YLE Teema

 

Kino Suomi

Poron hahmossa pitkin taivaankaarta (7)

Julkaistu maanantaina 17.12.2012 0 kommenttia 85 suositusta

torstai 17.1. klo 22.10

Jamalin niemimaalla Siperiassa asuu nenetsikansa. Markku Lehmuskallion ohjaama Poron hahmossa pitkin taivaankaarta –dokumenttielokuva kertoo heistä, eli jurakkisamojedista, joista osa yhä edelleen jatkaa vuosisataista paimentolaiselämää ja traditiota.

Elokuvan tarinallisen rungon tarjoavat Lehmuskallion kumppanin, syntyjään nenetsin, Anastasia Lapsuin laulamat nenetsilaulut. Elokuva kuuluu pitkään yhtenäiseen ketjuun antropologisiakin dokumenttielokuvia, sarjan, jonka Lehmuskallio katkaisee vasta vuonna 2000 valmistuneessa fiktiossaan Seitsemän laulua tundralta.

Vuonna 2013 75-vuotisjuhliaan viettävä Markku Lehmuskallio (s. 1938) on Pirjo Honkasalon rinnalla yksi tunnetuimmista suomalaisista dokumentaristeista. Itseoppineesta elokuvantekijästä on aikojen saatossa kehkeytynyt yksi tunnetuimmista ja kansainvälisestikin tunnustetuimmista suomalaisista elokuvantekijöistä. Hänen kiinnostuksensa kohteena on pohjoisilla alueilla asuvat alkuperäiskansat ja kulttuurit. Jo 1970-luvulla alkanut Lehmuskallion laaja tuotanto pitää sisällään niin dokumenttielokuvia, kuin fiktioelokuviakin. Lehmuskallion tuotannossa leimallista on ollut parinkymmenen vuoden ajan ja lukuisissa elokuvassa jatkunut tiivis työskentely yhdessä nenetsikansaan kuuluvan Anastasia Lapsuin kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

Poron hahmossa pitkin taivaankaarta, Suomi 1993. O: Markku Lehmuskallio.

Suosittele85 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Seitsemän laulua tundralta (S)

Ensimmäinen nenetsinkielinen näytelmäelokuva kertoo nenetsien elämästä ja sosialismin tulosta tundralle. Ohjaajina Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui.

19.1. Teemalauantai goes DocPoint

Teemalauantai on omistettu dokumenttielokuvalle. Luvassa kaksi ennakkoesitystä DocPoint-festivaalilta, Marina Abramovic: The Artist is Present ja Vodkatehtaan tyttö, sekä festivaalin Apollo-palkinnon saavan Tuula Mehtosen leikkaama Omaa luokkaansa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook