YLE Teema

 

Sinun lahjapakettisi aatosta loppiaiseen

Musta musiikki

Julkaistu tiistaina 27.10.2009 0 kommenttia 335 suositusta

Joulun svengaavin lahjapaketti on täynnä rytmiä ja soulia sekä Staxin ja Motownin soundeja.

sunnuntaina 3.1. kello 10.00 alkaen

Black Music
Rytmikkäästi etenevä dokumenttielokuva mustan musiikin ja mustien tasa-arvotaistelun pitkästä historiasta orjalauluista bling-blingiin. Yltäkylläisen runsaat musiikkinäytteet kuljettavat taitavasti eteenpäin kertomusta siitä, miten musta rytmimusiikki on auttanut afroamerikkalaisia vapaus- ja itsetuntotaistelussa niin puuvillapelloilla kuin Bronxin slummeissa. Artistijoukosta esiin nousevat erityisesti Sam Cooke, Otis Redding, Nina Simone ja James Brown, ja laaja historiallinen kaari päättyy optimistisesti Barack Obamaan. Musta musiikki heijastaa mustaa historiaa, ja joskus se jopa vaikuttaa siihen. Dokumentin alaotsikko on "Des chaines de fer aux chaines en or" eli rautakahleista kultaketjuihin. Sen on ohjannut Marc-Aurèle Vecchionne. Tuotanto Program33 ja YLE Teema, 2008.

Stax: Hittitehtaan tarina
(Respect Yourself: The Stax Records Story) Dokumentti legendaarisen amerikkalaisen Stax-levymerkin taipaleesta, joka alkoi vuonna 1957 rotuerottelun repimässä Memphisissä. Staxin suurimpia soul-tähtiä olivat Otis Redding ja Isaac Hayes.

Stax-tähtien konsertti 1967
(Stax Volt Tour of Norway 1967) Stax-levymerkin kirkkaimmat soul-tähdet konsertissa Oslossa huhtikuussa 1967. Lavalla Otis Redding, Booker T and the MGs, Sam & Dave, Arthur Conley, Eddie Floyd ja the Mar-Keys. Redding kuoli saman vuoden joulukuussa.

Standing in the Shadows of Motown
Dokumenttielokuva 50-vuotiaan Motown-levy-yhtiön studiobändistä Funk Brothers. Yhtye jäi kuuluisien solistien varjoon, mutta sitä ilman ei olisi syntynyt legendaarista Motown-soundia. Itse asiassa Funk Brothers soitti useammalla listaykkösellä kuin Beatles, Elvis ja Rolling Stones yhteensä! Paul Justmanin vuonna 2002 ohjaama elokuva huipentuu konserttiin, jossa veteraanimuusikot soittavat Motownin soulklassikkoja, nyt vierailevien solistien kera. Ain't No Mountain High Enough!

Suosittele335 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook