YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Sirpaleita Reino Helismaan elämästä

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 0 kommenttia 242 suositusta

Peter von Bagh jäljittää viihteen jättiläistä

tiistai 22.6. klo 21.55

Suomalaisen viihteen historiassa ei voi ottaa montaakaan askelta taaksepäin törmäämättä Reino Helismaan nimeen.

Reino "Repe" Helismaa (1913-1965) sanoitti tuhansia iskelmiä, joista yli 1500 päätyi levylle, sekä kirjoitti hupailuja radiolle, teattereille ja elokuviin. Hänen 32 elokuvakäsikirjoituksestaan muistetuimpia ovat Pekka ja Pätkä -elokuvat, Lentävä kalakukko ja Rovaniemen markkinoilla.

Musiikillinen tilannekomiikka syntyi Helismaalta hyvin sujuvasti ja synnytti Suomeen jopa oman rillumarei-elokuvien alalajin. Helismaan tunnetuimpia omia sävellyksiä ovat iki-ihana Päivänsäde ja menninkäinen sekä kulkuriromantiikkaa huokuva Reissumies ja kissa.

Helismaa oli ammatiltaan konelatoja, mutta hän kirjoitti kaikenlaisia tekstejä jo 1930-luvulla. Säveltäjä Toivo Kärki oli ihastunut Helismaan sota-aikana julkaistuun runoon, ja hän etsi lahjakkaan kirjoittajan käsiinsä 1940-luvun lopussa. Helismaa kirsi tuolloin Suomea, ja esitti iltamaviihdettä Esa Pakarisen ja Tapio Rautavaaran kanssa.

Kärki alkoi säveltää Helismaan tekstejä, ja esitysten lennokkuus houkutteli katsomoon myös elokuvatuottaja T.J. Särkän. Hän puolestaan houkutteli Helismaan ja Kärjen elokuvamaailmaan, ja ensimmäisenä menestyskomediana syntyi Rovaniemen markkinoilla vuonna 1951.

Helismaan ja Kärjen yhteistyö jatkui Helismaan kuolemaan vuonna 1965 saakka. Rillumarei-elokuvat ja Helismaan sanoittamat iskelmät nousivat arvostetuiksi tutkimuskohteiksi vasta 1980-luvulla.

Peter von Baghin ohjaamassa henkilökuvassa Repe vuodelta 1979 kertojina ovat Helismaan läheiset työtoverit, muun muassa Esa Pakarinen, Tapio Rautavaara ja Toivo Kärki.

Lisätietoa ohjelmasta

Repe – Sirpaleita Reino Helismaan elämästä (1979). Ohjaus Peter von Bagh.

Suosittele242 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook