YLE Teema

 

Kino Klassikko

Kultakalat 1935 (S)

Julkaistu keskiviikkona 09.04.2014 0 kommenttia 34 suositusta

lauantai 10.5. klo 10.00

Busby Berkeleyn musikaalien sarjan päättää Kultakalat 1935, jonka Berkeley myös ohjasi kokonaan sen sijaan että olisi laatinut pelkät musiikkinumerot. Se eroaa sarjan aikaisemmista elokuvista siinä, että musiikkinumerot on lomitettu osaksi tarinaa eikä erillisiksi, teatterimaisiksi näytännöiksi. Tapahtumapaikkanaan ei ole enää Broadway-teatteri vaan loistelias kesähotelli, jossa ovipojatkin voivat rikastua pelkillä tipeillä.

Hotelliin saapuu vieraaksi rikas mutta saita rouva Prentiss, jolla on ongelmia jälkikasvunsa kanssa. Poika haluaa vain metsästää tanssityttöjä ja tytär haluaa hänkin vain huvitella piittaamatta rikkaista naimakaupoista.

Elokuvan tarina on musikaaleille ominaisesti melko yhdentekevä, rahan ja rakkauden ympärille rakentuvaa pientä pelleilyä. Vaikka näyttelijäkaarti tekee näissä puitteissa nautittavaa työtä, tuntuu koko elokuva järjestetyn kahta muhkeaa Berkeleyn tanssinumeroa varten. Niissä Berkeley rakentaa huikeaa koreografiaa jopa liikkuvista pianoista, ja upea, Oscarillakin palkittu huipentuma Lullaby of Broadway käyttää mestarillisesti lavasteita, tanssia, varjoja, sävelmää ja tanssijoita kertoen lopulta surullisen tarinan yöelämän ja juhlien palvotusta kaunottaresta.

Tämä numero jäi myös Berkeleyn uran huipentumaksi sillä hän ei enää koskaan saavuttanut samanlaista luomisvoimaa. Ideat alkoivat toistaa itseään samalla kun hänen suureellinen tyylinsä alkoi jäädä pois muodista. Berkeley kuitenkin jatkoi uraansa ohjaajana ja koreografina pitkälle 1950-luvun puoliväliin asti ja satunnaisesti sen jälkeenkin.

Lisätietoa ohjelmasta

(Gold Diggers of 1935/USA 1935) N: Dick Powell, Adolphe Menjou. O: Busby Berkeley

Suosittele34 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook