YLE Teema

 

Mitä kulutus maksaa?

Julkaistu torstaina 04.02.2010 5 kommenttia 327 suositusta

Oletko pohtinut mitä kulutuksesi maksaa? Entä mistä päivittäin käyttämäsi hyödykkeet ovat peräisin?

tiistaisin 12.10.-30.11. klo 16, uusinnat la-ip.

YLE Teeman tuoreessa kahdeksanosaisessa sarjassa David de Rothschild esittelee tuttujen tuotteiden tuotantoa, elinkaarta ja niiden ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Nyt selviää minkälaisen jäljen länsimaisen ihmisen syöminen, juominen siis ylipäänsä eläminen jättää jälkeensä?

Ohjelmasarja on syväluotaava tutkimusmatka kulutuksen ympäristövaikutuksiin. Tutkinnan kohteina ovat kulutustavarateollisuuden ikonituotteet kuten t-paidat, paperinenäliinat, hehkulamput, pullotetut vedet ja matkapuhelimet. Myös herkut lohi ja suklaa joutuvat syyniin sekä rakkauden symboli kultasormus. Tuotteiden elinkaarta seurataan alusta loppuun, ja näin paljastuvat hyödykkeiden sosiaaliset seuraamukset sekä ympäristö- ja terveysvaikutukset.

Parempaa matkaopasta olisi ollut vaikea löytää tähän Robert Redfordin luotsaaman Sundance -kanavan tuottamaan sarjaan. David de Rothchild on sydämeltään seikkailija, jonka missiona on vihreämpi maailma. Hän on tehnyt median huomiota kiinnittäviä ekotempauksia, muun muassa melonut muovipulloista tehdyllä veneellä San Franciscosta Australiaan.

Mitä kulutus maksaa? inspiroi ja kannustaa katsojia vihreämpään elämään. Tärkein viesti lienee siinä, että jokainen meistä voi tehdä maailmasta paremman paikan omilla kulutusvalinnoillaan.

 

12.10. Osa 1
Onko kalanviljely kestävää tuotantoa? Lohi oli ennen herrasväen herkkua, nyt arkiruokaa. Sarja tuttujen tuotteiden elinkaaresta ja vaikutuksista ympäristöön ja terveyteen.

19.10. Osa 2
T-paidan kemikaalireppu. Puuvillan viljelyssä käytetään suunnattomasti kemikaaleja - päätyvätkö ne myös ruokapöytään?

26.10. Osa 3
Mitä pieni kultasormus maksaa luonnolle? Kultaa on myös helppo kierrättää.

2.11. Osa 4
Lautasliina tuhoaa metsiä vaivihkaa. Mistä ekologisesti kestävä servietti tehdään?

9.11. Osa 5
Hehkulamppu ja sähkön todellinen hinta. Kivihiilen louhinnassa siirretään vuoria.

16.11. Osa 6
Onko pullovesi hintansa arvoista? Sadat miljoonat muovipullot jäävät ympäristöön ikuisiksi ajoiksi.

23.11. Osa 7
Kännykkä ja gorillan sukupuutto. Elektroniikka vaatii harvinaisia raaka-aineita maailman ääristä.

30.11. Osa 8
Suklaasyöpön jalanjälki. Kuinka paljon kaakaon ja sokerin viljely rasittaa ympäristöä?

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Eco-Trip: The Real Cost of Living 1-8

Tuotanto: Peacock Productions/Sundance Channel, Yhdysvallat, 2009.

Katso videoita sarjan nettisivuilla.

Suosittele327 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymimpi

Anonyymi kirjoitti:
David on Evelyn De Rothschildin poika, keskuspankkiiri, joka ajaa / lobbaa vahvasti hiilidioksidiveroa maailmalle. Ja arvatkaa kenelle verokulut menevät ?

Niinpä... köyhät köyhtyy ja pankkiirit rikastuu.

"lobbaa vahvasti hiilidioksidiveroa maailmalle. Ja arvatkaa kenelle verokulut menevät ?

Niinpä... köyhät köyhtyy ja pankkiirit rikastuu."

MITÄ?? Nyt ei meikäläisen logiikka pärjää ollenkaan tuollaiselle ajatuksenjuoksulle. Siis hyvästä asiasta hyötyjänä onkin pankkiiri?? mutta sittenhän se varmasti toteutuu pian. Ostetaan vain vähemmän ja kestävämpää.

Ja maailma pelastuu...

Mulle

Keksityllä hiilidioksidin vaikutuksella ilmaston muuttumiseen on tarkoitus kerätä kansan rahat parempiin taskuihin uusien verojen muodossa. Mikäli samalla voidaan ajaa fasistisia rajoituksia ja kieltoja tavallisen ihmisen elämää rajoittamaan, aina parempi.

Ilmasto on muuttunut aina ja tulee varmasti aina muuttumaan. Ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vaikutusta ilmaston muuttumiseen ei ole osoitettu muualla kuin epätieteellisissä IPCC-puppuraporteissa.

Miksei asioista puhuta niiden oikeilla nimillä?

Mikä on "energialamppu"? Olen kyllä kuullut energian SÄÄSTÖLAMPUISTA. Ja niitäkin on sitten loistelamppuja ja ledilamppuja. Onko tämä taas sellaista laiskaa keskustelua kuten on se että digiboksilla NAUHOITETAAN, vaikka oikeasti laitteessa ei ole nauhaa vaan kiintolevy johon TALLETAAN.

Jani Pontus de Toivanen

Rothschildit ovat yksi niitä perheitä jotka ovat pakottaneet ihmiskunnan kaatamaan metsiä, käyttämään öljyä ja muuta haitallista. Tämä on vanha suunnitelma saada ihmiskunta syyllistymään ja sitä kautta alistumaan heidän tahtoon maailmanhallituksesta. Vallasta ja rahasta tässä on kyse eikä Rothschildin välittämisestä teistä tai luonnosta.

Miksi Rothschild ei mainitse hamppua joka hänen perheensä Rockefellereitten ja muitten kanssa teki laittomaksi jotta öljyä, puuselluloosaa ja muuta kulutettaisiin enemmän?

Anonyymi

Hänen nimensä ei ole "Rothchild", niin kuin lukee yle.fi:n aloitussivulla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook