YLE Teema

 

Retrolissun ysärit: Bittiavaruuden tähtikaaret

Julkaistu perjantaina 29.11.2013 0 kommenttia 40 suositusta

Sarjan seitsemännessä osassa Retrolissu tarkentaa katseensa nörtteihin ja ysärin suuriin teknisiin mullistuksiin: internettiin, eurodanceen ja ihan uudenlaiseen televisioon.

Ysärillä jokaisesta tuli oman elämänsä pelle peloton. Nörtit linnoittautuivat amigojen keskelle huoneisiinsa, ja naputtivat kaikki yöt, jos vain modeemi antoi myöten. Aikuisia nörttien visiot vähän pelottivat, mutta oli niissä puolensakin: monikaistainen tiedon valtaväylä yhdisti kaikki maailman ihmiset saman leirinuotion ympärille.

ATK-laitteiden yleistyminen mahdollisti sen, että tubaa pystyi soittamaan, vaikkei ollut nähnyt messinkiä kuin farkkujen napeissa. Ysärin lopussa Darude ja Bomfunk MC’s löivät läpi kansainvälisesti, mutta konevetoinen musiikki oli Suomessa suosittua jo ennen sitä. Eurodance-hitit pumppasivat jokaisen ladon kulmalla, ja Pandora, Dr. Bombay ja muut kirkkaat eurodance-tähdet vierailivat Suomessa.

Loimaalla näkyi kaksi kanavaa ysärin alussa. Joiden onnekkaiden kotona näkyi MTV Europe, ja siellä Suomen superjulkkis Maria Guzenina. Ysärillä teineihin valettiin lupaus siitä, että kenestä tahansa saattoi tulla televisiotähti.

Vuonna -95 keskusteltiin lähinnä siitä, tuleeko televisiota käyttää upouuden Play Stationin vai jo paikkansa vakiinnuttaneen Nintendon kanssa. MTV3 aloitti teini-invaasion Jyrkillä. Kamera annettiin jokaiselle tet-harjoittelijalle, ja juontamaan laitettiin lähin pörröpää. Sykettä pidettiin yllä musiikkividoilla. Moon-tv aloitti vuosikymmenen lopussa samalla reseptillä, mutta selvästi vanhemmille suunnattuna.

Tekniikka kehittyi ysärillä niin, että vihdoin ihmisellä oli käsissään täydellinen jumalkone. Tiedon valtaväylä avautui, ja koko maailma oli hiiren klikkauksen päässä. Työ koneellistui ja arki helpottui. Kun ihminen on keksinyt tällaisen tekniikan, mihin sitä käytetään? Pelaamiseen, tietenkin. Vanhemmat huolestuivat tietokone- ja konsolipelien vaikutuksista, mutta nörteillä oli mielessä jotain aivan muuta. Sivutuotteena saatiin sitten Suomi nousuun.

Suosittele40 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook