YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kesäkino 2013

Käpy selän alla (16)

Julkaistu maanantaina 29.04.2013 0 kommenttia 83 suositusta

Suomalaiselle rakkaudelle omistetun Kesäkinon avaa elokuvapari Käpy selän alla ja Levottomat: sukupolvikuvaukset vuosilta 1966 ja 2000.

lauantai 8.6. klo 21.00

Suomalaista rakkautta käsittelevän Kesäkinon avaa kulttielokuva kesästä, nuoruudesta, rakastamisen vaikeudesta ja neljän helsinkiläisnuoren telttaretkestä. Mikko Niskasen ohjaama elokuvan pääosissa ovat Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi ja Pekka Autiovuori. Uutta ilmaisun vapautta henkivä Käpy selän alla valloitti sekä kriitikot että nuoret katsojat, ja se keräsi kuusi vuoden 1966 Jussi-palkintoa.

Elokuvan käsikirjoittaja Marja-Leena Mikkola, säveltäjä Kaj Chydenius ja päärooliin valittu Kristiina Halkola vaikuttivat kaikki Ylioppilasteatterissa, jossa Niskanen oli käynyt haistelemassa uusia tuulia. Kolmeen muuhun päärooliin valittiin Pekka Autiovuori, joka oli näytellyt Halkolan kanssa jo kokoomaelokuvaan Tunteita tehdyssä lyhytelokuvassa Kristiina (joka esitetään Kesäkinossa 13.7.) sekä teatterikoululaiset Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara.

Käpy kuvattiin moderniin uuden aallon tyyliin kolmessa viikossa Puulavedellä: osin Mikkolan käsikirjoituksen mukaan, osin improvisoiden, osin uudelleen kirjoittaen. Koko kuvausryhmä asui vanhassa kansakoulussa ja seuraavan päivän kuvaukset suunniteltiin iltaisin porukalla. Lopullisen muotonsa elokuva sai Juho Gartzin leikkauspöydässä. Se kuvasi suuria ikäluokkia aikuisuuden kynnyksellä: 1960-luvun opiskelijanuorison radikaali arvomaailma asettui poikkiteloin vanhemman sukupolven tielle.

Musiikilla on elokuvassa suuri emotionaalinen merkitys. Chydeniuksen säveltämät ja Mikkolan sanoittamat Laulu rakastamisen vaikeudesta ja Laulu kuolleesta rakastetusta ovat nousseet suomalaisten rakkauslaulujen moderneiksi klassikoiksi. Lisäksi tanssilavakohtauksessa nähdään The Creatures, solistina Kirka ja rummuissa Remu! Sivuosaa esittävä Anneli Saulikin käy lavalla laulamassa.

Käpy selän alla menestyi kaupallisesti ja voitti kuusi Jussi-patsasta. Niskanen sai ohjaaja-Jussin, mutta kaikki neljä päänäyttelijää jätettiin palkinnotta. Miespääosa-Jussi annettiin sen sijaan Jukka Sipilälle sinänsä mainiosta mutta kovin pienestä sivuroolista. Muut palkinnot saivat Marja-Leena Mikkola käsikirjoituksesta, Kaj Chydenius musiikista, Esko Nevalainen kuvauksesta ja Kyösti Varesvuo FJ-filmin tuotannosta.

Käpy selän alla -elokuvasta on tullut 1960-luvun nuoren sukupolven tunnuskuva. Samanlaista asemaa tavoitteli muutama sukupolvi myöhemmin Aku Louhimiehen esikoiselokuva Levottomat. ”Levottomat on vuoden 2000 Käpy selän alla", totesi elokuvan tuottaja Markus Selin ensi-illan aikoihin. Nyt elokuvia pääsee vertailemaan, sillä Levottomat on Kesäkinon avausillan toinen elokuva.

Käpy selän alla -elokuvan esittelee näyttelijä Krista Kosonen kello 21.00. Esittely on katsottavissa myös Areenassa.

Kesäkinon 2013 koko ohjelmisto löytyy täältä.

Huom! Krista Kosonen keskustelee toimittaja Jukka Kuosmasen kanssa elokuvasta Käpy selän alla Radio Suomen kesäsarjan Kaikki rakastavat avausjaksossa 6.6. kello 19.08, uusinta sunnuntaina 9.6. kello 23.03. Kuunneltavissa myös Areenassa.

Lisätietoa ohjelmasta

Käpy selän alla, Suomi 1966. O: Mikko Niskanen. N: Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi, Pekka Autiovuori, Anneli Sauli, Jukka Sipilä.

Suosittele83 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Levottomat (16)

Aku Louhimiehen esikoiselokuva kertoo rakkaudesta, pettämisestä, ystävyydestä ja kasvamisesta. Turun seudulla kuvattu Levottomat sai markkinoinnissa määreen ”2000-luvun Käpy selän alla”, ja siitä tuli vuoden 2000 katsotuin kotimainen elokuva.

Kesäkino 2013

Kesällä kaikki rakastavat! …varsinkin Ansa ja Tauno. Sekä Nikander ja Ilona. Ja Paavali Pohja. Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa sekä Radio Suomen kesäsarjassa perehdytään kesällä 2013 suomalaiseen elokuvarakkauteen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook