YLE Teema

 

Kino Klassikko

Nainen ilman omaatuntoa

Julkaistu torstaina 12.05.2011 1 kommenttia 185 suositusta

Barbara Stanwyck avaa kohtalokkaiden naisten klassikkokesän.

sunnuntai 12.6. klo 18.00

Kun elokuvan käsikirjoittajina ovat olleet Raymond Chandler ja Billy Wilder ja koko juttu perustuu James M. Cainin romaaniin, on helppo uskoa että elokuvaa leimaa läpeensä kyyninen ote ja nopea, tiukka dialogi. Kun Wilder on vielä ohjannut elokuvan samalla nasevuudella, on lopputuloksena yksi suuria amerikkalaisia klassikkoja. Nainen ilman omaatuntoa (Double Indemnity, USA 1944) käynnistää Kino Klassikon kohtalokkaiden naisten kesäsarjan.

Elokuvan päähenkilö on vakuutusmyyjä Walter Neff (Fred MacMurray), joka hullaantuu pahemman kerran erään asiakkaansa vaimoon (Barbara Stanwyck). Kun nainen haluaa aviomiehelleen henkivakuutuksen tämän tietämättä, haistaa Neff murhajuonen. Mutta tässä vaiheessa hän on jo langennut naisen pauloihin niin että lähtee epäröimättä juoneen mukaan.

Nainen ilman omaatuntoa on elokuva ahneuden ja intohimojen hallitsemista ihmisistä. Aviovaimon tarjoamat houkutukset päästävät valloilleen Neffin oman ahneuden, mutta juuri liiallinen ahneus ja yksityiskohtien arvaamattomuus sotkevat kaksikon juonet, mikä punoo heidät vain yhä syvemmälle uusien juonien ja rikosten verkkoon. Ja kun tuo verkko alkaa kiristyä heidän ympärilleen, alkaa ahneus muuttua petollisuudeksi.

Tämä kaikki on klassista film noir -tavaraa. Cainin rikosromaanit rakentuivat rahan, seksin ja kohtalokkaiden naisten ympärille, ja niistä syntyi 1940-luvulla kaksi muutakin Teeman kesäsarjaan kuuluvaa klassikkoa: Kohtalon tuomio ja Mildred Pierce.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Nainen ilman omaatuntoa (Double Indemnity, USA 1944). O: Billy Wilder. N: Barbara Stanwyck, Fred MacMurray, Edward G. Robinson.

Suosittele185 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kohtalokkaat naiset

Kesän Kino Klassikot on omistettu ihanille mutta vaarallisille kaunottarille. 13 elokuvan sarjassa kohtalokasta valoaan hehkuvat muun muassa Barbara Stanwyck, Joan Crawford, Lana Turner, Bette Davis ja Ingrid Bergman.

Rebekka (7)

Alfred Hitchcockin tyylikäs elokuva kertoo rikkaan leskimiehen uudesta vaimosta, joka huomaa, että hänen edeltäjänsä muisto painostaa yhä suuren kartanon elämää. Pääosissa Joan Fontaine ja Laurence Olivier.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Itse en lue dekkareita, mutta kun nainen osoittautuu petolliseksi ja kietoo pauloihinsa, sammuu järjen valo.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook