YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Suomi

Lain ulkopuolella (16)

Julkaistu tiistaina 31.07.2012 0 kommenttia 124 suositusta

Elokuva rankaisematta jäävästä raiskauksesta ja sen rajuista seurauksista.

torstai 4.10. klo 22.30

Ville Mäkelän ohjaama Lain ulkopuolella oli aikoinaan harvinainen tapaus kotimaisten elokuvien joukossa, sillä se oli vakava elokuva rikoksesta ja sen seuraamuksista. Yleensä rikoksia käsiteltiin ironisesti etäännytettyinä tai viihteellisinä tuotantoina.

Ohjaaja Ville Mäkelä valmistui Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja tv-kuvauksen linjalta kuvaajaksi vuonna 1986. Ennen elokuva-alaa hän oli opiskellut Taideakatemian maalauslinjalla. Opiskeluaikana Mäkelä työskenteli useiden kotimaisten elokuvien kuvausryhmissä, ja oman pitkän elokuvan vuoro oli heti opintojen päätyttyä.

Lain ulkopuolella kertoo rankasta tapahtumasta, raiskauksesta, jonka tekijä ei joudu syytteeseen, koska alistettu vaimo antaa väärän todistuksen. Raiskatun Saaran puoliso ja veli janoavat kostoa ja ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Elokuvan käsikirjoituksen laati Jussi Parviaisen veli Olli-Pekka Parviainen.

Elokuvan näyttelijät tekevät kauttaaltaan mieleenpainuvia roolisuorituksia. Sivurooliin jäävää Saaraa esittää Pirjo Luoma-aho, ja hänen puolisoaan Sakaria ohjaajan pikkuveli Taneli Mäkelä. Saaran kostonjanoista veljeä esittää Kari Heiskanen. Raiskaajan roolia tarjottiin aluksi Pentti Siimekselle, mutta tämän kieltäydyttyä rooliin miehitettiin Antti Litja. Raiskaajan alistettua vaimoa esittää Leena Uotila.

Vaikka elokuva sai enimmäkseen positiivisen vastaanoton, teki Mäkelä sen jälkeen vain kaksi lyhyttä näytelmäelokuvaa: Kari Heiskasen tekstiin perustuvan Hyrrän (1989) MTV:lle ja Leena Krohnin tekstiin perustuvan lasten lyhärin Uusi Opabinia (1994).

Lisätietoa ohjelmasta

Lain ulkopuolella (1987) O: Ville Mäkelä. N: Taneli Mäkelä, Kari Heiskanen, Pirjo Luoma-aho ja Antti Litja. Tuotanto: Filminor.

Suosittele124 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iso vaalee (16)

Veijo Meren romaaniin perustuva Iso vaalee on Veikko Kerttulan ainoa pitkä draamaelokuva, tarina varuskuntakaupungin kaunottaresta ja häntä piirittävistä miehistä.

Ei minua kukaan rakasta (S)

Elämänmakuinen ranskalainen draamakomedia yksinäisestä ulosottomiehestä, joka menee lääkärin määräyksestä tangotunnille ja kohtaa siellä viehättävän nuoren naisen.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook