Matematiikan historia
Julkaistu keskiviikkona 13.01.2010 2 kommenttia 436 suositusta
Ensimmäinen jakso syventyy tutkimaan vanhimpia merkkejä matematiikasta. Jakson nimi on Universumin kieli. Antropologit ovat löytäneet 37 000 vuotta vanhoja luita, joissa on 29 lovea kuukauden päiviä varten. Professori Marcus de Sautoy etsii vanhimpia merkkejä matematiikasta muinaisen Egyptin, Mesopotamian ja Kreikan kulttuureista.
Toinen jakso käsittelee Idän viisaita. Euroopan keskiajalla matematiikka kukoisti Kiinassa ja Intiassa, jossa otettiin käyttöön nolla. Entä millainen oli Bagdadiin 800-luvulla perustettu Viisauden talo ja kuinka tieto välittyi länteen?
Kolmannessa jaksossa käydään läpi sitä, miten avaruuden rajat ovat selvinneet. 1600-luvulla kehittyi matematiikka suurin harppauksin Euroopassa ja matemaattisten ongelmien ratkaisuista tuli yleisölaji. Marcus de Satoy valottaa Descartes'n, Pascalin ja Newtonin mullistavia havaintoja.
Neljäs jakso käsittelee äärettömyyttä ja menee sitäkin edemmäksi. Marcus de Satoy kertoo 1800-luvun ja viime vuosisadan matemaatikoista. Cantor, Gödel ja Poincaré jättivät pysyvän jäljen historiaan, kaikkia ongelmia ei kuitenkaan ole vielä ratkottu.
Lisätietoa ohjelmasta
Matematiikan historia (The Story of Maths). Tuotanto: BBC, Britannia.
Lähetä linkki
Kommentit
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
SATURDAY 19.3.2011