YLE Teema

 

Tiededokumentti

Lukihäiriö

Julkaistu keskiviikkona 29.08.2012 2 kommenttia 119 suositusta

perjantai 13.6. klo 16.10

Kasvaminen ja selviäminen koulusta ovat lapselle isoja ja välillä myös vaikeita asioita. Vielä vaikeampaa se on, jos lapsi todetaan oppimishäiriöstä kärsiväksi. Tällainen leima otsassa lapsen elämä sosiaalisesta ja akateemisesta näkökulmasta voi olla sietämätöntä – jotkut miettivät, onko se edes elämisen arvoista. Tiededokumentti käsittelee tällä kertaa lukihäiriötä toivon kautta. Pelkoon ja häpeään ei tarvitse alistua, ja mikä tahansa on mahdollista oikeanlaisen koulutuksen ja lähestymistavan kautta.

Dokumentti alkaa kirjailija Jonathan Mooneyn esiintymisellä koulussa, joka on tarkoitettu oppimisvaikeuksista kärsiville lapsille. Jonathan itse valmistui Brownin yliopistosta ja sittemmin hän on julkaissut kaksi kirjaa, vaikka hän lukee kuin seiskaluokkalainen ja tavaa kuin kolmasluokkalainen. Erityislapset kyllä huomaavat itse, että jokin heissä on erilaista, mutta kukaan heidän ympärillään tavallisissa kouluissa ei ymmärrä heitä eikä tarjoa apua. Tällainen hyvin tyypillinen tapahtumaketju aiheuttaa kiusaamista, masentuneisuutta ja joskus jopa itsetuhoisia ajatuksia. Oikeanlainen koulu ja ympäristö voivat kuitenkin kääntää lasten heikkoudet vahvuuksiksi ja auttaa etsimään omia lahjoja.

Lisätietoa ohjelmasta

(Journey into Dyslexia, USA 2011) Tuotanto HBO

Löydä lisää:

aivotutkimus, lukihäiriö
Suosittele119 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Upea dokumentti! Itsekään en ollut mikään äidinkielen hallitsija koulussa ja vihasin sitä. Opettaja masensi punakynällä ainekirjoituksen, josta itse oli todella ylpeä koetunnin jälkeen. Nyt olen kuitenkin hyvinkin menestyvä kirjanpitäjä-yrittäjä.Minulla on erittäin kehittynyt näkömuisti, ja todella monen vuoden päähän vielä nk. näen asioita. Koulussa kaikki ne aineet olivat hyviä, missä kuuntelemalla sain opin. Kiitos luonnontieteen- ja historian opettajat. Myös ruotsinkilelen opettaja oli ihana. PS: pistäkää pilkut, pisteet ja puuttuvat kirjaimet paoikoilleen sekä poistakaa ylimääräiset pilkut! Hymyillään näille entisille kommelluksille :)

Äiti

Hei,
olipa hyvä tietopaketti, vaikka jo luulin jotakin aiheesta tietäväni! Kyllä avasi silmiä ja laittoi ajattelemaan ihmisen lahjakkuutta taas ihan uudesta näkövinkkelistä. Suosittelen lämpimästi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook