YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman elokuvafestivaali 2012

Mies vailla menneisyyttä (7)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 191 suositusta

Elokuvafestivaalin toinen päivä on omistettu yksinäisille miehille. Aki Kaurismäen elokuvan jälkeen nähdään A Single Man.

torstai 13.12. klo 19.25

Aki Kaurismäen ohjaama ja käsikirjoittama Mies vailla menneisyyttä kertoo muistinsa menettäneen miehen tarinan kautta yhteiskunnallisesta osattomuudesta, mutta myös solidaarisuudesta, hyväntekeväisyydestä ja rakkaudesta.

Mies, M, saapuu junalla Helsinkiin, jossa hänet ryöstetään ja pahoinpidellään. Sairaalassa hänet todetaan kuolleeksi, mutta kohta mies nousee ja hetken epätietoisuuden jälkeen rusauttaa murtuneen nenänsä suoraan ja pukeutuu.

Satamassa kuljetuskontissa asuvan yövartijan perhe löytää M:n ja ottaa hänet hoiviinsa. Mies toipuu, mutta menettää muistinsa. Yövartija vie M:n syömään Pelastusarmeijan soppakeittiölle, missä tämä tutustuu järjestön työntekijään Irmaan. Syttyy rakkaus.

Pääosia näyttelevät Markku Peltola ja Kati Outinen. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari, Pertti Sveholm, Matti Wuori, Aino Seppo, Janne Hyytiäinen ja Antti Reini. Musiikilliset roolit on annettu Annikki Tähdelle ja Marko Haavistolle.

Mies vailla menneisyyttä voitti Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2002 Grand Prix’n eli festivaalin kakkospalkinnon, ja Kati Outinen sai festivaalin parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Elokuva oli myös Oscar-ehdokkaana ja keräsi tekijöilleen kuusi Jussi-palkintoa. Mies vailla menneisyyttä toi myös Aki Kaurismäelle Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen elokuvapalkinnon vuonna 2002.

 

Katso myös Festivaalipuhetta: Kaurismäen elokuvien lumosta ja musiikkimaailmasta puhuu muun muassa säveltäjä Lotta Wennäkoski.

Lisätietoa ohjelmasta

Mies vailla menneisyyttä. Suomi 2002. Ohjaus Aki Kaurismäki. Pääosissa Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Annikki Tähti, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari, Pertti Sveholm, Matti Wuori, Aino Seppo, Janne Hyytiäinen, Antti Reini, Marko Haavisto.

Suosittele191 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

A Single Man (12)

Muotisuunnittelija Tom Fordin esikoisohjaus on sydäntäsärkevä elokuva yhdestä päivästä rakastettunsa menettäneen professorin elämässä 1960-luvun alun Kaliforniassa. Pääosissa Colin Firth ja Julianne Moore.

Pelin säännöt (7)

Maailman parhaiden elokuvien joukkoon valittu satiiri yläluokasta ja sen palvelijoista, jotka hurvittelevat maalaiskartanossa metsästyksen ja lemmensuhteiden parissa sodan enteistä piittaamatta. Jean Renoir'n monisäikeinen elokuva valmistui vain kaksi kuukautta ennen maailmasodan syttymistä.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook