YLE Teema

 

Sinun lahjapakettisi aatosta loppiaiseen

Ranskan uusi aalto

Julkaistu tiistaina 27.10.2009 0 kommenttia 357 suositusta

Joululahja kaikille elokuvahulluille! Lahjapaketti kulkee Ranskan uuden aallon ja Antoine Doinelin jäljillä.

torstaina 31.12. kello 10.00 alkaen

Ranskan uusi aalto vyörytti nuoruuden, vapauden ja filmihulluuden valkokankaille 50 vuotta sitten. Se oli kevään 2009 suuri elokuvateema Teemalla. Antoine Doinelin ympärille kiedottu lahjapaketti päättää kauniisti teemavuoden.

Francois Truffaut'n esikoisohjaus 400 kepposta oli uuden sukupolven läpimurto, ja elokuvan päähenkilö Antoine Doinel antoi koko suuntaukselle kasvot. Hänestä tuli näyttelijä Jean-Pierre Léaudin ja Truffaut'n yhteinen fiktiivinen omakuva. Varastettuja suudelmia jatkaa Antoinen tarinaa kymmenen vuotta 400 kepposen kuuluisan loppukuvan jälkeen. Myös lahjapaketin dokumentit kulkevat Antoine Doinelin jäljillä.

 

Uuden aallon jäljillä (Suomi 2009, 52 min.)

Ranskan uuden aallon elokuvan läpimurrosta on 50 vuotta. Mitä siitä jäi jäljelle? Vastausta etsitään 400 kepposen päähenkilön Antoine Doinelin eli Jean-Pierre Léaudin jalanjäljissä Cannesin ja Sodankylän elokuvajuhlilla. Haastateltavina ovat muun muassa Milos Forman, Peter von Bagh, Sakari Toiviainen, Stig Björkman, Andrei Konchalovsky, Aldo Tassone, Jean-Louis Leutrat, Suzanne Liandrat-Guigues sekä suuri joukko filmihulluja eri maista.

Monikielisen, kepeänsyvällisen dokumentin uudesta aallosta ja elokuvahulluudesta on ohjannut Kati Sinisalo. 

Mitä siitä siis jäi jäljelle? Tässä muutama dokumentin antama vastaus:
"Antoine Doinel ikuisesti!"
"Saako tuollaisia elokuvia tosiaan tehdä?"
"Isoisän elokuva on kuollut!"
"Se on ikävystyttävää ja taukoamatonta höpötystä."
"Onneksi Truffaut ei ollut arkkitehti. Hänen rakennuksensa olisivat sortuneet."
"Viimeinen ja suurin fiktiivinen rakkauteni."
"Ranskalaiset kapinoivat isukkia vastaan, mutta me kapinoimme typerää sosialistista realismia vastaan. Me halusimme näyttää, millaista elämä on oikeasti."
"Ei ole olemassa ranskalaista elokuvaa."
"Aalto pyyhkäisi moneen maahan, vähitellen myös Skandinaviaan."
"Kyllä se meillä noteerattiin, ja sen pohtiminen vei 50 prosenttia aivokapasiteetista silloin."
"Uusi aalto ei pysähdy koskaan."
"Elämisen vimmaa ei voi kahlita."
"Haloo?"

 

400 kepposta (Les quatre cents coups/Ranska 1959, 96 min.)

Ohjaaja Francois Truffaut'n omiin ankeisiin lapsuuskokemuksiin perustuva pariisilaispojan kuvaus aloittaa tekijänsä alter egon, Antoine Doinelin elämän eri vaiheita kuvaavan sarjan. 400 kepposta on elokuvahistorian hienoimpia nuoruuskuvauksia. Samalla se nosti esiin uudet, nuoret elokuvantekijät ja merkitsi Ranskan uuden aallon läpimurtoa. Kun 400 kepposta valittiin Cannesin elokuvajuhlille vuonna 1959 Ranskan viralliseksi edustuselokuvaksi, ohjaajakollega Jean-Luc Godard julisti: "Ranskalaisen elokuvan kasvot ovat muuttuneet."

Elokuvan päähenkilö, vaikeuksiin joutuva nuori pariisilaispoika Antoine Doinel on Truffaut'n alter ego, jonka elämänvaiheita Truffaut sittemmin kuvasi useassa elokuvassa. Doinelia esittänyt Jean-Pierre Léaud antoi uudelle aallolle kasvot, vanheni roolihahmonsa mukana ja jäi tavallaan myös valkokankaan vangiksi. 400 kepposen muissa osissa nähdään Claire Maurier, Albert Rémy, Patrick Auffray ja Robert Beauvais. Poikien kepposia, iloja ja suruja tahdittavan tarttuvan musiikin on säveltänyt Jean Constantin.

 

Varastettuja suudelmia (Baisers volés/Ranska 1968, 87 min.)

Viehättävä kuvaus 400 kepposen päähenkilöstä kymmenen vuotta myöhemmin. Ohjaaja Francois Truffaut'n alter ego Antoine Doinel (Jean-Pierre Léaud) saa potkut armeijasta, pääsee töihin tyttöystävän isän avulla, saa taas potkut, päätyy etsiväksi ja rakastuu kohtalokkaaseen vanhempaan naiseen - jonka mies on paitsi hänen pomonsa myös hänen vakoilukohteensa! Elokuvassa on vanhanaikaisten romanttisten komedioiden henkeä, mutta samalla siinä eletään muutosten vuotta 1968. Antoinen rakkauden kahta kohdetta näyttelevät Claude Jade ja Delphine Seyrig. Muissa rooleissa esiintyvät muun muassa Michel Lonsdale ja Harry-Max. 

 

Francois Truffaut (Francois Truffaut, une autobiograhie/Ranska 2004)

Perusteellinen muotokuva elokuva-arvostelijana aloittaneesta Ranskan uuden aallon ohjaajasta, josta tuli yksi Ranskan rakastetuimmista elokuvantekijöistä. Truffaut kuoli vain 52-vuotiaana vuonna 1984. Haastateltavina ovat muun muassa Woody Allen, Milos Forman, Jeanne Moreau, Fanny Ardant ja Catherine Deneuve. Dokumentin on ohjannut Anne Andreu.

Suosittele357 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook