YLE Teema

 

Kino Klassikko

Nainen Eeva

Julkaistu tiistaina 17.05.2011 0 kommenttia 214 suositusta

sunnuntai 5.8. klo 18.00

Preston Sturges oli amerikkalaisen komedian räiskyvimpiä kirjoittajia ja ohjaajia, jonka tuotannossa yhdistyivät absurdi kreisikomiikka ja hienostunut tyylikkyys, ehkä mestarillisimmin elokuvassa Nainen Eeva (The Lady Eve, 1941). Barbara Stanwyck ja Henry Fonda pelaavat hienosti yhteen tässä riemastuttavassa muunnelmassa syntiinlankeemustarinasta.

Nainen Eeva on kertomus nuoresta ja rikkaasta käärmeentutkijasta, joka on palaamassa kotiinsa Etelä-Amerikan viidakoista. Laivamatkalla hän kirjaimellisesti törmää kaunottareen, joka korttihuijari-isänsä kanssa aikoo putsata miekkoselta omaisuuden. Suunnitelmissaan he eivät kuitenkaan ota rakkautta huomioon, joskin huijarineito saa vampata ujon miljonäärin kerta toisensa jälkeen, milloin omana itsenään, milloin hienostuneena ladyna.

Nainen Eeva on säkenöivä romanttisen komedian mestariteos, jossa Sturges vyöryttää tapansa mukaan niin kuvallista kuin sanallista huumoria, nasevaa dialogia sekä farssimaista slapstick-komiikkaa. Kaikissa muodoissaan elokuvan huumori on erinomaisesti rytmitettyä, ja pääparin mainioita näyttelijäsuorituksia tukevat sivuosissa Chales Coburn, Eugene Pallette, William Demarest sekä nimettömäksi jäänyt hevonen - linssilude vailla vertaistaan.

Lisätietoa ohjelmasta

Nainen Eeva (The Lady Eve), USA 1941.  Ohjaus: Preston Sturges. Pääosissa: Barbara Stanwyck, Henry Fonda, Charles Coburn, Eugene Pallette. MV

Suosittele214 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Rouvani sulhanen

Cary Grantin ja Irene Dunnen yhteispeli toimii loistavasti screwball-komedian klassikossa, jossa karkea öljypohatta liehittelee eroaikeissa olevaa varakasta rouvaa.

Komedia meistä ihmisistä (S)

Kahden Oscarin komedia yritysmaailmasta ja rakkaudesta on Frank Capran parhaita saavutuksia. Pääosissa James Stewart ja Jean Arthur.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook