YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Odessan kummisetä (12)

Julkaistu torstaina 12.09.2013 1 kommenttia 107 suositusta

keskiviikko 11.12. klo 19.00

Uuden venäläisen Odessan kummisetä -draamasarjan rakastettava antisankari Miša Japontšik on ukrainanjuutalainen gangsteri, vallankumouksellinen ja sotilas, ”Odessan kuningas”, jonka johtama rikollisjoukko pitää Odessan herroja ja rikkaita pelossa lyhyen, mutta loistokkaan hetken vuosina 1917–19.

Sarja perustuu löyhästi Isaak Babelin tarinoihin novellikokoelmasta Odessalaisia, ja ne taas perustuvat edelleen löyhästi tositapahtumiin ja niistä kerrottuihin legendoihin. Miša Japontšik eli ”Japanin-Miska”, oikealta nimeltään Moisei Vinnitski, oli todellinen henkilö, joka Babelin tarinoissa esiintyi nimellä Benja Krik. Japontšikissa on jotain sankarillista ja idealistista, sillä hän jakaa auliisti saaliinsa tarvitsevien kanssa ja varastaa vain rikkailta ja mahtavilta. Työläisille ja köyhille hän antaa rauhan, ja siksi Miša on myös ihminen, jota monet vihaavat – ja toiset rakastavat.

Lisätietoa ohjelmasta

(Žižn i prikljutšenija Miški Japontšika, Venäjä 2011) O: Sergei Ginzburg. N: Jevgeni Tkatšuk, Jelena Šamova, Valentin Gaft, Rimma Markova, Vsevolod Šilovski, Vladimir Dolinski, Aleksei Filimonov, Artjom Tkatšenko, Oleg Školnik, Irina Tokartšuk

Suosittele107 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Paha rikkaille, hyvä köyhille. Tunnistin ainakin yhden juutalaisen sävelmän, jonka muistan paremmin suomalaisella nimellä Mirjamin valssi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook