YLE Teema

 

Film noir 2010

Kauhujen juna

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 201 suositusta

keskiviikko 24.11. klo 21.55

Film noirin maisemat ja estetiikka liittyvät perinteisesti suurkaupunkeihin, New Yorkiin tai Los Angelesiin, ja kaduilla näytellyillä kohtauksilla on varsin ratkaiseva merkitys elokuville. Richard Fleischerin ohjaamassa jännärissä Kauhujen juna ollaan konventiosta poiketen klaustrofobisessa tilassa, junassa, mikä lisää juonen tiivistä tunnelmaa.

Ollaan matkalla Chicagosta Los Angelesiin. Charles McGraw’n näyttelemä koviskyttä on kuljettamassa mafiapomon leskeä oikeudenkäyntiin. Junassa matkustaa myös aseistettuja miehiä, joiden tehtävänä on varmistaa, ettei todistaja saavu perille. Marie Windsor esittää leskeä, joka on kaikkea muuta kuin surun murtama. Hänen ja hänen suojelijansa välillä ei paljon tunteilla, molemmat halveksivat toisiaan vaistomaisesti, ja käsikirjoittaja Earl Felton tarjoaa mitä herkullisinta noir-dialogia koko reissun ajan. Katsojan ei tavitse muuta kuin istua alas ja nauttia menosta. Yllättäviä käänteitä riittää junan kapeilla käytävillä loppuun asti.

Richard Fleischer (1916-2006) nousi b-elokuvista a-sarjan ohjaajaksi Kauhujen junan (1952) myötä. Elokuva sai myös Oscar-ehdokkuuden. Bodyguard (1948) ja Armored Car Robbery (1950) olivat Fleischerin toiminnallisia noireja. Myöhemmin Fleischer ohjasi muun muassa Bostonin kuristajan, Soylent Greenin ja Conan hävittäjän.

(Kirjoittanut Johan Förnäs)

Lisätietoa ohjelmasta

Kauhujen juna (Narrow Margin) USA 1952

Ohjaus: Richard Fleischer

Kuvaus: George E. Diskant

Käsikirjoitus: Earl Felton Martin Goldsmithin ja Jack Leonardin tarinaan

Näyttelijät: Charles McGraw, Marie Windsor, Jacqueline White, Queenie Leonard

Tuotanto: RKO Radio Pictures

Suomen teatteri ensi-ilta Kaleva 30.1. 1953

Suosittele201 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook