YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Olipa kerran… Notorious

Julkaistu keskiviikkona 09.02.2011 0 kommenttia 238 suositusta

tiistai 31.1. klo 18, uusinta torstaina 2.2. klo 19

Olipa kerran -elokuvadokumenttien sarja jatkuu Alfred Hitchcockin ohjaaman, tekoaikanaan polttavan ajankohtaisen vakoilutrillerin tarkastelulla. Notorious - kohtalon avain kuvattiin vuonna 1945, ja se sai ensi-iltansa 1946. Ingrid Bergman esittää natsivakoojan tytärtä ja Cary Grant agenttia, joka etsii toisen maailmansodan jälkeen Brasiliaan paenneita natseja.

Hitchcock kietoo kiihkeän rakkaustarinan yhteen jännittävän vakoilutarinan kanssa, jossa natsit salakuljettavat uraania viinipulloissa. Oikeiden ydinaseiden pudottamisesta Japaniin oli elokuvaa tehtäessä kulunut vain hetki. Mitä elokuva kertoo ajastaan, ja miten tuolloin ylipäätään oli mahdollista tehdä tällaisesta aiheesta elokuva?

Dokumentissa elokuvasta puhuvat muun muassa Bergmanin tytär Isabella Rossellini, ohjaaja Claude Chabrol sekä Hitchcockin tytär Mary Stone. Arkistomateriaalissa mukana ovat myös Bergman ja Hitchcock. Dokumentin on ohjannut David Thompson.

(Dokumentin ensiesitys Teemalla oli 2.10.2010, jolloin se esitettiin Teemalauantaissa yhdessä Notorious-elokuvan kanssa.)

Lisää Olipa kerran -dokumenteista tuotantoyhtiön sivuilla (ranskaksi)

Lisätietoa ohjelmasta

Olipa kerran... Notorious (Il était une fois... Notorious). Dokumentti, ohjaus David Thompson, käsikirjoitus David Thompson, Serge July, Marie Genin. Tuotanto Folamour, Ranska 2009.

Suosittele238 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Olipa kerran... Keskipäivän aave

Seksisymboli Brigitte Bardot ja älykköohjaaja Jean-Luc Godard tekivät vuonna 1963 yhdessä häikäisevän kauniin elokuvan, joka kertoo avioliiton hajoamisesta ja elokuvien tekemisestä. Dokumentti sitoo tuon elokuvan tekoaikaansa.

Olipa kerran... Piukat paikat

Olipa kerran -elokuvadokumenttisarjassa pureudutaan kaikkien aikojen komediaklassikon taustoihin. Mitä Billy Wilderin vuonna 1959 valmistunut mestariteos kertoo omasta ajastaan?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook