YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Lähikuvassa Juice Leskinen ja konsertissa Juice & Slam

Julkaistu tiistaina 15.06.2010 1 kommenttia 227 suositusta

maanantai 13.9. klo 21.05, uusinta pe myöhäisillassa ja su klo 14.40

Se että näistä lauluista tuli hittejä, ei hämmästytä. Mä tiesin mitä tein, olin vakuuttunut, että olin oikealla asialla - ja sehän todisti vain että näin oli", sanoo lauluntekijä Juice Leskinen. Ja näinhän se oli, niistä lauluista tuli hittejä 70-luvun alussa, ja aina sen jälkeenkin.

Vuonna 2006 menehtynyt muusikko, runoilija ja kielivirtuoosi Juice Leskinen avaa Peter von Baghin (1983) ohjaamassa henkilökuvassa omia kielellisiä esikuviaan ja musiikillisia vaikutteitaan. Juicen laulujen sanoja on kuunneltava tarkkaan, sillä niistä löytyy se pistämätön huumori ja oivallukset. Hän osaa käsitellä kieltä mielensä mukaan, ja kuuntelijan oma oivaltaminen vaatii aivotyötä. Ei ole aina helppoa ymmärtää, mitä lauluntekijä on tarkoittanut, ja Juicen mielestä hänet usein ymmärrettiinkin väärin.

Juicen musiikilliset vaikutteet olivat ne, mitä radion yleisohjelma ja Juankoski tarjosivat. Kitaransoittoa hän opetteli itsekseen, musiikin teoriaa koulun laulukirjasta. Hän teki 70-luvulla musiikkia mm. Mikko Alatalon ja Harri Rinteen kanssa, mutta kun Juice jäi yksin, hän huomasikin pärjäävänsä mainiosti.

Kielivirtuoosi arvostaa ennen kaikkea sanoittajia. Repe Helismaa oli ykkösvaikuttaja. Juicen musiikissa on paljon vanhaa suomalaista iskelmää ja angloamerikkalaista popmusiikkia.

"Eihän mun tuotannossa ole oikeastaan kuin muutama teema, lähinnä ihmisläheisyys."

Peter von Baghin ohjelmassa suomirockin perusjäärä, humoristi ja kielivirtuoosi Juice esiintyy omin sanoin ja musiikkinsa kautta. Henkilökuvan jälkeen Juice Leskinen ja Slam-yhtye esittävät omia sävellyksiään Helsingissä Espan lavalla (1980). Juontaja Ulla Tapaninen, ohjaaja Erkki Pohjanheimo.

Juice Elävässä arkistossa

Löydä lisää:

Juice Leskinen, Slam
Suosittele227 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Lähikuvassa Dave Lindholm ja konsertissa Dave

Peter von Baghin ohjelmassa vuodelta 1983 rock-lyyrikko, musiikillisten muotojen etsijä ja oman tiensä kulkija Dave Lindholm. Lähikuvan jälkeen nähdään Dave Lindholmin rock-konsertti Porin urheilutalolla vuonna 1985.

Lähikuvassa Rauli "Badding" Somerjoki ja konsertissa Badding

Baddingin henkilökuva vuodelta 1983 todistaa suomalaisen tangon ja mustan rockin olevan samaa inhimillistä sukujuurta. Lisäksi kooste Baddingin esiintymisistä 1973-1980.

Kommentit

Atro

Lähikuvaa en ehtinyt nähdä, mutta konsertin kyllä. Sen meinigistä päätellen Juice on viihtynyt millä lavalla tahansa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook