YLE Teema

 

"Lahjakkuus kyllä löytää tiensä esiin"

Julkaistu perjantaina 28.01.2011 1 kommenttia 144 suositusta

Ion B:n maailma on dokumentti romanialaisesta kollaasitaiteilijasta Ion Bârlădeanusta, joka nousi bukarestilaisen talon roskalaatikoiden keskeltä taidemaailman sensaatioksi. Dokumentin ohjaaja Alexander Nanau vierailee Helsingissä DocPoint-festivaalin vieraana.

Dokumentti on YLE Teeman yhteistuotantoa, ja se palkittiin kansainvälisellä Emmyllä

Nanau vieraili myös Pasilassa kertomassa Ion B:stä ja dokumentin teosta.

Elokuvahanke alkoi sattumalta. Alexander Nanau kertoo nähneensä kuvia Ion B:n töistä netissä, jonne niitä oli pannut esille Ionin kadulta löytänyt nuori taiteilija. Nanaulle oli heti selvää, että tässä oli jotain tavallista suurempaa, ja hän etsi Ionin käsiinsä ja alkoi kuvata.

”Minulla ei aluksi ollut suunnitelmana tehdä elokuvaa. Halusin dokumentoida: kuka tämä ihminen on?”

Tuolloin keväällä 2008 oli kulunut pari kuukautta siitä, kun Ion B:n teokset oli löydetty, ja ensimmäinen näyttely oli vasta suunnitteilla. Taiteilija ja dokumentaristi eivät kumpikaan voineet tietää, mitä vielä tapahtuisi: sensaatio Romaniassa ja ulkomailla, näyttelyitä Sveitsissä ja Pariisissa. Nanau kuvasi Ion B:n elämää yhteensä noin 50 päivää puolentoista vuoden aikana.

”Uskon, että elokuvasta olisi tullut samanlainen ilman Ionin menestystäkin. Mielenkiintoista siinä on kuitenkin Ion B:n persoona ja taide. Ja vaikkei hänen uransa olisi lähtenyt niin nopeaan nousuun, dokumentin katsoja ymmärtäisi hänen taiteensa tason.”

Nanauta veti erityisesti puoleensa se, että Ion B. kutsuu itseään ohjaajaksi ja kollaasejaan elokuviksi. Ion B. halusi nuorena elokuvantekijäksi mutta joutui sen sijaan keksimään omin päin kollaasin taidemuotona. Kommunistisessa Romaniassa pop-taidetta ei hänen nuoruudessaan suvaittu. Samalla Ion saavutti täydellisen taiteellisen itsenäisyyden.

Töiden taustalla on vahva elokuvan historian tuntemus. Kollaaseissa esiintyvät, paitsi Nicolae Ceausescu mitä erilaisimmissa tilanteissa, myös eri aikojen suurimmat filmitähdet samoissa kuvissa: Charlie Chaplin, Jean-Paul Belmondo, Elizabeth Taylor, Claudia Cardinale

”En tiedä ketään toista elokuvantekijää, joka olisi työskennellyt kaikkien näiden tähtien kanssa. Hän on ensimmäinen ja ainoa!” Nanau sanoo. ”Mielenkiintoista on myös, että hän käyttää näyttelijöitä kollaaseissa eri rooleissa.”

Ion B. toteaa dokumentissa ensimmäisen näyttelynsä avajaisissa, että toiset taiteilijat tulevat vielä kateellisiksi hänelle. Alexander Nanau ei ole yksi heistä.

”En voi olla kateellinen niin hyvästä taiteesta. Se on kadehtimisen tuolla puolen, henkilökohtaista, ainutlaatuista ja jäljittelemätöntä. Mutta monet nuoret romanialaiset taiteilijat ovat kateellisia – tämä mies nousee roskakuilun pohjalta Romanian kuuluisimmaksi taiteilijaksi, vaikka he ovat käyneet kouluja ja tehneet kovasti työtä.”

Kaikilla ei kuitenkaan ole Ion B:n neroutta.

Nanau sanoo saavansa innoitusta Ionin asenteesta taiteen tekemiseen: heittäytymisestä ja kaikkien ulkopuolisten vaikutteiden torjumisesta.

”Hän on esimerkki siitä, että jos ihminen on syntynyt taiteilijaksi, lahjakkuus kyllä löytää tiensä esiin. Nykyään on paljon taidekouluja, kaikki haluavat olla taiteilijoita, mutta harvalla on sellaista lahjakkuutta. Markkinointia sen sijaan riittää.”

Ion B. on kuitenkin maksanut taiteilijan vapaudestaan. Hän on katkaissut välit vanhempiinsa ja muihin ihmisiin, tehnyt hanttihommia, juonut, istunut vankilassa ja mielisairaalassa ja päätynyt asumaan vuokratalon takapihalle roskalaatikoiden sekaan.

”Hän on itse yksin vastuussa siitä, että on joutunut asumaan jätteiden keskelle”, Nanau sanoo. ”Mutta kun on tarpeeksi suuri lahjakkuus, silloin on oikeus elää niin, ettei ota vastuuta mistään muusta kuin taiteestaan.”

Nyt Ion B:llä menee Nanaun tietämän mukaan hyvin, mutta hän elää varsin vaatimattomasti. Rikasta hänestä ei ole tullut.

Ion B:n maailma on YLE Teeman yhteistuotantoa. Alexander Nanau kiittelee Teemaa hyvästä yhteistyöstä. Leena Pasanen lähti tuotantoon mukaan, ja sen jälkeen Nanaun yhteistyökumppanina on ollut Ritva Leino.

”Kun lähetin dokumentin raakaversion eri tv-yhtiöihin, Ritva Leino ainoana vastasi, että tämä on hyvä, pidä se tällaisena. Monet muut sanoivat, että sitä on muutettava, koska katsojat eivät ymmärrä.”

Dokumentti valmistui lopulta sellaiseksi kuin se oli raakavaiheessa ollut – ja palkittiin kansainvälisellä Emmyllä taideohjelmien sarjassa 2010.

Emmy ei ole toistaiseksi tehnyt Nanausta miljonääriä, vaikka moni kuulemma niin luulee, mutta se on hyödyllinen käyntikortti.

”Vielä eivät Weinsteinin veljekset ole soittaneet minulle! Mutta uskon, että minua kuunnellaan nyt paremmin, kun menen neuvottelemaan uusista elokuvista.”

Alexander Nanaun seuraavan projektin aiheena on myös ihmisen tarve kasvaa ja oppia: hän tekee dokumenttia romanilapsista, jotka ovat itse päättäneet ponnistaa ankeista elinoloistaan kaduilla ja mennä kouluun.

”Mikä saa ihmisen haluamaan toteuttaa omaa itseään, vaikka häntä nimitetään eläimeksi ja pahoinpidellään? Emme voi edes kuvitella, millaista näiden lasten elämä on.”

 

(Haastattelu: Lauri Itäkannas. Kuva: Tiina Oksanen/YLE)

Suosittele144 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ion B:n maailma

Ion Bârlădeanu on yli 60-vuotias mies, joka asustaa bukarestilaisessa roskakuilussa ‒ samalla hän on taiteellisen läpimurron kynnyksellä! Hän kutsuu itseään ohjaajaksi, kollaasejaan elokuviksi ja sivistystään pullosta saaduksi. Emmy-palkitun dokumentin ohjasi Alexander Nanau.

5.2. Teemalauantai: Taiteilijaelämää

Teemaillan avaa kodittomasta romanialaisesta kollaasitaiteilijasta kertova, Emmy-palkittu dokumentti Ion B:n maailma. Elokuva Basquiat (K15) kertoo kuuluisasta newyorkilaistaiteilijasta, jonka meteorimainen ura alkoi niinikään kadulta.

Kommentit

Anonyymi

Ion B reportaasi oli MAHTAVA! Samaistuin tunteella sympaattiseen ihmiseen. Toivottavasti taiteilija ja ohjaaja rikastuu edes vähän töillään ja saa ostaa kunnon mäyrksen kaljaa ja parempaa makkaraa. Sitkeä sissi!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook