YLE Teema

 

Kino Suomi

Pohjantähti (12)

Julkaistu perjantaina 14.12.2012 2 kommenttia 77 suositusta

torstai 20.12. klo 21.55

Timo Koivusalon ohjaama kahdeksanosainen draamasarja Täällä Pohjantähden alla alkaa TV1:ssä sunnuntaina 23.12. Katso lisää

Vuonna 1973 leikattu yhdistelmäversio Edvin Laineen ohjaamista Väinö Linna -elokuvista Täällä Pohjantähden alla sekä Akseli ja Elina nähdään televisiossa ensimmäisen kerran.

Edvin Laineen ohjaamat Väinö Linna -dramatisoinnit kuuluvat suomalaisen elokuvan suureen kaanoniin. Kun ne valmistuivat, Täällä Pohjantähden alla vuonna 1968 ja Akseli ja Elina vuonna 1970, oli suomalaisen elokuvan maisema jo koko lailla toinen kuin Edvin Laineen maineen vuosina 1940- ja 1950-luvulla.

Elokuvan valmistelut aloitettiin jo 1960-luvun alussa, mutta sitten koko vanha elokuvateollisuus alkoi murentua muun muassa näyttelijälakon ja konkurssien vaikutuksesta. Kun Täällä Pohjantähden alla ja Akseli ja Elina vihdoin pääsivät tuotantoon ja ensi-iltaan, olivat alan vallanneet nuoret säännöistä piittaamattomat kokeilijat. Elokuvat näyttivät hyvin toiselta kuin muut saman vuonna valmistuneet.

Laineen konstailematon ja juureva näkemys Väinö Linnan romaanitrilogiasta saavutti katsojien suosion, mutta kriitikot löysivät elokuvasta myös moitittavaa: alkuperäisteokseen nähden lopputulos oli hätäilevä, kenties poukkoileva ja rytmitön.

Rytmisiin ongelmiin kokeiltiin muutosta vuonna 1973. Unkarista Suomeen muuttanut István Szintai, joka oli opiskellut Łódźin elokuvakorkeakoulussa, palkattiin leikkaamaan kahdesta elokuvasta yksi täydellinen versio. Tiivistelmästä tipahti kaksi tuntia materiaalia ja kokonaisia roolihenkilöitä pois, mutta alkutekstit säilytettiin ennallaan. Niinpä teksteissä luetellaan sellaisiakin henkilöitä, joita ei tässä versiossa esiinny. Leikkaaja Szintain nimeä ei myöskään esiinny elokuvan alussa.

Lyhennelty versio sai yllättäen melko positiivisen arvion kriitikoilta: sitä pidettiin selkeänä, toimivana ja puhuttelevana. Kansakunnan yli vyöryvä tapahtumien vuo on ulkopuolisen silmin katsottuna tullut jäntevämmäksi ja helpommin hahmottuvaksi. Kansainväliseksi vientiversioksi ajateltu tiivistelmä ei vetänyt katsojia teattereihin, eikä sitä ole koskaan aiemmin esitetty televisiossa.

Lisätietoa ohjelmasta

Pohjantähti (1973). Ohjaus: Edvin Laine. Leikkaus: István Szintai. Alkuteos: Väinö Linna. Näyttelijät: Aarno Sulkanen, Titta Karakorpi, Risto Saulo, Kalevi Kahra, Anja Pohjola, Rose-Marie Precht, Matti Ranin, Mirjam Novero yms. Tuotanto: Fennada-Filmi.

Suosittele77 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Yleinen Mielipide

En valitettavasti aio katsoa. Olisi mieluummin lähetetty molemmat alkuperäisenä. Lyhyestä virsi kauhea.

Anonyymi

Akseli ja Elina elokuvassa on käytetty karmaisevalla tavalla samaa hälytinääntä kuin nykypäivän murtohälyttimissä. Kohdassa jossa Akseli näkee painajaisia kapinan ajalta alkaa nouseva aaltomainen hälytyssireeni soida. Sairaan paska idea. Terveisiä 1970 -luvulle. Kuuloni on huono, elokuvan ääni vielä huonompi. Sain paskahalvauksen; lahtarit tulee! Missä pyssy! Sitten vaimo sanoi että rauhoitu, se ääni tulee tuosta televisiosta. Oikein huono elokuva minun mielestäni, suljin television.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook