YLE Teema

 

Kino Klassikko

Pahan pauloissa

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 203 suositusta

sunnuntai 23.10. klo 18.00

Abraham Polonskyn vuonna 1948 ohjaaman Pahan pauloissa -elokuvan avauskohtaus tekee hienon vaikutelman: kamera laskeutuu Wall Streetin pilvenpiirtäjien huipulta alas kiireiseen kaupunkiin, jossa pikkuriikkiset hahmot liikkuvat kuin muurahaiset. Tämän hyvin klassisen film noir -elokuvan tematiikkana on yhteiskunnan tarkastelu laittoman vedonlyöntitoiminnan kautta.

Rikollinen bisnes ei elokuvan tekijöiden näkemyksen mukaan paljon poikkea normaalista kapitalistisesta liiketoiminnasta, ja se on syövyttänyt koko yhteiskuntarakenteen. Yksilötasolla Abraham Polonskyn esikoisohjaus, jonka hän itse käsikirjoitti Ira Wolfertin romaanin Tucker’s people pohjalta, on veljesdraama.

John Garfieldin ja Tomas Gomezin ristiriita syntyy siitä, miten he suhtautuvat rahan ansaitsemiseen. Heidän alansa on sama: amerikkalainen "number’s racket", eräänlainen vedonlyöntiin perustuva numeroarvonta, jossa voitot voivat olla suuria. Siksi se on järjestäytyneen rikollisuuden suosimaa. Toinen heistä on mafian palveluksessa ja pakotettu toimimaan pahan pauloissa. Toinen on itsenäinen yrittäjä, joka uskottelee olevansa rehti mutta on täynnä itseinhoa ja neuroottista paniikkia. Elokuvan kavahduttava loppu, jossa New Yorkin aamu valkenee toisen veljen maatessa joentörmän likaisessa vedessä, on kova pala henkiin jääneelle.

Abraham Polonsky (1910-1999) oli kiihkeä marxilainen, ja hänen elokuvansa kritiikki sosiaalidarwinismia kohtaan osui ajankohtaan, joka ei ollut suopea tämän kaltaisille näkemyksille. Hänen uransa katkaistiin tehokkaasti vuosikymmeniksi epäamerikkalaista toimintaa tutkineen HUAC:in toimesta.

Polonsky oli Robert Rossenin vuonna 1947 ohjaaman noir-nyrkkeilyelokuvan Body And Soul käsikirjoittaja.

(Kirjoittanut Johan Förnäs)

 

Pahan pauloissa esitettiin edellisen kerran Teemalla syksyllä 2010 laajassa Film noir -sarjassa.

Lisätietoa ohjelmasta

Pahan pauloissa (Force of Evil), USA 1948

Ohjaus: Abraham Polonsky

Käsikirjoitus: Abraham Polonsky Ira Wolfertin romaaniin “Tucker’s People”

Kuvaus: George Barnes

Musiikki: David Raksin

Näyttelijät: John Garfield, Marie Windsor, Thomas Gomez

Tuotanto: Enterprise Productions

Suomen teatteriensi-ilta Astorissa 9.6. 1950

Suosittele203 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook