemaan perhettään. Naapurit soittavat paikalle poliisit, mikä johtaa hirvittävään murhenäytelmään.

"Tää on niin totta, että minua välillä naurattaa ja itkettää. Niin se ol elämä siellä. Se ol niin tarkkaan kuvattu tuo minun elämänkohtalo, että se on ku suoraan minun sielustan revästy," totesi Tauno Pasanen nähtyään elokuvan Turun vankimielisairaalassa.

Mikko Niskanen sai Jussi-palkinnon parhaasta ohjauksesta sekä miespääosastaan Pasina. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Tarja-Tuulikki Tarsala, Paavo Pentikäinen, Tauno Paananen, Sulo Hokkanen, Mauno Argillander ja Yrjö Liehunen. Elokuva on monesti mainittu kaikkien aikojen parhaimpien kotimaisten elokuvien joukossa – useimmiten vielä listan ensimmäisenä. Sen alkuvoimaisuus on myös koskettanut suomalaisia katsojia, ja sarjan uusintaa toivotaan säännöllisin väliajoin.

Sarjan osat ovat 1: Kuulkaa korpeimme kuiskintaa, 2: Työttömyyskorvauksilla e i pitkälle pötkitä, 3: Sanokaa sille yhteiskunnalle ja 4: Viina se ol kaiken pahan alku.

TV-arkiston vieraaksi Marko Gustafsson on kutsunut Paavo Pentikäisen, joka kertoo Surmanluotien kuvauksista.

Lisää Elävässä arkistossa:

Surmanluotien seuduilla

Lisätietoa ohjelmasta

Kahdeksan surmanluotia 1-4 (1972) Ohjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Mikko Niskanen. Näyttelijät: Mikko Niskanen, Tarja-Tuulikki Tarsala, Paavo Pentikäinen, Tauno Paananen, Sulo Hokkanen, Mauno Argillander ja Yrjö Liehunen.

TV-arkiston vieraana Paavo Pentikäinen (2012) Toimittaja Marko Gustafsson.

Sarja saatavana myös YLE Shopista.

Suosittele218 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mikko Niskanen keväällä 2012

Torstai-iltojen Kino Suomi esittää keväällä 2012 kaikki Mikko Niskasen ohjaamat elokuvat Pojista Nuoruuteni savottoihin. TV-arkistossa nähdään Kahdeksan surmanluotia ja lisäksi Teema esittää Peter von Baghin kolmiosaisen Niskas-sarjan.

Solveigin laulu (12)

Lassi Sinkkosen syntymän 75-vuotispäivän kunniaksi TV-arkisto esittää uuden, entistä ehomman kopion paljon toivotusta 1970-luvun suosikkidraamasta, joka on nuoren työläistytön kasvukertomus 1930-50-lukujen Helsingistä. Kolmiosaisen draaman pääosassa on Leena Uotila.

Kommentit

Anonyymi

Olisitte näyttänyt mielummin Kahdeksan surmanluotia 145min elokuvaversion. Koska tämä 4 osainen sarjaversio on julkaistu DVD:llä, mutta elokuvaversiota ei.

rainEr

Mikko Niskanen on SUURI ohjaaja, jolla oli näkemys, tunne ja tahto töissään mukana. En silti allekirjoittaisi "uskomusta", että viina olisi kaiken ykkössyy. Jospa ensin tuleekin ihmisen vallitseva elämäntilanne kokonaisuudessaan ja vasta sen seurauksena viina...omine seurauksineen.
Niskasen leffalle 10 +++ pistettä (asteikolla 1 - 10)!

AH

Pystyykö tätä kenties katsomaan Areenasta?

Yle Teema

Kyllä pystyy, yhden viikon ajan tv-lähetyksestä.

Lauri Itäkannas
Verkkotoimittaja

KH

Pienehkö asia, mutta pistää silmään: Pihtipudas, ei Pihtiputaa! (löydä lisää -kohta)

MP

Ei varmaan pysty katsomaan ulkomailta? Siis Areenasta?

Anonyymi

rainEr kirjoitti:
Mikko Niskanen on SUURI ohjaaja, jolla oli näkemys, tunne ja tahto töissään mukana. En silti allekirjoittaisi "uskomusta", että viina olisi kaiken ykkössyy. Jospa ensin tuleekin ihmisen vallitseva elämäntilanne kokonaisuudessaan ja vasta sen seurauksena viina...omine seurauksineen.
Niskasen leffalle 10 +++ pistettä (asteikolla 1 - 10)!

Mauri K

Niin on. Viina ei ole itse syy, vaan oire jostakin. Minä sanoisin, ettei kyse ole niinkään pelkästään elämäntilanteesta, vaan kunkin ihmisen omakohtaisista kyvyistä sekä muiden ihmisten ja "yhteiskunnan rakenteiden" vastasuhteesta. Vaikka Pasi tai kuka hyvänsä on sellainen kuin on, "yhteiskunnan" ei pidä kohtuuttomalla tavalla loukata yksilöä eikä riistää yksilöltä omanarvontunnetta. Pasi oli lopussa kaksi vaihtoehtoa: Puolustaa tai olla puolustamatta itseään.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook