YLE Teema

 

Kino Klassikko

Kahle

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 1 kommenttia 191 suositusta

sunnuntai 6.3. klo 18.00

Tony Curtisin ja Sidney Poitierin yhteinen elokuva Kahle (The Defiant Ones, 1958) oli tärkeä molemmille näyttelijöille. Se teki Poitieristä Hollywoodin ensimmäisen todellisen mustan tähtinäyttelijän, ja matineaelokuvien söpönä tähtenä läpimurtonsa tehnyt Curtis osoitti kykenevänsä myös haasteellisiin ja vakaviin rooleihin.

Molemmat olivat roolitöistään myös Oscar-ehdokkaina, mutta elokuvan saamat palkinnot tulivat kuvauksesta ja käsikirjoituksesta. Jälkimmäiseen palkintoon liittyi melkoista ironiaa, koska toinen käsikirjoittajista, Nedrick Young, oli tuolloin Hollywoodin mustalla listalla eli työkiellossa kommunistiepäilyjen vuoksi - seikka, joka ei estänyt häntä tekemästä töitä ja saamasta alan suurinta kunnianosoitusta salanimeä käyttäen.

Kahle on kertomus mustasta ja valkoisesta vangista, jotka karkaavat vartijoiltaan onnettomuuden aikana. Kieron vartijahuumorin seurauksena miehet ovat kuitenkin toisiinsa kahlehdittuja: vangit eivät voi sietää toisiaan mutta joutuvat nyt pakomatkallakin pysymään yhdessä.

Ei ole vaikea arvata, että Kahle käsittelee rasismia ja suvaitsemattomuutta. Se on parhaita ohjaaja-tuottaja Stanley Kramerin useista yhteiskunnallisista ja kantaaottavista elokuvista, joita hän teki 1950-1960-luvuilla. Usein Kramer käsitteli hyvää tarkoittavia teemojaan turhan raskaasti, mutta Kahleessa aihe nivoutuu luontevasti jännittävään ja notkeasti etenevään pakomatkan kuvaukseen.

Lisätietoa ohjelmasta

Kahle (The Defiant Ones, USA 1958). 93 min. O: Stanley Kramer, N: Tony Curtis ja Sidney Poitier

Suosittele191 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kuin surmaisi satakielen

Periamerikkalainen klassikko, jossa yksi mies puolustaa raiskauksesta syytettyä mustaa miestä koko yhteisöä vastaan. Gregory Peck sai pääosasta Oscarin. Robert Mulliganin elokuva perustuu Harper Leen romaaniin.

Nauru kahleitten takana

Viihteen olemusta tutkiva suuri komediaklassikko kertoo Hollywoodiin kyllästyneestä filmintekijästä, joka lähtee kulkurina etsimään oikeaa elämää. Ohjaus Preston Sturges.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Pidän tuota klassikkoa yhtenä kunnioituksena Curtisin muistolle. Elokuvassa ei ole tavatonta, että mustan ja valkoisen välillä on henkinen sota. Kahlehdittuina joutuvat sietämään toisiaan, mutta jos kahle saadaan rikottua, tilanne voi muuttua.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook