Opettaja.tv:n ohjelmia alkuopetukseen ja alakouluun
Julkaistu tiistaina 21.12.2010 0 kommenttia 173 suositusta
Eläinten esiinmarssi
YLE Teema alk. 8.1. la klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa
YLE Teema alk. 10.1. ma klo 10.00, uusintana ke klo 10.00
YLE Teeman ohjelmakirjastossa ma 11.4. klo 14.00
luokat 1-2, YLT
Eläinten esiinmarssi esittelee Pohjolan eläimiä korennoista karhuihin ja majavasta muurahaisiin. Sarja tutustuttaa luonnossa elävien eläinten touhuihin ruohonjuuritasolla. Se näyttää, millaisia pesiä eläimet tekevät, miten ne lentävät, tekevät työtä ja mitä ne mieluiten syövät.
Voit tallentaa koko sarjan Teeman ohjelmakirjastosta myöhemmin keväällä.
Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla
1/12 Korennot. Aikuiset sudenkorennot ovat koreita ja taitavia lentäjiä, mutta toukkana ne ovat eläneet jo monta vuotta vesien pohjalla ahneina petoina.
2/12 Muurahaiset. Muurahaisyhdyskunnissa kaikilla on tehtävänsä. Ne pitävät karjaa, kirvoja, joilta lypsetään mesikastetta. Leppäkerttu tosin popsii osan kirvoista ja karhu puolestaan osan muurahaisista.
3/12 Hämähäkit. Jotkin hämähäkkilajit kutovat kauniita pyyntiverkkoja, toiset juoksevat saaliinsa kiinni. Osa pärjää myös vedessä. Hämähäkinverkko voi olla myös tuhansien pienten hämähäkinpoikasten pesä.
4/12 Karhu. Karhu viihtyy omissa oloissaan. Poikaset syntyvät talvipesään kesken talviunien. Kesällä karhun pääravintona ovat kasvit ja marjat, keväällä ja syksyllä tankataan myös lihalla.
5/12 Sammakkoeläimet. Sammakon kurnutus ja kutu on varma kevään merkki. Vesi- ja rupiliskot ovat hissukseen. Toukat eli nuijapäät käyvät läpi muodonmuutoksen ennen kuin niistä tulee pikku sammakoita ja liskoja.
6/12 Majava. Majavan läsnäolon havaitsee ensin kaadetuista puista. Läheltä löytyy myös veden äärellä oleva pesäkeko. Padolla majava säätelee veden pintaa, jotta pesän kulkuaukko pysyy pinnan alla.
7/12 Lintujen pesäpaikat. Missä pesä: maassa vai puussa - vai kelluvana veden pinnalla? Kullakin lajilla on omat vaatimuksensa. Kolopesijöiden tilannetta voi myös ihminen auttaa ripustamalla pönttöjä.
8/12 Lintujen soidin. Kevät on lintumaailmassa kiivasta aikaa. Koiraat laulavat ja nahistelevat, kilpailevat naaraiden suosiosta. Lopulta parisuhde syntyy, joillakin koko elinajaksi, ja pesintä voi alkaa.
9/12 Nisäkkäät. Orava on kaikille tuttu, sillä se on yksi harvoista päiväaktiivisista nisäkkäistä. Talvella muut nisäkäshavaintomme rajoittuvat tavallisesti lumijälkiin.
10/12 Hyönteiset. Hyönteiset ovat tärkeitä kasvien pölyttäjiä. Ulkomuodosta riippumatta hyvä aikuisen hyönteisen tunnusmerkki on kolme paria jalkoja, on sitten kyseessä koppiainen, kärpänen tai perhonen.
11/12 Pöllöt. Pöllöt ovat hämärään sopeutuneita petolintuja. Hyvän näön ja kuulon avulla ne iskevät saaliin, tavallisesti myyrän tai hiiren, jopa lumen alta. Pesinnän onnistuminen riippuu myyrätilanteesta.
12/12 Hirvieläimet. Kauriit ja hirvet ovat kasvissyöjiä ja märehtijöitä. Talvella niiden elo vaikeutuu merkittävästi. Hirvieläimet ovat suurpetojen saalista ja niillä on merkityksensä myös riistaeläiminä.
Tuotanto: UR, Ruotsi, ja YLE Oppiminen ja tiede.
YLE Teema alk. 8.1. la klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa
YLE Teema alk. 10.1. ma klo 10.05, uusintana ke klo 10.05
luokat 5-6, HI
Seikkailua, rikkauksia, mainetta ja kunniaa, uusia maita, mantereita ja ääripisteitä. Tätä kaikkea ovat etsineet niin vanhat tutut matkailijat Vasco da Gamasta Tsingis-kaaniin kuin nykypäivän löytöretkeilijät merten syvyyksissä, vuorten huipuilla ja avaruudessa. Albert Barillen luomassa ranskalaisessa piirrossarjassa matkustamme ihmiskunnan historiaan suurten tutkimusmatkailijoiden mukana. Kevätkauden löytöretket alkavat Etelämantereelta ja päätyvät tulevaisuuteen.
Osat:
14/26 Etelämantereen arvoitus
15/26 Matka Niilin lähteille
16/26 Maapalloa mittaamassa
17/26 Kapteeni Cook
18/26 Humboldt Amazoniassa
19/26 Mississippi-joelta Tyynellemerelle
20/26 Kilpajuoksu Australian halki
21/26 Stanley ja Livingstone Afrikassa
22/26 Etelänavan valloittajat
23/26 Tiibetiä tutkimassa
24/26 Stratosfääristä merten syvyyksiin
25/26 Vuorten valloittajat
26/26 Tulevaisuuden tutkijat
Tuotanto: Kansainvälinen yhteistuotanto.
YLE Teema alk.8.1. klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa
YLE Teema alk. 10.1. ma klo 10.35, uusintana ke klo 10.35
YLE Teeman ohjelmakirjastossa ma 7.2. (koko sarja, osat 1-8)
luokat 1-4 aihekokonaisuus: Ihmiseksi kasvaminen
Ollaan kavereita on draamasarja koulusta. Kussakin osassa tarkastellaan luokkahuoneen ja koulun sosiaalisia suhteita yhden lapsen esimerkin mukaan. Emanuelin, Bennyn, Gabrielin ja Bellan tarinoiden välityksellä pääsemme tarkastelemaan missä tahansa luokassa yleisiä sosiaalisten suhteiden ja ryhmäkäyttäytymisen haasteita ja ongelmia.
Koulusta tuttuja sosiaalisia tilanteita on dramatisoitu, ja ne päättyvät siten kuin sosiaaliset konfliktit yleensäkin: yksi ei haluakaan tavata illalla parasta kaveriaan, toinen itkee illalla vaikka päivällä onkin kovis, kolmas karkaa koulusta ja neljännen vatsa tulee kipeäksi, kun muita kiusataan. Tuttuakin tutumpaa, kun opetellaan elämään ihmisiksi maailmassa!
Draama ei kuitenkaan pääty ikävästi. Tarina pysäytetään ja käydään lävitse, mikä siinä meni pieleen? Mitä kukin - aikuinen ja lapsi - voisi tehdä toisin? Tilanne puretaan ja rakennetaan uusi draaman loppu. Sarja tarjoaa katsojalleen keskustelun ja ajattelun aiheita ja mallin, miten hankalat tilanteet voi purkaa.
Osat:
5 Emanuelin paras kaveri on tyttö
6 Miksi Benny kiusaa muita?
7 Gabriel pitää tyttöjen jutuista
8 Liian kiltti Bella
Tuotanto: UR, Ruotsi.
Ötököitä kaapeissa ja komeroissa
YLE Teema alk.2.4. klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa
YLE Teema alk. 4.4. ma klo 10.00, uusintana ke klo 10.00
YLE Teeman ohjelmakirjastossa ma 11.4. n. klo 14.45
Luokat 1-4, YLT
Sokeritoukka ja harsokorento - kodeissa esiintyvien hyönteisten nimet voivat olla kauniita ja jännittäviä. Pihtihäntä, turkiskuoriainen ja intianjauhokoisa. Kauniista nimistä huolimatta ihmiset harvoin ilahtuvat löytäessään jonkin näistä otuksista.
Harsokorentoa tuskin kukaan inhoaa, mutta sitäkin useammat kammoksuvat jauhokoisia ja torakoita. Tässä sarjassa ötökät saavat pitää puolustuspuheensa ja selittää käytöstään. Mahtaako se kuitenkaan auttaa? Joidenkin kohdalla ehkä, mutta jos oikein kovasti inhoaa toukkia ja sitä, että otukset likaavat ruokamme, tästäkään ohjelmasta tuskin on apua.
1 Huonehämähäkki ja mahlakärpänen
2 Pihtihäntä ja sokeritoukka
3 Jauhokoisa ja harsokorento
4 Muurahainen ja jauhopukki
5 Turkiskuoriainen ja kärpänen
6 Torakka
Tuotanto: Pohjoismainen yhteistuotanto.
Lisätietoa ohjelmasta
Löydä lisää:
alakouluLähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut