YLE Teema

 

Film noir

Mildred Pierce - amerikkalainen nainen (7)

Julkaistu torstaina 12.05.2011 0 kommenttia 200 suositusta

maanantai 19.11. klo 21.45

James M. Cainin rikosromaaneista on tehty tukku klassikkoja kuten Nainen ilman omaatuntoa, Kohtalon tuomio ja Luchino Viscontin Italiassa ohjaama neorealismin avaus Riivaajat. Yksi onnistuneimpia Cain-filmejä on Michael Curtizin vuonna 1945 ohjaama Mildred Pierce – amerikkalainen nainen, joka on paitsi vahva rikostarina myös pureva tulkinta amerikkalaisen unelman tavoittelusta.

Kaiken käynnistäjänä toimii manipuloiva, ahne ja paha ”femme fatale”, mutta epätavallisesti hänen manipulointinsa pääkohde on toinen nainen.

Pitkissä takautumissa tarinaansa kertova Mildred on vahvatahtoinen ja itsenäinen nainen, joka jättää petollisen aviomiehensä ja raivaa yksin tiensä liike-elämän huipulle. Mikään ei kuitenkaan tyydytä Mildredin itsekästä ja piloille hemmoteltua tytärtä Vedaa, joka avoimesti halveksii äitiään. Lopullinen tragedia alkaa hahmottua, kun Mildredin uusi aviomies iskee silmänsä myös Vedaan.

Mildred Pierce on cainilainen rikosdraama ahneuden, petosten ja intohimojen kyllästämistä ihmissuhteista, joiden yllä lepää koko ajan kohtalonomainen tuhon ilmapiiri. Ihmiset yrittävät jatkuvasti korvata tulehtuneita suhteitaan rahalla ja menestyksen tavoittelulla mutta tämä johtaa vain syvempään tragediaan.

Curtiz ohjasi Mildred Piercen huippukautenaan, johon kuuluivat klassikot Robin Hoodin seikkailut, Merihaukka ja Casablanca. Maineeltaan näiden varjoon jäänyt Mildred Pierce on Curtizin onnistuneimpia elokuvia, kerronnaltaan lähes Casablancan veroinen taidonnäyte tarkoin harkittuine kuvineen.

Nimiosaa esittävä Joan Crawford sai tulkinnastaan Oscar-palkinnon, ja elokuva pelasti hänen jo laskuun kääntyneen uransa. Jack Carson hyväntuulisena hulttiona ja Eve Arden kyynisenä sihteerinä tuovat kolkkoon tarinaan huumoria, ja elokuvahistorian ehkä epäkiitollisinta tytärtä esittää Ann Blyth.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teemalla kohtalokkaiden naisten kesäsarjassa 24.7.2011.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Mildred Pierce - amerikkalainen nainen (Mildred Pierce), USA 1945. O: Michael Curtiz. N: Joan Crawford, Jack Carson, Ann Blyth. (7)

Suosittele200 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

Trapetsi (7)

Burt Lancaster, Tony Curtis ja kohtalokas Gina Lollobrigida ovat kolmiodraaman osapuolet Carol Reedin ohjaamassa, sirkuksessa tapahtuvassa melodraamassa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook