YLE Teema

 

Kesäkino 2013

Levottomat (16)

Julkaistu perjantaina 10.05.2013 2 kommenttia 81 suositusta

Suomalaiselle rakkaudelle omistetun Kesäkinon avaa elokuvapari Käpy selän alla ja Levottomat: sukupolvikuvaukset vuosilta 1966 ja 2000.

torstai 13.6. klo 23.15

Aku Louhimiehen esikoiselokuva kertoo rakkaudesta, pettämisestä, ystävyydestä ja kasvamisesta. Päähenkilö Ari on yhden yön suhteita harrastava ambulanssilääkäri, jonka elämässä kaikki on hyvin mutta mikään ei tunnu miltään. Turun seudulla kuvattu Levottomat sai markkinoinnissa määreen ”2000-luvun Käpy selän alla”, ja siitä tuli vuoden 2000 katsotuin kotimainen elokuva.

Levottomien markkinoinnissa käytetty rinnastus Mikko Niskasen kuusikymmenlukulaiseen klassikkoon selvästi ärsytti monia vanhemman polven kriitikoita. Levottomia verrattiin sitten arvioissa Käpyyn ja todettiin sitä köykäisemmäksi. 13 vuotta myöhemmin Levottomat on helpompi nähdä omana itsenään: se ei ehkä ole 2000-luvun definitiivinen sukupolvikuvaus, mutta se on rohkea ja tuore kuvaus oman aikansa nuorista rakkauden etsijöistä.

Tarina alkaa, kun Ari tapaa helteisellä hiekkarannalla Tiinan, menee tämän kanssa sänkyyn ja alkaa seurustella kuin vahingossa. Syntyy kuuden nuoren aikuisen ystäväporukka, joka viettää vapaan nuoruuden viimeistä, hauskaa kesää. Siihen kuuluu kuitenkin myös suurta levottomuutta: pettämistä, haavoittamista ja haavoitetuksi tulemista.

Levottomissa seksiä kuvattiin poikkeuksellisen paljon ja suoraan. Siitäkin syntyi kohua, joka auttoi elokuvan markkinointia ja herätti paheksuntaa. Mutta ei kaikissa: muun muassa Ilta-Sanomien Tarmo Poussu totesi, että Levottomien ”rakastelukohtaukset ovat uskottavia, aidosti eroottisia ja sukupuolisesti tasavertaisia".

Käsikirjoituksen laati Aleksi Bardy, ja Louhimiehen kanssa kehitellyn tarinan taustalla kummittelee Albert Camus’n Sivullinen.

Elokuvan nuoria näyttelijöitä kiiteltiin kriittisissäkin arvioissa. Pääosia esittävät Mikko Nousiainen, Laura Malmivaara, Petteri Summanen, Matleena Kuusniemi, Valtteri Roiha ja Irina Björklund. Sivuosissa nähdään muun muassa Samuli Edelmann, Vilma Melasniemi ja Eija Nousiainen.

Solar Filmsin tuottama elokuva oli suuri yleisömenestys sekä teattereissa vuonna 2000 että sen ensimmäisessä televisioesityksessä Nelosella vuonna 2002.

Levottomat toi tekijöilleen vain kaksi Jussi-palkintoa: Samu Heikkilä sai leikkaus-Jussin ja Leri Leskinen erikois-Jussin elokuvan tunnuslaulusta ja musiikkivalinnoista. Tunnuslaulun esittävät Samuli Edelmann ja Cata Mansikka-aho.

Levottomat on viimeksi esitetty televisiossa lokakuussa 2004. Ylen kanavilla elokuvaa ei ole aiemmin nähty.

Kesäkinon 2013 koko ohjelmisto löytyy täältä.

Lisätietoa ohjelmasta

Levottomat, Suomi 2000. Pääosissa Mikko Nousiainen, Laura Malmivaara, Petteri Summanen, Matleena Kuusniemi, Valtteri Roiha ja Irina Björklund. Ohjaus Aku Louhimies. Tuotanto Solar Films.

Suosittele81 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Käpy selän alla (16)

Kesäkinon avaa elokuva kesästä, nuoruudesta ja rakastamisen vaikeudesta. Pääosissa Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Eero Melasniemi ja Pekka Autiovuori. Ohjaus Mikko Niskanen. Elokuvan esittelee näyttelijä Krista Kosonen.

Sininen viikko (7)

Matti Kassilan ohjaama kohtalokas kolmiodraama kesäiseltä leirintäalueelta 1950-luvun alkupuolella. Oman aikansa Levottomia esittävät Matti Oravisto, Gunvor Sandkvist ja Toivo Mäkelä.

Kommentit

Pohjanoteeraus

Levottomien kaltaista luokatonta "rahat pois" pehmopornosontaa ei pitäisi esittää teemalla.

Taidetta

Hyvä, että Teema esittää tämän elokuvan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook