YLE Teema

 

Kysy lääkäriltä

Julkaistu perjantaina 11.09.2009 2 kommenttia 358 suositusta

Lue lääkärien vastauksia katsojien kysymyksiin Veitsen terällä -sarjan syksyn 2009 aiheista. Sarja on päättynyt tältä syksyltä, eikä kysymyksiä enää oteta vastaan.

 

Kysymyksiä kasvujarrutusleikkauksesta

Kysymys
Katsoin ohjelman eilen Teemalta, se oli kiinnostava. Millainen todennäköisyys on, että pojan polveen jää kipua tai, että polvi on "huono" ja oireilee jatkossa? Onko pienen lapsen murtuma helpompi hoitaa? Onko jotain syytä, ettei kasvua estävää levyä voisi laittaa? Tai, että vanhat "niitit" olisivat parempia?

Nim. Ihmeellisiä asioita

Vastaus
Toimenpiteellä ei ole kajottu polveen, sen toiminnan pitäisi pysyä normaalina jatkossakin. Sitävastoin korjaamaton virheasento saattaa johtaa polven (ja nilkan) epätasaiseen kuormitukseen ja sitä kautta vaivoihin. Ohimenevästi levy voi ärsyttää ihoa ja pehmytkudoksia paikallaanolonsa ajan. En sanoisi, että lasten murtumien hoito on helpompaa kuin aikuisten, erilaista kylläkin. Lapset paranevat nopeasti, kevyempi raaja on helpompi hallita ja kasvu usein korjaa virheasentoja, joten hoidossa käytetään kevyempiä menetelmiä ja vähemmän leikkauksia kuin aikuisilla. Silti esim. kasvulevyn ja nivelpinnan murtumat on saatava täsmällisesti paikoilleen.

Levy ja ruuvit sopivat kaikkiin tilanteisiin, joissa aikaisemmin on käytetty sinkilöitä. Sinkilöiden ainoa etu taitaa olla niiden halvempi hinta. Yleiset leikkausta estävät tekijät kuten tulehdus tai verenvuototaipumus estävät myös kasvujarrutusleikkauksen, lisäksi kasvua täytyy olla riittävästi jäljellä, jotta menetelmä olisi ylipäätään käyttökelpoinen.

Kysymys
Hei,
murrosikäisellä tyttärelläni (15v.) murtui käsi tullessaan hevosen selästä alas. Siitä on jo yli vuosi, mutta murtumakohtaa kuulemma jomottelee vielä. Käsi hoidettiin ajallaan "kuntoon", mutta voiko vielä 14-15-vuotiaalla olla kasvua, joka vääntää luut vinoon? Silminnähden kasvua ei ole juurikaan tapahtunut.Pitäisikö ottaa varmuuden vuoksi röntgenkuvat?

Kyselee huolestunut äiti

Vastaus
Ranteenkin seudussa on kasvualueita, jotka murtuman seurauksena voivat vaurioitua ja aiheuttaa virheasennon. Yleensä se näkyy jo päällepäin, mutta asian voi varmistaa rtg-kuvalla. Suuretkin murtuman jälkeiset virheasennot sensijaan ranteen kasvu korjaa yleensä hyvin, ja vain harvoin tarvitaan korjausleikkauksia. Tyttöjen kasvu päättyy n. 15 vuoden tietämillä, joten sen jälkeen ei kasvuhäiriöitä enää juurikaan tavata. Muitakin syitä kuin kasvuhäiriö voi rannekivuille olla, joten jos vaiva jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Kysymys
Tuli mieleen eilisestä Veitsen terällä- ohjelman aiheesta, että millaistahan on hoitaa lapsipotilaita ja vanhempiaan? Voin kuvitella, että vanhempien huoli ja pelko saattaa pilata hoitotilanteen ja kiristää tunnelmaa entisestään. Ohjelman vanhemmat olivat kunnioitettavan järkeviä ja rauhallisia asian suhteen ja kaikissa tilanteissa. Ja vielä ihmettelin sitäkin, kuinka lapsi sairaana ja kipuisenakin elää täysillä. Siitä pitäisi meidän aikuisten ottaa oppia.

Terveisin KP

Vastaus
Lapset ovat keskimäärin reippaita, avoimia, ja vilpittömiä, mikä tekee heidän hoitamisensa helpoksi. Sama pätee myös vanhempiin. Hoitopäätökset pyritään nykyään tekemään yhdessä, avoimesti eri vaihtoehtoja punniten ja perhettä kuunnellen. Toisaalta tieto lisää myös tuskaa ja ainoan oikean totuuden puuttuminen kysyy kykyä sietää epävarmuutta. Monia asioita ei lääketieteessäkään yksinkertaisesti tiedetä. Lasten luontainen optimistisuus on kuitenkin meille kaikille iso ilon ja voiman lähde.

 

Kysymyksiä selkänikaman jäykistyshoidosta

Kysymys
Minulla on todettu alaselässä nikamamurtuma, suositteletko vertebroplastiaa hoidoksi kaikkiin murtumiin? Miksi hoito ei auta kaikkia?

Tyyne, 47 vuotta

Vastaus
47 vuoden ikä minusta on vähän, joten vain jos selkeä osteoproosin aiheuttama murtuma ja MRI:ssä turvotus ja soveltuu muuten toimenpiteeseen voisi suositella. Vertebroplastiasta tarkan harkinnan jälkeen tehtynä hyötyy jopa 90%. Eri syistä jotkut potilaat eivät hyödy, mikä sinänsä koskee kaikkia toimenpiteitä.

Kysymys
Selkäkipuihin suositellaan avuksi liikuntaa. Minulla on välilevyn pullistuma alaselässä, mitkä olisivat hyviä liikuntamuotoja, jotka pitäisivät kivun poissa? Onko jotain mitä minun pitäisi erityisesti välttää, onko esimerkiksi jooga liian rankkaa selälle? Selkä on välillä aina hyvässä kunnossa, mutta kipeytyy yhtäkkiä kovasti, mistä tämä johtuu?

nim. istumatyötä tekevä

Vastaus
Kävely, uinti, allaskävely, pyöräily vaikka kuntopyörällä sopivat. Pääasia , että selän lihakset vahvistuvat. Sopiva liikunta löytyy kokeilemalla. kuormitetut kiertoliikkeet kipeyttävät selän helposti jos on välilevyperäistä vaivaa.

Kysymys
Minulla on todettu osteoporoosi, voinko tehdä jotain välttääkseni selän nikamamurtumien tuloa?

Epätietoinen

Vastaus
Tietoisuus osteoporoosista jo tekee varovaisemmaksi ja estää onnettomuuksia. Mitään todella raskasta ei kannata nostaakaan murtuman välttämiseksi. Lääkehoito, liikunta ja hyvä ravinto.

Kysymys
Miten selän nikamamurtumaa voi hoitaa ennen kuin harkitaan leikkausta tai selkänikaman jäykistyshoitoa? Selkä on todella kipeä, onko lepo pahasta?

Marja

Vastaus
Osteoporoottista nikamamurtumaa seurataan kipulääkityksin ja tukiliivien kanssa. Vasta jos kipu jatkuu yli 2kk harkitaan kajoavia toimenpiteitä. Kipuselkää voi hoitaa suhteellisella levolla, mutta tärkeää olisi pitää kiinni päivittäisestä aktiviteeteista, ja pyrkiä kävelemään lihaskunnon ylläpitämiseksi.

Kysymys
Mitä tarkoitetaan noidannuolella?

Vastaus
Noidannuoli, lumbago acutum, on äkillinen selkäkipukohtaus jossa ei ole kipusäteilyä selkeästi jalkoihin, vaan paikallinen selkäkipu. Voi tulla pienestäkin venähdyksestä ja ajatellaan johtuvan välilevyn rappeutumasta. Paranee yleensä muutamassa päivässä-viikon sisällä. Peruskipulääkitys, kävely hyvää hoitoa.

 

Kysymyksiä leukaproteesileikkauksesta

Kysymys
Kun leukaan laitetaan proteesi, niin onko se siellä loppuiän vai pitääkö sitä vaihtaa välillä? Milloin sellainen vaihto tulee kysymykseen?

nimimerkki asiasta kiinnostunut

Vastaus
Mikään proteesi ei luonnollisesti ole ikuinen. Seurantatutkimusten perusteella proteesin kestoiäksi voidaan arvioida vähintään 15 vuotta, todennäköisesti enemmänkin, koska isoista nivelistä poiketen leukanivel rasittuu vain purressa ja on siten suurimman osan vuorokaudesta "levossa".

Kysymys
Proteesi näytti vähän samalta kuin lonkkaproteesi, joka isälleni laitettiin. Siinä yhteydessä varoiteltiin tulehdusvaarasta. Mm. hampaat piti olla hyvässä kunnossa. Onko leukaproteesin kanssa sama homma, sillä nythän tällä ohjelman potilaalla oli suu ihan auki vielä pitkään leikkauksen jälkeenkin. Eikö se ole niin tarkkaa leukaproteesin kanssa?

70-vuotiaan isän poika

Vastaus
Ihan samat puhtausvaatimukset on leukanivelproteesin suhteen kuin muidenkin proteesien suhteen. Leikkauksen aikana suu ja varsinainen leikkausalue eristettiin toisistaan ja suussa käynnin jälkeen vaihdettiin aina leikkausvaatteet ja -käsineet.

Kysymys
Yksi kysymys jäi askarruttamaan Leukaproteesileikkaus-ohjelmassa. Mikä voisi estää leukaproteesin laiton?

vakituinen katsoja Helsingistä

Vastaus
Jos potilaan yleiskunto on niin huono ettei hän ole turvallisesti nukutettavissa, ei tällaista leikkausta tehdä. Periaatteessa muita esteitä ei ole.

 

Kysymyksiä haimaleikkauksesta

Kysymys
Lähetitte torstaina 1.10.09 YLE Teema -kanavalla Veitsen terällä -ohjelman, joka käsitteli haimaleikkausta. Ohjelman potilas oli keltainen, jonka vuoksi tutkimuksiin ryhdyttiin. Onko keltaisuus aina haimasyövän oire? Itselläni on kaksikin ystävää menehtynyt haimasyöpään, eikä heillä ollut juurikaan oireita ennen kuin sairaus oli jo pitkällä. En muista että silloinkaan he olisivat olleet keltaisia.

syöpäkammoinen

Vastaus
Keltaisuus voi johtua monesta muustakin syystä, esim. maksasairauksista tai sappikivitaudista.

Vain osa haimasyöpäpotilaista tulee keltaisiksi. Usein on niin, että jos haimasyöpäpotilaalle ei tule keltaisuutta, heidän tautinsa on pitkälle edennyt ennen kuin se todetaan.

Kysymys
Jos leikkauksella ja syöpähoidoilla saadaan haimasyöpä pois, niin millä todennäköisyydellä se uusii? Voiko ihminen tehdä jotakin syövän estämiseksi? Esimerkiksi ruokavaliolla tms.?

40-vuotias terve perheenäiti

Vastaus
Parhaimpien aineistojen mukaan 20-40% potilaista elää 5 vuotta leikkauksen jälkeen, joten suurimmalla osalla se todennäköisesti uusii.

Syövän estämiseksi on hyvä lopettaa tupakointi, käyttää alkoholia vain kohtuullisesti ja nauttia monipuolista, ei liian rasvapitoista ruokavaliota. Kuitenkin on huomattava, että haimasyöpä voi tulla vaikka ei olisi koskaan tupakoinut eikä käyttänyt alkoholia ja elänyt muutenkin terveellisesti.

Kysymys
Missä vaiheessa haimasyöpä todetaan? Ohjelmasta sai sen käsityksen, että vasta patologi voi antaa tarkan vastauksen. Eikö sitä aiemmin voi tietää?

rouva Keski-Suomesta

Vastaus
Lopullinen diagnoosi saadaan patologin tutkimasta näytteestä. Erilaisilla kuvantamismenetelmillä, kuten ultraäänitutkimuksella ja tietokoneröntgenkuvauksella, voidaan nähdä haimassa muutoksia, mutta niiden perustella ei pysty erottamaan hyvälaatuista muutosta pahanlaatuisesta.

 

Kysymyksiä eturauhasen sädehoidosta

Vastaajana urologian ylilääkäri Sirpa Aaltomaa

Kysymys
Millaisia perusteluja voisi löytyä, ettei tämä brakyterapia sovi hoidoksi? Onko syövän oltava hidaskasvuinen? Minulle ei edes ehdotettu tällaista ja laitettiin suoraan leikkausjonoon.

terveisin Veikko

Vastaus
Tämä hoito käy potilaalle, jonka syöpä on paikallinen, rauhallisesti kasvava.

Kysymys
Kiitos hyvistä ohjelmista! Tämä hoito näytti aika yksinkertaiselta, hoidetaanko muita syöpiä samalla tavalla sädettämällä? En ole ainakaan kuullut. Voisiko muita elimiä sädettää samoin?

tuleva sairaanhoitaja

Vastaus
Ihan samaa jyväsädehoitoa on käytetty myös virtsarakkosyövässä kokeellisena hoitona.

Kysymys
Olen saanut vähän kahtalaista tietoa siitä, pitäisikö PSA-arvot mitata säännöllisesti. Ei kai siitä haittaakaan ole? Miksei PSA-arvojen mittaus ole valtakunnallinen ikäluokkaan kohdistuva rutiini?

terveisin pappa

Vastaus
PSAn seuranta ikäryhmiin kohdistettuna ts seulonta on monisyinen ja monimutkainen asia, ja ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole järjestetty.

Kysymyksiä paksusuolisyöpäleikkauksesta

Vastaajana vatsaelinkirurgi Saija Vuolio

Kysymys
Isoäidilläni oli aikoinaan hyvänlaatuinen paksusuolensyöpä, äidilläni leikattiin pahanlaatuinen paksusuolensyöpä 10 vuotta sitten, nyt se uusiutui ja leikattiin eilen. Mikä on ero tässä tapauksessa hyvällä ja pahalla? Miten yleistä on uusiutuminen näinkin pitkän ajan kuluttua, olihan hän saanut jo ns. terveen paperit, joten järkytys uusiutumiselle oli suuri. Onko aihetta tutkia tästä eilen leikatusta löydöksestä myös mahdollinen periytyminen meille jälkipolville? Suvussahan saattaa olla muitakin tapauksia,muttemme tiedä niistä.

huolestunut tytär

Vastaus
Hyvänlaatuista syöpää ei ole olemassa. Vaikea sanoa mitä tuollaisella termillä on tarkoitettu. Syöpäkasvain on aina pahanlaatuinen. Paksusuolisyöpä, niin kuin mikä tahansa syöpä, saattaa uusia pitkänkin ajan jälkeen. Tosin se on harvinaista. Kyseessä voi olla tavallaan ihan uusi syöpäkasvain, jos se tulee eri kohtaan suolessa. Periytymisalttiutta voi olla, jos samassa perheessä lähisukulaisilla (sisaret, vanhemmat) on suolistosyöpätapauksia. Perinnöllisyysasiasta kannattaa keskustella äitiänne hoitavan lääkärin kanssa.

Kysymys
Minulta poistettiin suolta jokin aika sitten. Siihen liittyen on herännyt seuraava kysymys: Voiko tuossa toimenpiteessä syntyä jonnekin kohtaan suolta tiukka mutka, mistä sisällön on hankalampi edetä?

Raili

Vastaus
Joskus suoliliitos voi ahtautua. Se on melko harvinaista. Asia selviää tähystyksellä tai varjoainekuvalla. Leikkauksen jälkeen voi tulla myös kiinnikkeitä suolten välille, joka voi vaikuttaa ruuan kulkuun.

Kysymys
Miten kuitujen syömisen pitäisi auttaa suolen toimintaa? Estääkö runsas kuitujen syönti paksusuolen syöpään sairastumista? Julkisuudessa on nykyään paljon tutkimuksia, jossa yhteyttä paksusuolisyövän ja vähäkuituisen ja punaista lihaa sisältävän ruokavalion kanssa ei ole löydetty.

Hiilareitaan vahtiva

Vastaus
Kuituja syömällä ulosteen massa lisääntyy, jolloin sen ajatellaan vaikuttavan positiivisesti ulosteen läpikulkuun. Meillä ei ole tietoa mikä paksusuolisyövän aiheuttaa. Näin ollen emme myöskään tiedä miten siihen sairastumisen voisi estää. Monipuolinen terveellinen ruokavalio on suositeltava.

Kysymys
Äitini on sairastanut paksusuolensyöpää, kuinka perinnöllinen tämä sairaus on? Voidaanko perimästä selvittää altistumiseni sairaudelle?

Martti

Vastaus
Jos lähisuvussa (vanhemmilla, sisaruksilla) on useita suolistosyöpätapauksia, niin kyseessä voi olla periytyvä alttius. Yhden tapauksen perusteella sellaista ei voi päätellä. Periytyvyyttä voidaan selvittää leikatusta kasvaimesta jos on aihetta epäillä perinnöllisyyttä aiemmin mainitsemastani syystä.

Kysymys
Olen 54-vuotias mies. Minulla todettiin syöpä paksusuolessa tähystyksessä. Kuinka nopeasti se pitäisi leikata? Onko sairauteen mitään muuta hoitoa?

Esko

Vastaus
Leikkaus on ainoa mahdollisuus saada todettu syöpä parantavasti pois. Muutamien päivien/ viikkojen odottaminen ei liene ennusteen kannalta merkittävää, mutta on toki odottajalle hankala. Meidän sairaalassa pyritään järjestämään leikkaukset 1-3 viikon kuluessa siitä, kun kaikki tutkimukset ovat valmiit.

Kysymys
Onko verinen uloste aina merkki syövästä?

Miehestään huolestunut

Vastaus
Ei ole. Veriulosteen voi aiheuttaa mm peräpukamat, peräaukon haavauma, suolen limakalvon tulehdus. Jos oire pitkittyy tai siihen liittyy muitakin oireita (vatsakipu, suolen toiminnan muutos, laihtuminen, jne) niin on syytä hakeutua tutkimuksiin.Kysymyksiä rintasyöpäleikkauksesta

 

Kysymyksiä rintasyöpäleikkauksesta

Vastaajana on plastiikkakirurgi Paula Mustonen.

Kysymys
Minulta leikattiin maaliskuussa rintasyöpä (lobulaarinen). Sain
seuraavanlaisen lausunnon:
Imusomukkeet
vartija 1/3
loppukainalo 0/16
Innohistokemia +++
Er 40 ++
PR -
MIB-1 5
p53-
cerbB2 score 2 ++

Kesäkuussa sain diagnoosin:
C50carcinoma lobulare mammae 1. dx. operata gradus II T1p (8mm)NO(i)
ITC/19, ER ++,PR-, HER-2-

Eikö tehty kainaloevakuaatio ollut aivan turha? Elin 3 kk turhaan pelossa
Her -positiivinen??

Miltä tilanteeni nyt näyttää? Hoidot ovat kontrollissa.

Vappu

Vastaus
Suomessa on tapana tehdä kainaloevakuaatio, jos yhdessäkään imusolmukkeessa on ollut kasvainpositiivisia alueita. Näin ollen toteutettu kainaloevakuaatio on mielestäni ollut perusteltu. Herceptiniin liittyviin kysymyksiin syöpätautien lääkäri on oikein ihminen vastaamaan kirurgin sijasta. Kokonaisuutena tilanne on ollut varsin hyvä lähtökohdaltaan eli kasvain oli pieni ja kainaloimusolmukkeista vain yhdestä löytyi kasvainsoluja sekä kasvain oli myös estrogeenireseptori positiivinen. Eläisin luottavaisella mielellä sen suhteen, että tauti on hyvin hallinnassa.

Kysymys
Diagnoosini: Ca intraductale mammae l.dx. Tis no Mo,vannis gr 2-3. Minulle on kerrottu, että syöpäni oli alkuvaiheessa, enkä saanut leikkauksen jälkeen mitään hoitoja. Rinta poistettiin leikkauksessa kokonaan. Kysymys: voiko tämä vielä uusia ja lähettää etäispesäkkeitä?

Salme

Vastaus
Rintasyöpäsi luokituksessa Tis No Mo on minulle selvä, mutta tuo vannis gr 2-3 on minulle epäselvä kohta. Jos kyseessä syöpäsi suhteen on puhdas intraduktaalinen syöpä eli Tis (ns. varhaisvaiheen tiehyensisäinen eli intraduktaalinen syöpä) ja luokituksen mukaan kainalon imusolmukkeet ovat olleet puhtaat (niin kuin varhaisvaiheen intraduktaalisissa syövissä puhtaassa muodossa aina onkin) on tautisi suhteen ennuste erittäin hyvä. Viiden vuoden kohdalla taudin suhteen oireettomia / tautivapaita on jopa 95 % tuon taudin sairastaneista. Sen vuoksi liitännäishoitojakaan ei ole katsottu aiheellisiksi. Kuitenkin on mahdollista, että pitemmän ajan kuluessa, vasta jopa 10-15 vuoden kuluttua pienellä osalla ko taudin sairastaneista tauti voi uusia esimerkiksi paikallisena uutena kasvaimena.

Sen vuoksi on ensi arvoisen tärkeää noudattaa niitä seurantaohjeita, joita oma lääkärisi on Sinulle jatkoseurannasta antanut.

Kysymys
Mietin hormonikorvaushoidon aloittamista unettomuuden ja kuumien aaltojen vuoksi, mutta hormonikorvaushoito voi aiheuttaa rintasyöpää. Onko pelkoni aiheellinen? Suvussani ei ole rintasyöpää.

Maiju 62v.

Vastaus
Hormonikorvaushoidon aiheuttamasta rintasyöpäriskin kohoamisesta on tehty runsaasti tutkimuksia. Useissa tutkimuksissa on todettu rintasyöpävaaran tilastollinen suureneminen pitkällisessä (5-11 vuoden) hormonikorvaushoidossa. Lukuina asia voitaisiin ilmaista esimerkiksi niin, että viiden vuoden hormonikorvaushoidon käytön jälkeen 15 naista tuhatta kohti saa rintasyövän verrattuna siihen, että 13 naista tuhatta kohti myös saa syövän vaikkei olisi käyttänyt hormonikorvaushoitoa. Todellinen riski suhteutettuna rintasyövän yleisyyteen on siis melko pieni. Kuitenkin on tärkeää, että hormonikorvaushoidon käytön aikana rinnat tutkitaan huolellisesti sekä potilaan itsensä että hoidon määränneen lääkärin toimesta, ja että tietyin välein käydään myös mammografiatutkimuksessa. Vuosien käytön suurentama riski lähtee taas nopeasti pienenemään, kun hormonikorvaushoito loppuu. Asia on punnittava suhteessa noihin oireisiin ja neuvoteltava asiasta oman gynekologin kanssa. On hyvä, ettei ainakaan sukuperimän kautta ole todennäköisesti muuta riskiä lisäävää tekijää.

Kysymys
Olen 45-vuotias ja lapseton. Lisääkö lapsettomuus ja se, etten ole imettänyt rintasyöpäriskiäni? Olen myös syönyt melkein 30 vuotta e-pillereitä. Onko sillä merkitystä rintasyövän suhteen? Entäs rintojen koko? Iskeekö syöpä suuriin rintoihin isommalla riskillä?

Kaisa

Vastaus
Synnyttämättömyyden (ja sitä kautta imettämättömyyden) katsotaan kuuluvan rintasyövän riskiä hiukan suurentaviin tekijöihin. Ehkäisypillereiden vaikutuksesta on tehty lukuisia tutkimuksia, missä on katsottu kymmenien tuhansien potilaiden aineistoja. Useimmat niistä toteavat, että ehkäisypillerit joko eivät merkittävästi kohota rintasyöpäriskiä tai kohottavat sitä hyvin vähän. Samoin on isoissa tutkimuksissa todettu,, että riskin kohoaminen lähtee pienenemään heti, kun pillereiden käyttö lopetetaan. Riskin kohoamisen todetaan häviävän käytännössä kokonaan 5-10 vuoden kuluttua pillereiden lopettamisesta. Teoreettisesti suurissa rinnoissa on enemmän rintarauhaskudosta, ja sitä kautta myös rintasyövän riski suuririntaisilla naisilla olisi korkeampi. Tätä tukevia tutkimuksia on vähän. Rintojen pienentämistä koskevassa tutkimuksessa on voitu todeta että rintasyöpäriski pienenee hiukan niillä potilailla, joilla on suurikokoiset rinnat pienennetty. Rintasyövän toteamiseen liittyen on mahdollista, että suurikokoisessa etenkin hyvin tiiviissä rinnassa on mahdollista kasvaimen kasvaa suuremmaksi verrattuna pieneen rintaan, ennen kuin kasvaimen voi kädellä todeta.

Kysymys
Ohjelmassa patologi sanoi, että syöpäsolut reagoivat hormoneihin. Miten ihmeessä rintasyöpää voidaan hoitaa hormoneilla? Miten jotkut syöpälajit eivät sitten reagoi hormoneihin? Millaisista hormoneista on kyse?

Kiinnostunut

Vastaus
Vastaan kysymykseesi Duodecimin Käypä Hoito-suosituksen tekstin mukaan.

Rintasyövän leikkauksenjälkeistä liitännäislääkehoitoa suositellaan tapauksissa, joissa rintasyövän uusiutumisen riskin katsotaan olevan ennustetekijöiden perusteella arvioituna keskisuuri tai suuri (yli 10 %:n uusiutumisvaara kymmenen vuoden kuluessa diagnoosista).

Liitännäislääkehoito, johon kuuluu antrasykliinipohjainen solunsalpaajayhdistelmä ja viiden vuoden pituinen tamoksifeenihoito, vähentää rintasyöpäkuolleisuutta arviolta 15 vuoden seurannassa 50 % keski-ikäisillä potilailla, joilla on hormonireseptoripositiivinen rintasyöpä.

Alle 35-vuotiaille harkitaan aina liitännäislääkehoitoa, koska nuorilla potilailla rintasyöpään liittyy suurempi uusiutumisvaara. Jos potilas saa kaikki liitännäishoidot, aloitetaan solunsalpaajalääkityksellä, ja sen jälkeen annetaan sädehoito. Hormonaalinen liitännäishoito aloitetaan sädehoidon yhteydessä.

Hormonaalista liitännäishoitoa suositellaan vain siinä tapauksessa, että rintasyöpäsolut ilmentävät estrogeeni- tai progesteronireseptoreita.

Estrogeeni on hormonireseptoripositiivisen rintasyövän tärkein tunnettu kasvutekijä. Kaikki hormonaaliset hoidot tähtäävät estrogeenin kasvuvaikutuksen eliminoimiseen. Hormonaalisen liitännäislääkkeen valintaa ohjaavat rintasyövän uusiutumisvaara, hormonireseptorimääritykset ja muut ennustetekijät sekä lääkkeiden erilaiset potentiaaliset haittavaikutukset.

Viiden vuoden mittainen tamoksifeenihoito vähentää hormonireseptoripositiivisen rintasyövän uusiutumisvaaraa 50 % ja rintasyöpäkuolleisuutta 30 %. Antiestrogeeni tamoksifeeni soveltuu sekä pre- että postmenopausaalisille potilaille. Tamoksifeenia käytetään 20 mg vuorokaudessa suun kautta viiden vuoden ajan mahdollisen liitännäissolunsalpaajahoidon jälkeen.

Tamoksifeenin yleisimmät haittavaikutukset ovat hikoilu ja kuumat aallot. Tamoksifeeni lisää jonkin verran kohtusyövän ja laskimotukosten vaaraa.

Ja miksi kaikki rintasyövät eivät reagoi hormoneille johtuu siitä, että niiden kasvu ei ole hormoneista riippuvaista eli ne ovat kasvaimesta todettujen tutkimusten mukaan estrogeeni- ja progesteroninegatiivisia syöpiä (vain pieni osa rintasyövistä).

Löydä lisää:

lääketiede
Suosittele358 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Olen 16-vuotias tyttö ja löysin oikeasta rinnastani pienen herneen kokoisen kyhmyn/patin. Onko mahdollista että minulla oisi rintasyöpä? Asia jäi painamaan paljon koska olen vasta näin nuori, onko se mahdollista..

hevonja

Kysymyksiä ei valitettavasti enää oteta vastaan, koska sarja on päättynyt, mutta mikäli asia painaa mieltäsi hakeudu lääkärin hoitoon.

YLE Teeman nettitoimitus

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook