YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Kohtalon tuomio (12)

Julkaistu torstaina 12.05.2011 0 kommenttia 201 suositusta

sunnuntai 10.2. klo 18.00

James M. Cain oli Raymond Chandlerin ja Dashiel Hammettin ohella kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden suuria nimiä. Cainin rikokset rakentuivat rahan, vihan ja intohimon ympärille. Niistä syntyi useita 1940-luvun film noirin mestariteoksia, kuten Kohtalon tuomio (The Postman Always Rings Twice, USA 1946).

Cainin romaani tunnetaan Suomessa nimellä Vahinko kello kaulassa, ja siitä vuonna 1981 tehty elokuvaversio tunnetaan alkuperäisnimellä Postimies soittaa aina kahdesti. Kyseessä on klassinen kolmiodraama, jonka hahmoina ovat vanha mies, nuori aviovaimo ja salskea nuorempi rakastaja. Tapahtumapaikkana on Kaliforniassa sijaitseva helteinen huoltoasema, jolla salaisen rakkaussuhteen aloittanut nainen ja maankiertäjä alkavat suunnitella aviomiehen murhaamista.

Kohtalon tuomion tekoaikana vuonna 1946 Hollywoodin moraalisäännökset pakottivat kuvaamaan Cainin romaanin raa’an väkivallan ja usein yhtä brutaalin seksin kiertoilmauksien kautta. Tay Garnettin ohjauksessa näkyvät silti tarinan aistillisuus ja tiheä ilmapiiri. John Garfield on tuttuun tapaansa hyvä miespääroolissa, ja Lana Turner tekee uransa luultavasti parhaan näyttelijäsuorituksen.

Kohtalon tuomio onkin tiivistunnelmainen ja jännittävä rikosdraama, joka kääntää hyvin elokuvan kielelle paheista huolimatta tiukan moraalisen ja kohtalonomaisen Cainin maailmankuvan.

Lisätietoa ohjelmasta

Kohtalon tuomio (The Postman Always Rings Twice), USA 1946. O: Tay Garnett. N: John Garfield, Lana Turner.

Suosittele201 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Laura (7)

Otto Premingerin ohjaama kuuluisa rikoselokuva kertoo poliisietsivästä, joka rakastuu kuolleeseen naiseen tutkiessaan tämän murhaa. Pääosissa Gene Tierney ja Dana Andrews.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook