YLE Teema

 

Kuoroon!

Julkaistu perjantaina 27.11.2009 0 kommenttia 363 suositusta

Mitä kuoro pystyy oppimaan viidessä kuukaudessa? Kestääkö kantti, riittääkö motivaatio? Pysyvätkö kaikki mukana?

Syksyllä 2007 kuoronjohtaja Pasi Hyökki haki yhdessä YLE Teeman kanssa henkilöitä, jotka eivät olleet aikaisemmin harrastaneet kuorolaulua. Uuteen kuoroon löydettiin koelaulujen kautta 45 rohkeaa ja kehityskelpoista laulajaa. Teemalaulajat aloitti harjoittelunsa tammikuussa 2008 Pasi Hyökin, laulunopettaja Tuuli Lindebergin ja säveltapailunopettaja Teuvo Lampisen johdolla.

Kuoron suurimpana tavoitteena on päästä laulamaan Mahlerin toista sinfoniaa musiikin ammattilaisten kanssa Finlandia-talon lavalle. Lisäksi kuorolaiset harjoittelevat kuoromusiikin eri tyylilajeja vanhoista klassikoista uudempiin, oopperasta poppiin. Yhtyelaulun ja elävän rytmikoneen saloihin kuorolaisia opastavat Club for Five ja Rajaton. Annamari Kähärä ja Jukka Linkola sävelsivät kuorolle tilausteokset, joiden kantaesitykset on tarkoitus kuulla kuoron omassa loppukonsertissa.

Ohjelmasarja ja sen nettisivut antavat myös katsojille aineksia nuottienlukutaidon, laulutaidon ja ennen kaikkea kuorolaulutaidon opiskeluun: yle.fi/kuoroon (sivuston ohjelmatietoja ei enää päivitetä).

Jaksotiedot:

Osa 1: Haluamme Teemalaulajiksi
Kuoronjohtaja Pasi Hyökki hakee yhdessä laulunopettaja Tuuli Lindebergin ja teorianopettaja Teuvo Lampisen kanssa ihmisiä, jotka eivät ole aikaisemmin harrastaneet kuorolaulua. Uuteen kuoroon, Teemalaulajiin, pyrkivien sävelkorvaa ja laulutaitoa testataan. Kuinka rohkeita ja kehityskelpoisia laulajia koelauluraati löytää?

Osa 2: Kohti moniäänisyyttä
Uusi kuoro on syntynyt ja matka kuoromusiikin taitajiksi voi alkaa. Miltä kuulostaa Teemalaulajien ensimmäinen yhteinen ääni? Ensimmäisissä harjoituksissa kuljetaan yksiäänisestä laulusta kohti ihan oikeaa kuorolaulua eli moniäänistä laulua. Kuorolaisista tutustutaan paremmin myyntipäällikkö Tuomas Kankaalaan, kotitalousopettaja Anneli Martiniin ja kääntäjä Anna-Leena Saarelaan.

Osa 3: Rima nousee
Teemalaulajien harjoituksiin saapuu kapellimestari Sakari Oramo. Hän johtaa Mahlerin toisen sinfonian Radion sinfoniaorkesterin konsertissa muutaman kuukauden kuluttua. Tähän samaan konserttiin haluaisivat myös Teemalaulajat päästä laulamaan. Mitä on maestro kuoromusiikin untuvikoista mieltä? Riittääkö kaikilla laulajilla motivaatiota vaatimusten kasvaessa? Kuorolaisista tutustutaan paremmin koti-isä Gustavo Garciaan, rakennusmestari Soile Kilpeen ja tuntisuntio Sirpa Tolppaseen.

Osa 4: Oopperaa ja uunituoretta
Ensimmäisellä kuoroleirillä Teemalaulajat tutustuvat oopperakuorolaisen työhön ohjaaja Vilppu Kiljusen johdolla. Anna-Mari Kähärä tulee antamaan kuorolaisille ohjeita heille säveltämänsä uuden teoksen tulkintaan.

Osa 5: Matalalta ja korkealta
Teemalaulajien harjoituksissa vierailevat kuoronjohtajat Marjukka Riihimäki ja Reima Viitala. Sekakuoro jakautuu naiskuoroksi ja mieskuoroksi.

Osa 6: Solistit esiin
On tullut aika päättää, kenestä on Teemalaulajien naissolistiksi. Miehistä valitaan solistiehdokkaat. Kuorolaiset saavat harjoiteltavakseen aina vain vaikeampia teoksia. Kauden harjoitukset ovat nyt puolessa välissä. Kuka kuorolaisista on tehnyt töitä, kuka ei ja mitkä ovat seuraukset?

Osa 7: Yhtyelaulua
Teemalaulajien toisella leirillä vierailevat lauluyhtye Club for five ja säveltäjä Jukka Linkola. Kuorolaiset pääsevät myös itse kilpailemaan yhtyelaulutaidoissa.

Osa 8: Taidot koetuksella
Miten Teemalaulajat pärjäävät Mahlerin yhteisharjoituksissa kokeneempien kuorolaulajien ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa? Teemalaulajien taitoja punnitaan myös nuotinlukukokeessa. Mukana lauluyhtye Rajaton.

Osa 9: Yleisön eteen
Totuuden hetki on koittanut. Mitä Teemalaulajat ovat pystyneet oppimaan viidessä kuukaudessa? Taidot ja taidottumuus paljastuvat Radion sinfoniaorkesterin Mahler -konsertissa sekä Teemalaulajien omassa konsertissa.

Osa 10: Kööpenhaminan valloitus
Teemalaulajista edistyneimmät pääsevät palkintomatkalle kuoromusiikin maailmansymposiumiin. Kuorolaiset hämmästyttävät kansainvälistä kuoroyleisöä esityksillään Tanskan kansallisoopperassa ja Kööpenhaminan Tivolissa.

Suosittele363 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook