Naurutaudin arvoitus
Julkaistu torstaina 11.07.2013 5 kommenttia 79 suositusta
Australialainen tiedemies Michael Alpers lähti kollegoineen Papua-Uuden-Guinean viidakkoihin selvittämään salaperäisen naurutaudin syitä. Epidemia tappoi 1950-1960-luvuilla joka vuosi useita satoja ihmisiä, joista useimmat olivat naisia ja lapsia. Näytti jo siltä, että sairaus pyyhkäisisi jäljettömiin koko heimon. Paikalliset pitivät naurutautia noitien syynä.
Kun tutkijat tapasivat nuoren tytön, joka kärsi naurutaudin varhaisista oireista, he pyysivät hänen perheeltään lupaa tehdä ruumiinavaus sitten, kun tyttö olisi kuollut. Aivonäyte ja aiemmat tiedot taudista saavat Alpersin epäilemään, että taudin syynä olisi ihmissyönti. Heimolla oli tapana syödä sukulaistensa ruumiit hautajaisrituaalissa. Sairaus näytti myös tarttuvan muihin kädellisiin, kuten simpansseihin.
Kun hullun lehmän taudin epidemia alkoi nostaa päätään 1980-luvulla, naurutauti nousi uudestaan tapetille, sillä se oli ainoa prionitautiepidemia, jonka tiedettiin leviävän ihmisten keskuudessa. Naurutautiin ei edelleenkään tunneta parannuskeinoa
Lisätietoa ohjelmasta
(Kuru: The Science and the Sorcery, Australia 2009)
Lähetä linkki
Kommentit
Ehkäpä tämä on luonnon tapa hoitaa asioita.
Mikään virus, bakteeri tai prioni ei kehity hetkessä, vaan yleensä tarvitaan tuhansien vuosien aika, pl. virusten pienet muuntumiset.
Jos tämä naurutauti periytyy ihmissyönnillä, silläkin on oltava pitkät perinteet. Luultavasti onkin, sillä muuten tauti olisi jo kokonaan hävinnyt. Tämä on hyvin verrattavissa hullun lehmän tautiin, siinäkin tauti levisi, kun kuolleita lehmiä syötettiin lajitovereilleen.
Naurutauti? Ohjelmassa ei missään vaiheessa puhuttu naurusta eikä naurutaudista. Mistä tämä ohjelman esittelytiedoissa mainittu naurutaudin esittely on peräisin?
Ohjelmassa käsiteltiin aivojen toimintaa tuhoavaa sairautta, jolla ei ole naurun kanssa mitään tekemistä.
Wikipedian mukaan "Sairauden tavallisia oireita ovat vapina ja tahattomat naurunpyrskähdykset. Taudin nimi tulee foren kielen vapinaa tarkoittavasta sanasta 'kuru'."
Suomessa tuota pähkäili 80-luvulla fiktiivinen mieshenkilö, joka oli saanut kyseisen taudin takia potkut työstään.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 1.8.2013