YLE Teema

 

Retrolissun ysärit: Aktivistit

Julkaistu perjantaina 04.10.2013 0 kommenttia 35 suositusta

Retrolissun ysärit on sarja 90-luvun hikisimmistä hetkistä. Sarjan toisessa osassa pureudutaan aktivisteihin ja ysäri-ihmisen kirjaviin tapoihin pelastaa maailma.

1990-luku ja lama muuttivat maan yhdeksi suureksi kirpputoriksi. Usko politiikkaan katosi, ja tilalle tuli ysärinuori, joka surisi vallanpitäjien korvan juuressa, jakoi flaijereita ja lietsoi kapinaa.

Vuosikymmenen alussa nuorten asuntopula oli sen mittaluokan ongelma, että asiasta pyydettiin kommenttia jopa vuoden 1991 Miss Suomelta Tanja Vienoselta. Samaan aikaan Tanjan ikätoverit ottivat oikeuden omiin käsiinsä, ja valtasivat taloja.

Toukokuussa 1995 Suomessa iskettiin ensimmäistä kertaa kettutarhoille. Eläinoikeusaktivistit naamioituivat kukkamekkoihin, mutta kansan syvät rivit kääntyivät kettutyttöjä vastaan. Oikeuden tuomioissa kettutytöt luokiteltiin yhtä vaarallisiksi kuin moottoripyöräjengiläiset.

Ysärillä boikotoitiin ranskalaisia viinejä, McDonaldsia ja kaninsilmäkosmetiikka. Jokaisella oli mielipide yksityisautoilusta, turkiksista ja globalisaatiosta. Siis ihan jokaisella, eritoten misseillä, laulajilla ja vapaapainijoilla.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kettutytöt naamioituivat kukkamekkoihin

Suosittele35 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook