YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Pietarin myytti

Julkaistu perjantaina 20.05.2011 0 kommenttia 190 suositusta

Pietari on eurooppalaisten kulttuurikaupunkien joukossa sangen nuori, vain reilut 300 vuotta vanha, mutta sen lyhyt historia hakee vertaistaan – niin kaikessa loistavuudessaan kuin karmeudessaankin. Suomea lähellä sijaitseva, mutta monille suomalaisille tuntemattomaksi jäänyt suurkaupunki on historiallinen metropoli. Se on taiteiden ja kulttuurin syntysija, joka yhä tänä päivänä elää kirjallisuudessa ja musiikissa – mutta joka elää myös kiinnostavaa nykypäivää.

Pietarin myyttiä oli luomassa alun perin itse Pietari Suuri perustaessaan kaupungin suolle ikkunaksi länteen ja tehdessään siitä pääkaupungin. Sittemmin koko Romanovien suku Nikolai II:een saakka vahvisti Pietari Suuren luomaa kuvaa kaupungista. Kirjallisuudessa myytin luojina pidetään Pushkinia, Gogolia ja Dostojevskia, joiden tuotannossa "pieni ihminen" nousee pääosaan. Sittemmin myytistä huolehtiminen siirtyi kirjailijoilta muusikoille (Tshaikovski, Musorgski, Prokofjev). Heidänkään elämänsä ei ollut vähemmän mystistä kuin kaupungin, jossa he elivät, tai hallitsijoiden, jotka hallitsivat Venäjää.

Seitsemänosaisen sarjan kuusi ensimmäistä osaa valaisevat Pietarin historiaa kirjallisuuden ja musiikin kautta sen synnystä aina Leningradin alkuaikoihin. Punaista lankaa vie eteenpäin venäläinen historioitsija Lev Lurie. Historiaa elävöitetään dramatisoinneilla, joissa näyttelijät Ville Haapasalo ja Viktor Bytshkov esittävät otteita Gogolin pietarilaisnovelleista ”Nenä”, Päällysviitta” ja ”Mielipuolen päiväkirja”, dramatisoiduilla katkelmilla Pushkinin, Dostojevskin ja Tshaikovskin elämästä sekä Svetlana Svirkon esittämillä Anna Ahmatovan runoilla. Kirjallisuuden klassikot tulevat näin uudestaan tutuiksi, ja oivaltavat dramatisoinnit houkuttelevat lukemaan lisää! Musiikin merkityksestä Pietarin historiassa kertoo kapellimestari Valeri Gergiev. Sarjan 7. osa kertoo nyky-Pietarista ja pietarilaisnuorten elämästä vauhdilla länsimaistuvassa kulttuurikaupungissa.

Sarja avaa monille suomalaisille aivan uudenlaisen kuvan Pietarista, jonka historiallinen komeus lumoaa katsojan. Pietarin kaupungin historia ja arkkitehtuuri antavat kehykset kirjallisuuden klassikoille, jotka puolestaan elävöittävät kaupungin historiaa myös matkailijan silmissä. Sekä historian loisto että karuus löytävät vastaparinsa taiteista ja kaupungista.

1. Imperiumin pääkaupunki suomalaiselle suolle
2. Uuden suurvallan käyntikortti
3. Virkamiesten tyly kaupunki
4. Gogolilainen juttu
5. Ympyrä sulkeutuu
6. Anna Ahmatovan Pietari
7. Päivä pietarilaisen opiskelijan elämässä

 

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: YLE Kulttuuri, 2010

Suosittele190 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Maailman tunnetuimmat kaupungit

Brittinäyttelijä Griff Rhys Jones toimii oppaana matkalla kuuden suurkaupungin tunnelmaan ja elämäntapaan. Kohteina ovat New York, Lontoo, Pariisi, Rooma, Sydney ja Hongkong.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook