YLE Teema

 

Kino Klassikko

Laura (7)

Julkaistu torstaina 20.12.2012 0 kommenttia 77 suositusta

perjantai 27.12. klo 22.45

Otto Premingerin vuonna 1944 ohjaama Laura on film noirin suuri klassikko, kohtalonomainen kertomus poliisista, joka rakastuu kuolleeseen naiseen tutkiessaan tämän murhaa.

Karskinoloinen poliisietsivä (Dana Andrews) joutuu liikkumaan hienostopiireissä tutkiessaan omassa asunnossaan haulikolla ammutun Laura Huntin (Gene Tierney) murhaa. Etsivä perehtyy Lauran elämään ja luonteeseen kirjeiden, muotokuvien ja ihmisten kertomusten perusteella, ja ennen pitkää hän huomaa rakastuneensa tähän naiseen, vaikka ei koskaan häntä edes tavannut.

Laurassa yhdistyvät avoimen romanttinen ote mieleen jäävine teemalauluineen, 1940-luvun amerikkalaisen rikoselokuvan film noirin synkemmät ihmiskuvat ja nokkela dekkarijuoni, joka säilyttää murha-arvoituksen loppuun asti. Draaman osaset naksahtavat tyylikkäästi paikoilleen nasevan, huumorilla silatun dialogin sekä erinomaisten näyttelijöiden kuten Vincent Pricen ja Clifton Webbin avulla.

Vaikka Laura on 1940-luvun kuuluisimpia rikosjännäreitä, kukaan ei oikein tarkkaan tiedä, kenelle kuuluu suurin ansio sen onnistumisesta. Alkuperäinen ohjaaja Rouben Mamoulian väitti myöhemmin kuvanneensa jo yli puolet elokuvasta ennen kuin tuottaja Otto Preminger antoi hänelle potkut. Preminger väitti sitten hylänneensä Mamoulianin materiaalin ja kuvanneensa käytännössä koko elokuvan uudelleen. Puhtaasti tyyliseikkojen perusteella Laura muistuttaa kyllä suuresti Premingerin saman kauden teoksia.

(Esittelyn kirjoitti Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Laura, USA 1944. O: Otto Preminger. N: Dana Andrews, Gene Tierney, Vincent Price, Clifton Webb.

Suosittele77 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Aavenainen (12)

Robert Siodmakin vuonna 1942 ohjaama trilleri on malliesimerkki aikakauden kuvallisesti tavattoman tyylikkäistä, valoilla ja varjoilla leikittelevistä jännityselokuvista. Miestä epäillään vaimonsa murhasta, eikä alibin tarjoavaa aavenaista löydä kukaan.

Pandora ja Lentävä hollantilainen (12)

Ava Gardner ja James Mason ovat pääosissa ainutlaatuisessa rakkauselokuvassa, jossa vanhat legendat heräävät eloon amerikkalaisen laulajan ja hollantilaisen purjehtijan kohdatessa Espanjan rannikolla 1930-luvulla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook