YLE Teema

 

Kesäkino 2013

Pohjan tähteet (S)

Julkaistu keskiviikkona 12.06.2013 1 kommenttia 71 suositusta

lauantai 3.8. klo 21.00

Alle lujaa! Pohjan tähteet on irtonainen Spede-komedia elokuvanteosta kesäisessä Suomessa sekä ohjaaja Paavali Pohjan, Merjun ja Igorin välisestä kolmiodraamasta. Pääosia näyttelevät Vesa-Matti Loiri, Arja Saijonmaa, Ville-Veikko Salminen ja Simo Salminen. Spede-tuotannon ensimmäisen värielokuvan ohjasi Ere Kokkonen vuonna 1969.

Pohjan tähteet on aivan parhaita Spede-komedioita. Siinä on tekemisen meininkiä, iloa ja kekseliäisyyttä, joka tuo mieleen 1960-luvun uuden aallon elokuvat - vaikka se samalla riemastuttavasti pilkkaa näitä taideluomuksia.

Elokuvaohjaaja Pohjaa esittävä Vesa-Matti Loiri on elementissään niin kaatuillessaan kuorma-auton lavalla ja kootessaan telttaa ennätysajassa kuin kärvistellessään mustasukkaisuuden tulessa. Arja Saijonmaa ja Ville-Veikko Salminen ovat sopivalla tavalla tähtiä esittämään Pohjan ohjaaman elokuvan riiteleviä rakastavaisia Merju Köykkää ja Igor Lötjöstä. Sivuosassa nähdään myös Spede Pasanen, joka näyttelee suuruudenhulluja ideoita Pohjalle tuputtavaa elokuvatuottajaa.

Pohjan tähteissä on myös poikkeuksellisen svengaavia musiikkinumeroita, jotka sävelsi Esko Linnavalli. Kuvaaja Törröstä esittävä Simo Salminen vetää suvereenisti huikean ”Alle lujaa!” -liikennevalistusbiisin, ja Arja Saijonmaa tulkitsee jämäkästi laulun Mies, sekä suomeksi että englanniksi. Sanat teki Jukka Virtanen.

Pohjan tähteitä kuvattiin muun muassa Porvoossa, Helsingissä, Olavinlinnassa ja Lapissa. Kuvaajana toimi Kari Sohlberg.

”Ruma mielikuvitus voi polttaa teltan.”

Lisätietoa ohjelmasta

(Pohjan tähteet, Suomi 1969) Ohjaus Ere Kokkonen. Pääosissa Vesa-Matti Loiri, Arja Saijonmaa, Ville-Veikko Salminen, Simo Salminen, Spede Pasanen, Pirjo Pasanen.

Suosittele71 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kesäkino 2013

Kesällä kaikki rakastavat! …varsinkin Ansa ja Tauno. Sekä Nikander ja Ilona. Ja Paavali Pohja. Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa sekä Radio Suomen kesäsarjassa perehdytään kesällä 2013 suomalaiseen elokuvarakkauteen.

Iskelmäprinssi (S)

Juha Tapanisen ohjaama kepeä musiikkielokuva täynnä nuorta lempeä, iskelmäkilpailuja ja 60-luvun nostalgiaa. Mukana myös Umberto Marcato ja Paul Anka!

Kommentit

L.N.

Hyvä leffa joka sopii kesäillan ratoksi enemmän kuin hyvin.
1969 oli Speden osalta, tiimiltä syntyi kaikkiaan 3 leffaa:Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut, Leikkikalugangsteri ja Pohjan tähteet.
Hyviä leffoja kaikki kolme ja hyvinkin erilaisia, Pohjan tähteissä oli hulppeata kettuilua tuon ajan taide- ja yhteiskunnalista leffaa kohtaan, oivallista ajankuvaa johon väri ja kuvatyyli tuovat omat mausteensa, eikä sovi unohtaa Esko Linnavallin scorea jossa on niin go-go-tunnelmaa ja jazz-rock-sävyjäkin...ja Simo Salmisen iki-ihana Alle lujaa!
Ja Vesku...mies kyllä tykittää täysillä ekassa isossa pääroolissaan Speden jäädessä taustalle tuottajana, Ville-Veikko Salminen ja Arja Saijonmaa, diivailevana Lötjösenä ja tiedostavana naisnäyttelijänä Merjuna ovat myös hulppea parivaljakko.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook