YLE Teema

 

Kino Klassikko

Mahtavat Ambersonit

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 1 kommenttia 165 suositusta

Orson Wellesin klassikko köyhtyvästä mahtisuvusta, jonka on vaikea sopeutua aikakausien muutoksiin.

sunnuntai 12.9. klo 18.00

Orson Welles -sarjan toisena elokuvana nähdään Mahtavat Ambersonit (The Magnificent Ambersons). Elokuva valmistui vuonna 1942 eli vain vuosi nuoren Wellesin läpimurtoelokuvan Citizen Kanen jälkeen. Mahtavat Ambersonit on kertomus köyhtyvästä mahtisuvusta, jonka on vaikea sopeutua asemansa ja aikakausien muutoksiin.

Ambersonit ovat mahtava ja kunnioitettu seurapiirisuku. Komea ja hieman huikenteleva liikemies Eugene Morgan (Joseph Cotten) tahtoisi naida hehkeän Isabel Ambersonin (Dolores Costello). Rakastunut pari on jo lupautunut toisilleen kun Eugene tekee kohtalokkaan virheen, ja loukkaantunut Isabel päättää kostoksi naida tylsän ja värittömän Wilbur Minaferin (Donald Dillaway). Liitosta syntyy poika, jonka Isabel hemmottelee pilalle: George (Tim Holt) on röyhkeä ja ylimielinen.

Vuosia myöhemmin, kun George palaa opiskeluvuosiensa jälkeen kotiin, Isabel järjestää poikansa kunniaksi kutsut. Vieraiden joukossa paikalle saapuu myös vanhemmiten viisastunut Eugene viehättävän tyttärensä Lucyn (Anne Baxter) kanssa. Tunteet polttavat pian yhtä jos toista, mutta kaikkia se ei miellytä. Georgen ja Fanny-tädin (Agnes Moorehead) uhkarohkeiden vetojen takia Ambersonien suku kohtaa monta katastrofia, eikä entisaikojen loistoon ole enää paluuta.

Elokuvan erilaisista leikkausversioista on esitetty monenlaisia mielipiteitä, etenkin kun Wellesin oma versio oli huomattavasti pidempi kuin levitykseen lopulta valittu elokuvaversio. Leikkauksista huolimatta Mahtavat Ambersonit on lunastanut paikkansa elokuvaklassikkojen joukossa.

Lisätietoa ohjelmasta

Mahtavat Ambersonit (The Magnificent Ambersons, USA 1942). 89 min. Ohjaus: Orson Welles. Pääosissa: Joseph Cotten, Dolores Costello, Anne Baxter ja Tim Holt.

Löydä lisää:

Orson Welles
Suosittele165 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Nainen Shanghaista

Rita Hayworth hehkuu naispääosassa Orson Wellesin film noir -tyylisessä jännityselokuvassa. Welles itse näyttelee miespääosaa.

Kolmas mies

Orson Welles teki ikimuistoisen roolin sodanjälkeiseen Wieniin sijoittuvan rikosklassikon sivuosassa. Carol Reedin ohjaama elokuva perustuu Graham Greenen käsikirjoitukseen.

Kommentit

Atro

Welles ei ollut suinkaan yhden leffan ihme. Tuosta klassikosta huomasi kyllä, että sekä lapset että aikuiset tosiaan olivat ylimielisiä sekä henkisesti että fyysisesti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook