YLE Teema

 

Kino Suomi

Pikajuna Pohjoiseen (S) & Hallin Janne (12)

Julkaistu keskiviikkona 21.08.2013 0 kommenttia 97 suositusta

Kino Suomen toinen Roland af Hällström -tuplanäytös tuo nähtäväksi unohdetun jännityselokuvan ja murhaballadiin perustuvan rikosdraaman.

torstai 12.9. klo 21.55-0.50

Roland af Hällströmin toisessa tuplanäytöksessä esitetään elokuvat Pikajuna Pohjoiseen (1949) ja Hallin Janne (1950). Kumpaakaan ei ole nähty televisiossa vuoden 1990 jälkeen.

Pikajuna Pohjoiseen on kunnianhimoinen rikosdraama, jonka tapahtumat sijoittuvat Helsingistä pohjoiseen matkaavaan yöjunaan. Junan sekalainen matkustajakunta joutuu rikosten ja petosten verkkoon, jossa itse kullakin on jotain salattavaa. Junan kulku on kohtalokkaan määrätietoista.

Elokuvaa pidetään af Hällströmin parhaimpana, ja se saikin ensi-illassa poikkeuksellisen myönteisen vastaanoton. Niin käsikirjoitusta kuin näyttelijäohjaustakin kiitettiin kansainvälisestä tasosta.

Hallin Janne perustuu vanhaan kansanballadiin, jossa kerrotaan hurjapäisen murhamiehen tarina. Balladin taustalla on tositarina kuoreveteläisen murhamiehen Juha Mattilan veriteosta vuodelta 1867. Tietojen mukaan Mattila kirjoitti itse Siperian-tuomiostaan veisun, joka julkaistiin tuoreeltaan vihkosessa Nykyisempiä Nuoren kansan Sulolauluja, jonka ensimmäisen Postin-murhaaja Hallin Janne itse on kirjoittanut ja töistänsä ja elämästänsä kuwaillut.

Hallin Jannen nimiroolissa nähdään nuori ensikertalainen Helge Herala. Suoritus on realistinen ja vaikuttava, ja se saikin runsaasti huomiota osakseen. Naispääosassa hallin talon piikana on Eeva-Kaarina Volanen, joka oli juuri edellisenä vuonna vakiinnuttanut asemansa suomalaisen elokuvan supertähtenä elokuvilla Ruma Elsa ja Katupeilin takana.

Lisätietoa ohjelmasta

Pikajuna pohjoiseen (1947) O: Roland af Hällström. R: Ansa Ikonen, Leif Wager, Tauno Majuri, Aku Korhonen, Eino Kaipainen, Liisa Tuomi. Mv. K7
Hallin Janne (1950) O: Roland af Hällström. R: Helge Herala, Eeva-Kaarina Volanen, Laila Jokimo. Mv. K12

Suosittele97 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook