YLE Teema

 

Historiadokumentti

Rautakanslerin kahdet kasvot

Julkaistu perjantaina 11.06.2010 0 kommenttia 205 suositusta

Otto von Bismarckin onnistui menestyksellisten sotien ansiosta yhdistää Saksa ja hänet valittiin Saksan valtakunnankansleriksi vuonna 1871. Mitä muuta miehen elämässä tapahtui?

maanantaisin 1.11. alkaen klo 17.00, uusinta la klo 18.25

Otto von Bismarckin onnistui menestyksellisten sotien ansiosta yhdistää Saksa, ja hänet valittiin yhdistyneen Saksan valtakunnankansleriksi vuonna 1871. Tässä virassa hän osoitti olevansa taktisen valtapelin mestari. Hän loi sekä sisä- että ulkopolitiikassa liittolaisten verkoston ja solmi useita sopimuksia, joilla hän pyrki suojaamaan Saksan rajoja.

Kaksiosaisessa dokumentissa tarkastellaan Bismarckin elämänvaiheita ja hänen ristiriitaista luonnettaan. Preussilaisten hyveiden, kurin ja voiman, malliesimerkillä oli toinenkin puoli: Oikeustieteen opiskelijana Bismarckia ei tunnettu hyvästä akateemisesta menestyksestään vaan näsäviisaudestaan. Uran alkuaikoina Bismarckin täytyi jättää lakityö kesken ja palata vanhempiensa tilalle Pommerniin velkaisena. Kohtuuden mies Bismarck ei ollut myöskään ruoan ja juoman suhteen.

Bismarck toimi valtakunnankanslerina lähes 20 vuotta, vuoteen 1890 asti. Jäätyään eläkkeelle hän vetäytyi maatilalleen Hampurin lähelle. Siellä Bismarck kirjoitti muistelmansa, josta tuli best-seller. Otto von Bismarck kuoli keuhkokuumeeseen heinäkuun 30. päivä vuonna 1898.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: doc.station/NDR, Saksa.

Löydä lisää:

Saksa, Otto von Bismarck
Suosittele205 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook