YLE Teema

 

Kino Bergman

Kesä Monikan kanssa

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 0 kommenttia 241 suositusta

keskiviikko 9.6. klo 19.00

Nuoret rakastavaiset Harry ja Monika pakenevat kaupungin tukahduttavaa arkea kesäksi saaristoon. Syksyn lähestyessä he joutuvat palaamaan kaupunkiin ja huomaavat rakkautensa haalistuneen.

Kesä Monikan kanssa oli ohjaaja Ingmar Bergmanin varhainen mestariteos ja nuoren näyttelijän Harriet Anderssonin läpimurtoelokuva. Anderssonin vastanäyttelijä oli Lars Ekborg.

Bergman on muistellut elokuvan kuvauksia onnellisen vapauden aikana. Anderssonista hän on todennut: "Tämän alan kierossa viidakossa tapaa vain harvoja niin loistavia esimerkkejä elokuvallisesta neroudesta."

Yksi elokuvan unohtumattomimmista hetkistä on otos, jossa Anderssonin esittämä Monika kääntää katseensa seuralaisestaan suoraan kameraan. Vaikutus oli hurja. Se oli mahdollisesti elokuvahistorian ensimmäinen illuusion särkevä kontaktinotto yleisöön.

Lisätietoa ohjelmasta

Kesä Monikan kanssa (Sommaren med Monika, Ruotsi 1952, 95 min.). Ohjaus Ingmar Bergman. Pääosissa Harriet Andersson ja Lars Ekborg.

Suosittele241 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

26.6. Teemalauantai: Juhannus Ingmarin kanssa

Teema viettää pohjoismaista juhannuspäivää Ingmar Bergmanin kaitafilmien sekä ohjaajan kesäisen mestariteoksen, elokuvan Mansikkapaikka seurassa.

Kuin kuvastimessa (K13)

Toisistaan vieraantunut perhe kokoontuu syrjäiselle saarelle. Aikuinen tytär kuulee ääniä ja odottaa jumalaa. Ingmar Bergmanin elokuvan pääosissa ovat Harriet Andersson, Max von Sydow ja Gunnar Björnstrand.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook