YLE Teema

 

Reininkulta

Julkaistu perjantaina 19.04.2013 2 kommenttia 70 suositusta

tiistai 21.5. klo 18.00

Ring-sarjan osat esitetään Wagnerin syntymäjuhlan viikolla: Reininkulta tiistaina, Valkyyria keskiviikkona, Siegfried perjantaina ja Jumalten tuho lauantaina.

Wagnerin Nibelungin sormus -sarjan aloittaa esinäytös ahneudesta ja vallanhimosta. Kääpiö Alberich havittelee omakseen Reinin syvyyksissä lepäävää kulta-aarretta, vaikka aarteen hintana on luopuminen rakkaudesta ikiajoiksi. Sillä se, joka saa omakseen Reininkullasta taotun sormuksen, on hallitseva koko maailmaa.

Neliosaisen sarjan ensimmäinen osa on kaikkein lyhin ja se syntyi viimeisenä - Wagner laati Ring-sarjansa lopusta alkuun päin. Jumalten tuho vaati Wagnerin mielestä Siegfriedin tarinan, Siegfriedin tarina Valkyyrian ja tämä mahtava kokonaisuus vielä kertomuksen kirotusta kulta-aarteesta.

Koska Reininkulta on sarjan lyhin teos, ja koska se tehtiin ikään kuin selittämään muiden osien taustoja, sitä usein erehdytään pitämään jotenkin vähämerkityksisempänä. Wagnerille Ring oli kuitenkin ehdottomasti yhtenäinen kokonaisuus, josta ei voi tinkiä.

Suosittele70 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Valkyyria

Richard Wagnerin Ring-sarjan toinen osa. New Yorkin Metropolitan-oopperan tuotannossa laulavat muun muassa Deborah Voigt, Eva-Maria Westbroek, Jonas Kaufmann ja Bryn Terfel.

Siegfried

Nibelungin sormus -sarjan kolmannen osan nimihenkilö on kuolevainen ihminen, kaikkien aikojen suurin sankari Siegfried.

Jumalten tuho

Richard Wagnerin mahtava Nibelungin sormus -sarja päättyy Jumalten tuhoon.

Kommentit

Anonyymi_wagneriaani

Reininkullan libretto syntyi kyllä viimeisenä, mutta sarjan säveltämisen Wagner aloitti Reininkullasta ja eteni oikeassa järjestyksessä.

Jukka Saikkonen

Hieno esitys, erityisesti musiikin osalta. Mutta mistä näkyvät esittäjät? Pari nimeä puffissa ei riitä, kun esityksen jälkeen haluaa katsoa koko kaartin. ama vika on ollut ooppera- ym. lähetyksissä ennenkin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook