Musiikin muisti - lauluja menneiltä ajoilta
Julkaistu keskiviikkona 12.12.2012 0 kommenttia 61 suositusta
Viisiosainen sarja suomalaisen kansanlaulun kiehtovasta historiasta upeaäänisten muusikoiden johdattamana. Musiikkimatka kuljettaa katsojan rautakaudelta 1800-luvun kaupungistuvaan Suomeen. Jokainen kappale on lajinsa klassikko.
Suomalaiset ovat laulajakansaa, josta kertovat esim. kuoroharrastus ja karaokeinnostus. Meillä on myös ihan oma, syvältä menneisyydestä kumpuava lauluperinne.
Mirja Metsolan ohjaamassa Musiikin muisti -sarjan kakkososassa tunkeudutaan säestyksettömän suomalaisen kansanlaulun historialliseen ytimeen: parin tuhannen vuoden takaa periytyviin kalevalaisiin tyyleihin, moniääniseen inkeriläiseen runolauluun, säkeistölauluun, virsiin, polskiin ja arkkiveisuihin, 1800-luvun ”populaarimusiikkiin”. Sarjan jokainen viidentoista minuutin mittainen osa on kiehtova sekoitus soolo- ja yhteisesityksiä.
Käsikirjoittaja Heikki Laitisen valitsemat kappaleet edustavat jokainen omaa laulunlajiaan, niissä on kiinnostavia melodioita ja taidokasta, vuosisatojen aikana hioutunutta lyriikkaa.
Suomen valovoimaisimpiin kuuluvat ammattikansanmuusikot Eila Hartikainen, Taito Hoffren, Maari Kallberg, Sirkka Kosonen, Pekko Käppi, Heikki Laitinen, Anna-Kaisa Liedes, Outi Pulkkinen ja Eero Turkka ovat perehtyneet vanhoihin laulutyyleihin ja äänenmuodostustapoihin.
Videot on kuvattu Piiparilassa, Jorma Panulan säätiön mahtavassa kansallisromanttisessa hirsilinnassa. Sarjan tuottaneen Illume Oy:n yhteistyökumppaneita ovat olleet Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto, Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto.
Sarjan ensimmäiset videot kertoivat kansansoittimista. Molempien osien päärahoittaja on ollut ESEKin/LUSESin av-jaosto. Videoita esitetään myös Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen nettisivustolla www.kansanmusiikki.fi
Osa 1: Runolaulua juhlasta ja arjesta, Sammosta, rakkaudesta.
Osa 2: Kalevalaista loitsua ja rohkeaa erotiikkaa, verisiä tarinoita ja lapsen liekutusta.
Osa 3: Rekilaulu on kekseliään luonto- ja rakkauslyriikan, loputtomasti muuntelevien sävelmien ja improvisaation juhlaa.
Osa 4: Arkkiveisusta polskaan - suosittuja suomalaisia lauluja 1700-1800-luvuilta.
Osa 5: Virsiä ja balladeja - laulutyylien kirjoa 1500-1600-luvuilta.
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut